Folkemødechef frygter ikke valget

INTERVIEW: Lederen af Folkemødet, Jette Lykke, synes, det er spændende, at årets folkemøde ligger så tæt på folketingsvalget. Hun er ikke bange for, at der går valgkamp i den.

For femte år i træk danner Bornholm rammerne for Folkemødet. I år med væsentlig færre folketingspolitikere end sidste år.
For femte år i træk danner Bornholm rammerne for Folkemødet. I år med væsentlig færre folketingspolitikere end sidste år.Foto: Altinget.dk
Kasper Kaasgaard

På torsdag drager store dele af det politiske Danmark til Bornholm for at deltage i årets udgave af den politiske festival, Folkemødet.

I år sætter folketingsvalget dog sit præg på de fire dage og de over 2500 arrangementer. Valgdatoen placerede med ét Folkemødet i den helt afgørende fase af valgkampen. Det har medført en stribe afbud fra opstillede politikere, der frem for at møde folket på Bornholm hellere vil møde vælgerne i deres lokale valgkredse.

Jette Lykke, som er leder af Folkemødet, er dog ikke bekymret over valgkampens påvirkning af årets arrangement – tværtimod.

"Min første tanke var meget modsat alle andres. Jeg har tænkt, at det er meget spændende, at Folkemødet ligger i den allersidste del af valgkampen i et valg, der tegner til at blive så spændende og tæt," siger Jette Lykke.

For politiske nørder og alle andre politikinteresserede danskere er valgkampen hvert fjerde år et helt særligt moment. Jeg synes, det er interessant, at de får lov at holde folkemøde i det her intense rum

Jette Lykke
Festivalleder for Folkemødet

Et møde med folket
Det er første år, Jette Lykke står i spidsen for Folkemødet. Hun er ikke bekymret for afbuddene. Hvis man tænker begrebet politiker bredt, kommer der nemlig stadig regional- og kommunalpolitikere, EU-parlamentarikere samt hele det politisk valgte lag i interesseorganisationerne, fortæller hun.

Som navnet antyder, er formålet med Folkemødet, at folket kan møde sine politikere. Hvis man ikke har fået nok af dem i valgkampen, er muligheden der altså i løbet af de fire dage på Bornholm.

"Selvfølgelig er der nogle politikere, der mangler. Men som man kan se på vores hjemmeside, er der stadig mange, som er her. Jeg ved ikke, om den enkelte deltager mærker, at der er færre politikere. Det kommer også an på, hvilke events man opsøger," siger Jette Lykke.

De fleste havde plan B
Alle partiledere dukker stadig op til Folkemødet, dog med reducerede programmer for de flestes vedkommende. Valget betyder også, at ministerier og styrelser ikke tager del i nogen arrangementer.

I det hele taget vil valgkampen få betydning for en stor del af arrangementerne. Men det er ikke noget, der overrasker hverken Jette Lykke eller de enkelte arrangører.

"De events, hvor der nu ikke deltager en politiker, kan godt få et andet fokus. Men de færreste har valgt at aflyse. Rigtig mange har jo været forberedt på, at der kunne komme et valg. Jeg har hørt mange af de store interesseorganisationer tale om, at de har haft en plan B stort set fra starten," siger Lykke.

En del af valgkampen
Valgudskrivelsen har givet anledning til forskellige overvejelser og ændringer. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal eksempelvis ikke holde åbningstalen, som det ellers var planen.

Ændringerne til trods glæder Jette Lykke sig på vegne af alle deltagere over, at Folkemødet kan danne ramme for nogle af de afgørende slag i valgkampen.

"For politiske nørder og alle andre politikinteresserede danskere er valgkampen hvert fjerde år et helt særligt moment. Jeg synes, det er interessant, at de får lov at holde folkemøde i det her intense rum helt op under valgdagen," siger hun.

Festivallederen er ikke nervøs for andres bekymring om, at der nu risikerer at 'gå valgkamp i den'.

"Når folk siger det, tænker jeg på overfladiskhed og en masse løfter, som man ikke kan regne med. Men hele konceptet med Folkemødet er det modsatte. Det er netop den lange, grundige samtale og den demokratiske dialog, du hører. Så jeg frygter det ikke," siger Jette Lykke.

Folkemødet afholdes i år for femte gang. Det sker 11. til 14. juni i Allinge på Bornholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00