Flertal vil kræve brugerbetaling for ekstra uddannelse

UDDANNELSER: Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om at lukke for muligheden for at tage mere end en videregående uddannelse.

Finansministeriet oplyser, at der er indgået en aftale, som lukker et hul på 300 millioner kroner i dagpengeaftalen. Pengene findes ved at indføre brugerbetaling for studerende, der tager mere end en videregående uddannelse. <br>
Finansministeriet oplyser, at der er indgået en aftale, som lukker et hul på 300 millioner kroner i dagpengeaftalen. Pengene findes ved at indføre brugerbetaling for studerende, der tager mere end en videregående uddannelse.
Foto: Mathias Løvgreen Bøjesen/Scanpix
Mads Bang

Det skal ikke længere være gratis at tage mere end én videregående uddannelse. Det er konsekvensen af en aftale, som Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har indgået, oplyser Finansministeriet.

Aftalen skal finansiere den dagpengeaftale, som Folketinget vedtager fredag, og skal være med til at lukke et hul på 300 millioner kroner i dagpengeaftalen.

"Partierne vil stemme for lovgivning, der indebærer, at det som udgangspunkt ikke længere er muligt for personer at modtage mere end én fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme niveau eller lavere," skriver Finansministeriet om aftalen.

Brugerbetaling for ekstrauddannelse
Aftalen betyder, at partierne har forpligtet sig på at stemme for en lovgivning, hvor detaljerne tilsyneladende endnu ikke er på plads. Det videre arbejde med at føre aftalen ud i livet skal nu laves i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Fakta
Undtagelser for loftet
  • Revalideringsforløb o.l. er ikke omfattet af loftet.
  • Personer, som har en videregående uddannelse, der ikke har været benyttet i 5 år, (forældelsesregel) kan undtages.
  • Personer, der af sundhedsmæssige årsager søger en ny uddannelse på samme niveau eller lavere, kan undtages.
  • Bestemte uddannelsesområder kan ud fra en arbejdsmarkedsvurdering undtages.

Kilde: Dr.dk

Det overordnede mål ligger dog fast: Der skal findes 300 millioner kroner i besparelser ved at stramme reglerne.

Samtidig lægger aftalen op til, at de studerende skal kunne betale sig til at tage en ny videregående uddannelse.

”Det vil derimod være muligt at tage heltidsuddannelse med deltagerbetaling og delvis taxameterbetaling,” skriver Finansministeriet om aftalen.

Ifølge DR var der i 2014 2.523 studerende, som begyndte på en ny uddannelse, selv om de havde afsluttet en videregående uddannelse på samme eller højere niveau.

Der vil være en række undtagelser for reglen, så eksempelvis personer i et revalideringsforløb kan undtages, skriver DR.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00