Fogh afviser S-pakke

KICKSTART: Socialdemokraterne præsenterer ny vækstpakke, der skal sætte gang i dansk økonomi. Fogh er ikke imponeret.
Socialdemokraterne vil blandt andet stimulere økonomien via offentlige investeringer.
Socialdemokraterne vil blandt andet stimulere økonomien via offentlige investeringer.Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har netop på sit ugentlige pressemøde kaldt Socialdemokraternes vækstpakke for panikagtig, useriøs og ikke gennemtænkt. Statsministeren mener desuden, at det vil gå helt galt med en statsbank, fordi det vil belønne alle låntagere, der ikke er kreditværdige.

"Det må jeg absolut fraråde. Staten er ikke egnet til bankvirksomhed. Det vil blive et opsamlingssted for alle, der ikke kan få kredit i andre pengeinstitutter, og det vil ende galt. Regeringen er i gang med vores overvejelser, som vi vil lægge frem på de rigtige tidspunkter. Vi følger den økonomiske udvikling tæt", siger Fogh på sit ugentlige pressemøde tirsdag.

Socialdemokraterne har lanceret en vækstpakke, der skal kickstarte den danske økonomi og bremse den stærkt stigende ledighed. S foreslår med pakken at hæve bygge- og anlægsloftet og investere milliarder i energi og trafik. Pakken indeholder desuden et forslag om statslige lån til virksomheder. Vækstpakken løber op på i alt 36 milliarder kroner. Til gengæld lover S, at pakken på to år vil skabe 42.000 nye arbejdspladser.

Helle Thorning-Schmidt sammenligner den nuværende økonomiske situation med krisen i 30'erne:

"Danmark står i en økonomisk krise, der er historisk stor. Vi er nødt til at sammenligne med 30'ernes krise og den voldsomme ekspansion af landets økonomi, man foretog efter Anden Verdenskrig. Derfor er der brug for en historisk vækstplan," siger Helle Thorning-Schmidt til Berlingske Tidende.

Helle Thorning-Schmidt erkender, at pakken indeholder elementer af en statsbank, der giver kommunerne ubegrænsede muligheder for at iværksætte byggeri og renoveringer.

Blandede modtagelser
Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger til Berlingske Tidende, at man med pakken kan forværre krisen. Han mener, at man skal passe på ikke at overreagere og i samme forbindelse kritiserer han Socialdemokraterne for ikke at afvente og se effekterne af kreditpakken, før de vil iværksætte en statsbank. Politisk ordfører for De Konservative, Henriette Kjær, er også skeptisk. Hun siger til Berlingske Tidende, at en vækstpakke af den størrelse vil føre til overophedning af økonomien samt lønpres. Ifølge Børsen kalder De Konservative pakken for et mediestunt.

Flere økonomer advarer også mod vækstpakken
Flere økonomer mener, at det er et fornuftigt tidspunkt med et politisk indgreb i økonomien, men de understreger, at det skal gøres med forsigtighed. Økonomerne advarer ifølge Berlinske Tidende om ikke at pumpe de offentlige udgifter unaturligt op. De offentlige udgifter skal ifølge professor ved CBS, Jan Rose Skaksen, ikke virke permanent, det vil blot betyde større finansielle problemer senere.

Cheføkonom fra Danske Bank, Steen Bocian, er ifølge Politikken enig med Socialdemokraterne i, at tiden er inde til at diskutere en mere ekspansiv finanspolitik. Han mener dog, at offentlige investeringer bør gå hånd i hånd med skattelettelser på arbejde. Han mener dermed ikke, at S bruger pengene ansvarligt ved kun at satse på offentlige investeringer. Ikke desto mindre mener Steen Bocian, at der er mange gode elementer i Socialdemokraternes forslag.

Den liberale tænketank Cepos er helt uenig i, at der skal iværksættes offentlige investeringer, da de mener, at skattelettelser på længere sigt vil give langt flere arbejdspladser. Ifølge Cepos vil offentlige investeringer på længere sigt ikke have nogen som helst effekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Henriette Kjær

Public affairs-direktør, Geelmuyden Kiese, fhv. minister (K) & MF
student (Viby Amts Gymnasium 1985)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)









0:000:00