Første platformsoverenskomst i Danmark: 3F og rengøringstjeneste lander aftale

OVERENSKOMST: 3F og den digitale rengøringsplatform Hilfr.dk indgår en ny type overenskomstaftale som et 12-måneders pilotprojekt. Aftalen er den første overenskomst for en digital platform. 

Foto: Kaare Smith / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

3F og den digitale platform Hilfr.dk har landet en aftale om en helt ny slags overenskomst. 

Det er nemlig første gang, at en platformsbaseret virksomhed indgår en overenskomstaftale. Aftalen er faldet på plads, efter at Hilfr.dk, der er en digital platform for privat rengøring, og 3F har forhandlet i godt en måned. 

"Jeg er glad for, at vi har kunnet lave en aftale med Hilfr.dk. Det har været afgørende, at de har troet på den danske model. Ellers havde vi ikke kunnet lave den aftale," siger Tina Møller Madsen, der er formand for 3F's Privat Service, Hotel og Restauration-gruppe, til Altinget.

Hun understreger, at aftalen er en prøveaftale, som løber over et år, hvorefter parterne skal genforhandle den. 

"Det er et helt nyt arbejdsmarked, og det har været en udfordring i forhandlingerne. Derfor har vi også brug for at indsamle erfaringer," siger hun. 

Også hos Hilfr.dk er der smil på læben.

"Vi har fra starten sagt, at vi ville lave en platform, hvor der var styr på vilkårene. Derfor er det naturligt for os at lave en overenskomst med 3F," siger Steffen Wegner Mortensen, medstifter af Hilfr.dk.

En helt ny type overenskomst
Det bliver dog en helt ny form for overenskomst, der ifølge Steffen Wegner Mortensen tilgodeser de specielle forhold, der er på de digitale platforme.

"En nøgleting i platformsøkonomi er fleksibilitet. Derfor skal overenskomsten være tilpasset den fleksibilitet. Det vil sige, at de, der arbejder meget på platformen, bliver dækket af overenskomsten," siger Steffen Wegner Mortensen.

Det betyder konkret, at der fremover kommer til at være to typer af udbydere af privat rengøring på Hilfr.dk. De, som kaldes for super-hilfere, der er omfattet af overenskomsten, og freelancerne, der ikke er.

Overenskomst betyder højere priser
For forbrugerne af Hilfr.dk betyder overenskomsten, at der vil være en prisforskel på 50 kroner på freelancere og overenskomstdækkede udbydere. Men ifølge Steffen Wegner Mortensen vil der også være fordele for forbrugerne ved at vælge en udbyder, der er dækket af overenskomsten. Det vil nemlig være nemmere at få servicefradrag, fordi man kan bruge Hilfrs CVR-nummer.

"Når man har en freelance rengøringshjælp, skal man taste et CPR-nummer ind for at få servicefradag. Og det er ikke alle rengøringsfolk, der er komfortable med at udlevere deres CPR-nummer. Hvis rengøringshjælpen ikke kun er freelancer, men ansat hos os, kan man som forbruger bruge vores CVR-nummer til at få servicefradrag," siger Steffen Wegner Mortensen.

Også hos 3F tror man på, at forbrugerne vil tilvælge de overenskomstdækkede rengøringshjælpere.

"Jeg tror og håber på, at den danske forbruger er så forstående i forhold til den danske model, at man godt ved, at det kræver ordnede forhold at have et job," siger Tina Møller Madsen. 

Løkke: Respekt for den danske model
Statsminister Lars Løkke Rasmussen var til stede tirsdag eftermiddag, da Hilfr, 3F og Dansk Arbejdsgiverforening præsenterede den nye aftale. Og han glæder sig over, at Danmarks første platformsoverenskomst er en realitet.

"Ny teknologi med respekt for den danske model. En ny aftale i en gammel tradition," skriver Lars Løkke Rasmussen på Twitter. 

Dokumentation

Om platformsoverenskomsten:

  • Personer, der har arbejdet mere end 100 timer på platformen, går fra freelancestatus til ansat. Det er dog muligt at bevare sin freelancestatus, hvis man ønsker det.
  • Fast grundtimeløn på minimum 141,21 kr. i timen.
  • Pensionsordning.
  • Feriepenge.
  • Sygedagpenge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Møller Madsen

Gruppeformand, Privat service, Hotel og Restauration, 3F

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00