Flertal vil sætte kommission til at undersøge Støjberg

UNDERSØGELSE: Regeringen og dens tre støttepartier har besluttet at nedsætte en kommission, der skal kulegrave Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovligt adskilte asylpar.

En undersøgelseskommission skal kulegrave Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovligt adskilte asylpar.
En undersøgelseskommission skal kulegrave Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovligt adskilte asylpar.Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Martin Mauricio

Hvem havde ansvaret for, at flere unge asylpar blev ulovligt adskilt på en række af landets asylcentre i 2016, da Inger Støjberg (V) sad på posten som udlændinge- og integrationsminister? Det skal en kommission nu undersøge.

Det besluttede et politisk flertal bestående af S-regeringen og dens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, samt Alternativet på et møde fredag.

"Det er meget afgørende, at vi får en kommissionsundersøgelse. Ellers kan vi ikke drage nogen til ansvar. Vi skal have afklaret, hvad der er sket i det ministerium, da man adskilte de par," siger Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

Beslutningen kommer to dage efter, Inger Støjberg har meldt ud, at hun stiller op som ny næstformand for Venstre.

Læs også

Embedsmænd skal afhøres
En af de centrale muligheder, en undersøgelseskommission kan tage i brug, er vidneafhøringer af centrale embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Kommissionen vil desuden have adgang til centrale dokumenter i sagen, der ellers ikke ville være tilgængelige for offentligheden.

Men det er muligheden for at afhøre ministeriets embedsmænd, som flere partiers ordførere fremhæver som afgørende.

"Vi skal have en kommission, fordi det er den eneste undersøgelse, der giver mulighed for at afhøre embedsmænd," siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører i SF.

"Det er vigtigt, at der ikke er tale om en advokatundersøgelse. Hele forløbet med adskillige samråd, hvor der er blevet givet modstridende og misvisende svar fra ministeren, og Ombudsmanden, der er blevet forhindret i at undersøge sagen ad to omgange, har vist, at en kommission er den eneste mulighed, vi har, for at komme til bunds i den her sag," siger Alternativets udlændingeordfører, Sikandar Siddique, til Altinget.

Alternativet: Støjberg bør ikke blive næstformand
Ifølge Sikandar Siddique bør Venstre også tage dagens beslutning med i overvejelserne, inden partiet vælger Inger Støjberg som ny næstformand på det ekstraordinære landsmøde 21. september.

"Man kan mene om Inger Støjberg, hvad man vil, men jeg fatter det ikke, hvis Venstre med åbne øjne vælger en næstformand, der har brudt loven, og som har en undersøgelseskommission hængende over hovedet," siger Sikandar Siddique til Altinget.

Om den tidligere minister har brudt loven eller ej, bliver vi formentlig klogere på inden udgangen af 2021, hvor kommissionen forventes at nå en konklusion i sagen.

Altinget forsøger at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00