Flotte anmeldelser til ny Ritt Bjerregaard-bog

ROSER: Ritt Bjerregaards erindringer, der udkommer tirsdag, får flotte anmeldelser. Se et udsnit af dem her.

Foto: Privat
Cecilie Gormsen

”Man fødes ikke som Ritt, man bliver det.”

Sådan starter Politikens anmeldelse af Ritt Bjerregaards erindringer, der udkommer tirsdag. Politikens anmelder Bjørn Bredal giver den 344 sider lange bog seks ud af seks stjerner

”Ritt er først fremmest en varm og kærlig bog. Ikke specielt velskrevet, den skal ligesom hele tiden overvinde en blokering, og hvert kapitel begynder med et kort glimt af en teknik, der virker møjsommeligt tillært: 'De dansede'. Eller 'Min mor var med',” skriver Bjørn Bredahl, som roser Ritt Bjerregaards nære portrætter, som er ”kloge, nuancerede, nænsomme.”

”Ritt er en dejlig bog, som ingen fremover kan komme udenom, hvis man vil vide noget om, hvad der skete med Danmark i det 20. århundrede,” skriver Politiken.

Angriber S
I bogen kommer Ritt Bjerregaard ind på sin opvækst, sine forældre, sit åbne ægteskab med historiker Søren Mørch og meget andet. De politiske erindringer om tiden som magtudøver er dog ikke med, de bliver nemlig gemt til bind to.

I Berlingske giver anmelder Claes Kastholm "Ritt" fire ud af seks stjerner. Han peger på, at det, der gør Ritts historie interessant, er hendes politiske karriere. Men ”den hører vi intet om!”, skriver Berlingskes anmelder. Bind et er dog alligevel værd at læse af tre grunde.

”For det første er det morsomt at se, hvor indædt hun angriber den retning, hendes eget parti har taget. Her kan hverken Britta Schall Holberg, Birthe Rønn Hornbech eller Jens Rohde være med i deres angreb på deres parti,” skriver Berlingske.

Derudover nævnes Ritt Bjerregaards forholdsvis åbenhjertige skildring af sit åbne ægteskab og hendes beskrivelse af sine forældre, deres vilkår, flid og ordentlighed som grunde til at læse Ritt.

Bedre forståelse af Ritt
Ekstra Bladet giver også den nye bog "Ritt" fire ud af seks stjerner.

Her peger anmelder Bent Falbert på, at Ritts erindringer først og fremmest er en skildring af, hvordan en lille arbejderfamilie på Vesterbro langsomt forcerer den sociale trappestige. Hele hendes socialdemokratiske karriere er jo gemt til bind to.

”Ritt leverer en levende og yderst detaljerig levnedsskildring – helt ned til, hvilken slags pålæg der blev lagt på brødet i Lyrskovgade. Grundigheden hæmmer fortællemotorens fart. Men mængden af data efterlader én med en bedre forståelse af, hvem Ritt Bjerregaard er,” skriver Ekstra Bladet.

Også Nordjyske Stiftstidende har haft bogen i anmeldermaskineriet, og her får Ritt Bjerregaards erindringer fem ud af seks stjerner.

”På mange måder giver bogen om mennesket Ritt Bjerregaard og dét, hun er rundet af, en bedre forståelse af politikeren Ritt Bjerregaard. Man forstår, hvorfra den robusthed, det har krævet at være i offentlighedens søgelys, stammer, og det er tydeligvis vigtigt for hende at vise, at selv om hun på ingen måde led nød i årene som toppolitiker, var den sociale indignation ægte nok,” skriver Nordjyske i sin anmeldelse.

For lidt politik
Informations anmelder David Rehling kalder bogen en fornøjelse at læse. Han noterer sig, at Ritt i bogen gør op med sit kølige image og i stedet er optaget af at vise kærlighed.

"Men politik får vi for lidt af. For Ritt Bjerregaard har besluttet sig for at lukke os langt ind i privaten," skriver han og henviser til beskrivelserne af hendes og ægtefællens åbne ægteskab.

"Ritt" af Ritt Bjerregaard udkommer tirsdag på Politikens Forlag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00