Debat

Folkestyrets rendemasker

ANMELDELSE: I sit daglige favntag med tv-valgkampen sætter Altinget.dks Rasmus Nielsen spot på DRs Kandidaterne, der følger partilederne lige til toilettet.
"Ask Rostrup er god som tv-vært, fordi han - som en Mette Vibe Utzon eller Kurt Strand var det - 100% er sig selv. Ask er Ask er Ask," skriver chefredaktør Rasmus Nielsen.
"Ask Rostrup er god som tv-vært, fordi han - som en Mette Vibe Utzon eller Kurt Strand var det - 100% er sig selv. Ask er Ask er Ask," skriver chefredaktør Rasmus Nielsen.Foto: DR
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
<img align="left" src="@nyimg=9307@" />"Kandidaterne" er navnet på DRs valgmagasin mandag til torsdag efter 21 Tv-avisen. Rygraden er overvågning af de ni partiledere, og i studiet bærer værterne Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup programmet i dialog med de tidligere spindoktorer Søs Marie Serup og Morten Boje Hviid.

Er det godt? Det er i hvert fald politik på en underholdende måde, men også en form med problemer.

Valgkamp er tiden, hvor DR virkelig skal betale tilbage til samfundet som tak for, at man får 3-4 milliarder kroner årligt for at bevare demokratiet - kernen i den såkaldte "public service forpligtelse". Og en lille producent som mig får sved på panden ved tanken om, hvad der fyres af i budget på DRs valgproduktioner.

DR har sendt journalister ud i landet for at mandsopdække hver partileder, og som om dét ikke var nok, er de udstyret med en GPS, så man konstant kan se, hvor de stakkels toppolitikere uden nogen form for privatliv i en måned befinder sig.

"Vi følger hvert skridt, partilederne tager", lover DR. Et kort viser eksempelvis, hvordan statsministeren kører over Sjælland for at ende sin dag med pizza blandt VU'erne i Odense.

Fakta
Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.

Kilde: Altinget.dk
Foto:

Kl. 8, kl. 7
På vejen i Ringsted møder Løkke sammen med sin partifælle, arbejdergivernes formand, adm.direktør for Sjællandske Medier Torben Dalby Larsen avisdrengen, da bare skal have lørdagsavisen ud inden kl. 8. - Da jeg var dreng og kørte med aviser, skulle den ud inden kl. 7, forklarer statsministeren sin unge arvtager. I den vidunderlige scene skåner han drengen for at bemærke, at det måske giver en del af forklaringen på, hvorfor Danmark sakker bagud i det globale kapløb.

Det er nok en smagssag, men jeg kan altså bedre lide personlig frihed end overvågningskameraer og GPS. Hvorfor kan Løkke ikke få lov at tisse i fred?

De må være stiktossede i Venstre og Statsministeriet over pludselig at se en yderst betroet medarbejder danse rundt i tv-studierne i håb om, at lidt air time kan kaste freelance-tjanser af sig efter valget.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Askometer
Programmet er velproduceret, som det bygger på et massivt billedmateriale, der ofte er særligt farvesat (colour-graded) for at give et filmisk præg og adskille indslag fra studiet. Mandag aften var der fokus på S-SFs fælles pressemøde under parolen, at vi skal have skaffet pengene, før vi bruger dem.

Det velproducerede ligger i en overdådig konvergens mellem studiets interaktive såkaldte "Askometer", hvor værten Ask Rostrup flytter rundt på mandaterne, via GPS-reporterne til massiv onlinedebat på det tilhørende dr.dk/taletid. Som seer føler man, at man er med, lige dér hvor valgkampen udspilles. Som valgkampen skrider frem, tror jeg, at Kandidaterne med sin veldefinerede form bliver ét af de centrale steder, vælgerne stopper og op lader sig lige dele underholde og informere.

Den tidligere Kontant-vært Kåre Quist følger - for ikke at sige forfølger - SFs formand Villy Søvndal, der netop har optrådt særdeles veloplagt i den gode gamle stil i "Valg i Lorry", der afvikles præcis som for 20 år siden. Underligt nok forties det, at DR minsandten har kravlet ned til at besøge noget så lavt som en regional TV 2-station. Vi får hele tiden bare at vide, at Villy Søvndal befinder sig på Frederiksberg.

Kåre Quist er som politisk reporter eller TVA-vært slet ikke på samme rette hylde som i sin tid i Kontant. Han stiller stakkels Villy spørgsmålet, om ikke han lige så godt kunne være socialdemokrat. Er det nu DRs bedste spørgsmål til en af valgets tre-fire hovednavne? Villys tro væbner, MF Astrid Krag er straks på tasterne i DRs onlinedebat, der læses op fra studiet. Ringen er sluttet.

Er sig selv
Ja, bedre går det hjemme i studiet. Kim Bildsøe Lassen optræder primært som den nærværende, ganske charmerende og samlende vært, der sørger for, at alle gæster har noget i glassene og hygger sig sammen. Støvet sætter sig ikke på den mand. En dag må han blive noget ved hoffet eller diplomatiet.

Ask Rostrup er anderledes på arbejde med sit Askometer, hvor den høje mand laver vilde gymnastiske øvelser, så han godt kan springe sin fitness over. Ask Rostrup er god som tv-vært, fordi han - som en Mette Vibe Utzon eller Kurt Strand var det - 100% er sig selv. Ask er Ask er Ask. Som chefredaktør for metroXpress var Ask Rostrup generalist, vi ikke så på gangene på Borgen, men man må kvittere for, at han hurtigt kom ind i stoffet som politisk redaktør. Han har altid noget på hjerte, han selv har opfattet, fordøjet og så formidler i klar, høj og hurtig tale.

Så har jeg det sværere med studiets to rendemasker Søs Marie Serup Laybourn og Morten Boye Hviid. De har begge arbejdet som spindoktorer for henholdsvis en V-formand og en S-formand og arbejder nu i bund og grund mod høje timesalærer med at rådgive kunder om, hvordan de kan trække flest mulige penge ud af folkestyret/skatteyderne.

Især Søs Marie Serup, der ved nytår smækkede med døren i Statsministeriet og trak sig som Løkkes nærmeste medie- og strategirådgiver i protest mod netop chefens strategi og projekt, udtaler sig på utroværdigt grundlag.

Hvis nu hun udtaler sig kritisk om Venstre og statsministeren, er hun dybt illoyal over for det parti, der gennem otte år har skabt hendes navn og karriere. Hvis hun nu ikke kan drives til negative vurderinger om sin gamle chef, er hun også utroværdig for DR og dagbladet Børsen og ubrugelig som såkaldt "uvildig" valgekspert. For så leverer medierne skjult reklame.

De må være stiktossede i Venstre og Statsministeriet over pludselig at se en yderst betroet medarbejder danse rundt i tv-studierne i håb om, at lidt air time kan kaste freelance-tjanser af sig efter valget. Det ville en rigtig embedsmand aldrig gøre.

Et råd til de nye ministre: Ansæt alle de spindoktorer, I overhovedet kan nænne at bruge skatteydermidler på. Men bind dem kontraktligt, så de ikke pludselig optræder i medierne få uger efter, at I har brudt med dem. Det er dog en konkurrenceklausul af de mindre.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Rostrup

Studievært, TV 2 News, fhv. chefredaktør, TV 2 News
journalist (DJH 1991)

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)

Morten Boje Hviid

Direktør, Landbrug & Fødevarer (Erhvervspolitik, Bæredygtighed og EU)
BA i kommunikation & samfundsvidenskab (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00