Partilederdebat: Skal sygehuspersonale have højere løn, og hvordan fungerer Venstres skattestop?

DEBAT: Tirsdag var alle partilederne i Folketingssalen for at udspørge hinanden om politiske dagsordener efter eget valg. Få nogle af hovedpointerne her.

Kristine Korsgaard

Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og de andre partiledere debatterer de største politiske dagsordener i en partilederdebat i Folketingssalen tirsdag eftermiddag.

Frederiksen er først på talerstolen, og hun bruger sine tre minutter på at tale corona og især samfundsøkonomi.

S-formanden konstaterer, at det går godt med vaccination af danskerne mod corona. Tre procent af befolkningen er nu vaccineret, "det er den højeste andel i EU," siger Mette Frederiksen.

Og så gentager hun den melding, hun også fremfører i et interview i Børsen i dag: Efter coronakrisen venter økonomiske reformer i Danmark.

Det er altså svært at åbne en webshop, hvis man er frisør. Der mangler respekt for dem, der holder hjulene i gang i det her land

Jakob Ellemann-Jensen (V)

"Når vi når til sommer, er det tid til at se frem," siger Frederiksen.

"Den internationale konkurrence vil blive hårdere. Vi skal styrke de danske positioner, ikke mindst hvad angår digitalisering. Vi vil sætte en ny og ambitiøs reformkurs, vi vil have en større og dygtigere arbejdsstyrke, og det skal på en måde, der er grøn, socialt retfærdig og hænger sammen regionalt," varsler statsministeren.

Ellemann: Stop med at hæve afgifterne
De øvrige partiledere har hver deres meget forskellige fokuspunkter, da de stiller spørgsmål til Mette Frederiksen.

Jakob Ellemann-Jensen (V) spørger, om regeringen ikke snart vil følge anbefalingerne fra erhvervslivet og stoppe med at hæve skatter og afgifter.

"Vi skal ikke bare skrue skatterne op," svarer S-formanden.

"Men vi skal heller ud i noget så rigidt, at man som Venstre ender med ikke at kunne være med til at finansiere noget så vigtigt som politiet," siger Frederiksen med henvisning til, at Jakob Ellemann-Jensens parti endte med højst opsigtsvækkende at stå uden for politiforliget, fordi enkelte afgifter ville stige.

Læs også

Vil ikke gå ind i diskussion om rigsretssag
Kristian Thulesen Dahl (DF) kritiserer S for at bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det er ikke lighed for loven, at Støjberg hives i retten for forseelser, som andre ministre er sluppet billigere af sted med, mener Thulesen og beder om Frederiksens argument for at bakke op om sagen.

Mette Frederiksen undlader at gå ind i diskussionen. Hun henviser til, hvad hendes retsordfører Jeppe Bruus har sagt, og hun henviser til beretningerne fra Instrukskommissionen og de to advokater, Folketinget har hyret.

Skal sygehuspersonale have højere løn?
Enhedslistens Pernille Skipper sætter spot på de ansatte i sundhedsvæsnet, som har knoklet under corona. Hun vil vide, om Mette Frederiksen går ind for, at de grupper skal have et lønløft ved de overenskomstforhandlinger, der så småt er gået i gang.

"Jeg har meget stor sympati for, at der er grupper, der ønsker højere løn," indleder Frederiksen.

"Og jeg anerkender, at der er pres på sygehuspersonalet, men jeg må også sige, at det gælder jo for rigtig mange grupper i øjeblikket. Og det gælder i øvrigt både i det offentlige og i det private," siger den socialdemokratiske leder.

Skipper tilføjer, at det også handler om at give de traditionelle kvindefag et lønløft for ligestillingens skyld.

Og hun henviser til, at regeringen og støttepartierne med forståelsespapiret blev enige om, at "overenskomstforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked kan organiseres anderledes og bedre end i dag".

"Hvordan kommer vi til at se det ved de kommende forhandlinger," spørger Skipper.

Mette Frederiksen svarer, at for hende handler det om "ordentlighed", og om at politikerne ikke skal blande sig i forhandlingerne.

V fastholder skattestop
Jakob Ellemann-Jensen er nummer to på talerstolen, og han bruger sin tale på at tale om erhvervslivets vilkår og niveauet for skatter og afgifter.

"Regeringens politik under corona svarer til at holde varmen på en meget uhensigtsmæssig måde på en kold dag," siger Ellemann, som efterlyser regeringens bud på, hvordan man får den danske økonomi op i gear efter corona.

Han gentager, at Venstre vil holde fast i et skattestop. Og at partiet vil hæve beskæftigelsesfradraget, sænke ydelserne til udlændinge og rulle regeringens forhøjede virksomhedsskat ved generationsskifte tilbage.

Ellemann klandrer andre for at foreslå, at selvstændige ramt af coronanedlukningen bare kan åbne en webshop i stedet for.

"Det er altså svært at åbne en webshop, hvis man er frisør. Der mangler respekt for dem, der holder hjulene i gang i det her land," siger Jakob Ellemann-Jensen.

V: Vi kan godt skrue på skatter
Også Radikale går i kødet på Venstres skattestop.

"Vil I give tilsagn om, at det ikke skal være et riffelgebyr, der forhindrer os i at drive den grønne omstilling fremad," spørger Sofie Carsten Nielsen.

Jakob Ellemann svarer, at de røde partier inklusive Mette Frederiksen bevidst misforstår skattestoppet, når de siger, at V ikke kan rokke ved nogen som helst skatter eller afgifter.

"Selvfølgelig skal man kunne flytte rundt på klodserne, men det skal ikke samlet set være sværere at drive forretning. Men det skal være grønnere," siger Ellemann.

Thulesen: Det er en frihedskamp
Kristian Thulesen Dahl er den tredje på talerstolen, og han taler om rigsretssagen mod Støjberg og om indsatsen mod corona.

Torsten Gejl fra Alternativet spørger, om Dansk Folkeparti er klar til at betale de samme omkostninger som briterne ved at træde ud af EU? Dansk Folkeparti har nemlig for nylig sagt, at Danmark skal gå efter en folkeafstemning om fortsat medlemskab.

"For os handler det først og fremmeste om en frihedskamp. Danmark skal kunne træffe beslutningerne selv," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, briterne har fået en bedre aftale med EU end forventet.

"Koldt og beregnende"
De danske børn i Syrien er fokus for Pernille Skippers tale. I syriske fangelejre sidder nemlig europæiske IS-krigere og deres børn, men Danmark har afvist at lade børnene af danske statsborgere komme tilbage til Danmark.

Pernille Skipper kalder det "koldt", "kynisk" og "beregnende", at regeringen ikke vil hente dem hjem til Danmark.

Mette Frederiksen kritiserer Skipper for ikke at nævne, at hvis Danmark henter børnene hjem, skal deres mødre også med.

Derved tager vi imod voksne, som med åbne øjne har erklæret deres støtte til kalifatet.

"Det er i mine øjne landsforræderi," siger Mette Frederiksen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00