FN: Temperaturen stiger i Arktis – og vi kan ikke stoppe det

KLIMA: Selv hvis vi stoppede al CO2-udledning i morgen, kan vi ikke stoppe temperaturstigningen i Arktis, fastslår FN's miljøprogram. Dansk ekspert mener dog ikke, FN har dokumentationen i orden.

Temperaturen i Arktis stiger, og det vil den blive ved med, selvom alle verdens lande efterlever målsætningerne i den såkaldte Paris-aftale fra 2015. Det er konklusionen i en ny rapport udarbejdet af FN's miljøprogram og det norske Grid-Arendal-center.

Selvom landene alle reducerer deres CO2-udledning, sådan som den juridisk bindende klimaaftale "Parisaftalen" fra 2015 lægger op til, så vil temperaturerne i Arktis i 2050 være mellem tre og fem grader højere, end de i gennemsnit har været i perioden 1986 – 2015, vurderer eksperterne. Og i 2080 vil temperaturerne være mellem fem og ni grader højere.

FN-eksperterne peger desuden på, at temperaturstigningerne ikke kan stoppes. Tidligere tiders CO2-udledning har sat gang i en proces, som ikke kan stoppes, selv hvis vi stoppede al CO2-udledning i morgen. De vurderer, at temperaturen alligevel ville stige fire til fem grader frem mod 2080.

"Denne stigning er låst ind i klimasystemet af drivhusgasser, der allerede er udsendt, og varmeoplagring i verdenshavene," skriver FN's miljøprogram og Grid-Arendal-centeret, der er støttet af FN og den norske stat. 

Helt udokumenteret
En dansk ekspert giver dog ikke meget for påstanden om, at temperaturstigningen ikke ville stoppe, hvis CO2-udledningen stoppede.

"Påstanden om, at selvom vi standsede alle udledninger her og nu, så ville temperaturen i Arktis fortsætte med at stige 4-5 grader, er helt udokumenteret," fastslår seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen fra DTU Space.

Parisaftalen forpligter landene til at modvirke den globale opvarmning ved at holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til det førindustrielle niveau og stræber mod en temperaturstigning på kun 1,5 grader.

Med Parisaftalen er landene forpligtede til at fremlægge nationale reduktionsbidrag – det vil sige bidrage til den samlede reduktion i udledningen af drivhusgasser. EU har på vegne af Danmark og de øvrige medlemslande fremlagt ét samlet reduktionsbidrag. Bidraget lyder på en reduktion i udledningen af drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til i 1990.

Forrige artikel S sår tvivl om aftale om nedslidning: Troels Lund drukner os i temamøder S sår tvivl om aftale om nedslidning: Troels Lund drukner os i temamøder Næste artikel Ugen i dansk politik: To landsmøder og otte samråd Ugen i dansk politik: To landsmøder og otte samråd
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.