Folkemødet bliver politikkens Roskilde Festival

FOLKEMØDE: Allinge vil i juni summe af liv, når politikere, organisationer og borgere mødes til Folkemødet 2011. "Det bliver politikkens Roskilde Festival - bare med mindre øl", siger Bertel Haarder (V).
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Mette Laursen

Til Folkemødet 2011 vil politikere og borgere deltage i debatter, seminarer og mingle-parties, og der vil være en helt speciel festivals- og markedsstemning, forklarer Bornholms borgmester, Winnie Grosbøll (S), på et velbesøgt pressemøde i dag.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) beskrev på pressemødet i KL-Huset i København Folkemødet som "en ny form for politik, og ikke gammel, tør agitation".

Han deltog sidste år i det svenske modstykke "Almedalveckan" og sagde i den forbindelse, at et sådant arrangement ville være interessant i Danmark. Derefter slog borgmester Winnie Grosbøll til, og idéen til et folkemøde på Bornholm udviklede sig hurtigt derfra.

På Bornholm i juni håber man at revitalisere den demokratiske debat og skabe et debatrum på tværs af partier, organisationer, erhvervsliv og borgere. Folketingets partier har meldt deres ankomst, og mødet bakkes op af flere store organisationer, blandt andet LO, DI, Øresundskomiteen, KL og Danske Regioner.

Fakta
Folkemødet 2011 gennemsføres med tilskud fra bl.a. Bornholms Vækstforum, LAG-Bornholm, Indenrigs-og Sundhedsministeriet, Sparekassen Bornholms Fond og Bornholms Brand.

Kilde: Folkemødet.dk

Altinget.dk er sammen med blandt andre Politiken og avisen Kommunen mediepartnere til arrangementet, der foregår i Allinge fra 15.-18. juni 2011.

Svensk forbillede
Selv om Folkemødet er et nyt koncept i Danmark, har man i Sverige siden 1968 afholdt Almedalsveckan, som er et stort politisk møde mellem folket og politikere på øen Gotland. Det er dette arrangement, som er inspiration til Folkemødet.

Almedalsveckan startede, da Olof Palme stillede sig op på en ladvogn og begyndte at tale til folket. De andre partier ville ikke lade Palme få al taletiden, så Almedalsveckan udviklede sig hurtigt derfra til det enorme møde, det er i dag. På mødet i 2010 deltog f.eks. 800 arrangører, 900 journalister og 11.000 personer.

KL: Afsted, byråd
KLs formand, Horsens' borgmester Jan Trøjborg (S), opfordrer i dag i et brev til kommunerne de danske kommunalbestyrelser til at bakke op og tage til Bornholm i juni:

"KL's bestyrelse vil engagere sig i debatterne på Folkemødet, og jeg vil også gerne opfordre jer og jeres kommunalbestyrelser til at tage turen til Bornholm og deltage. Kommunestyret er en så central del af det danske velfærdsamfund og det danske folkestyre, at den kommunale stemme skal høres."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00