Folketinget kan åbne med lodtrækning

ÅBNING: SF og Enhedslisten er nu lige store. Når Folketinget åbner, skal der derfor sandsynligvis trækkes lod om, hvilket af de to partier som skal have plads i præsidiet.

Når Folketingets længstsiddende medlem, Venstres Bertel Haarder, på næste tirsdag åbner Folketinget, er der for første gang i mange år lagt op til lodtrækning.

Det skyldes, at SF og Enhedslisten efter det seneste års afvandring fra SF er blevet præcis lige store. Derfor skal en lodtrækning sandsynligvis afgøre, hvilket af de to partier der får den femte og sidste plads i Folketingets Præsidium.

Præsidiet har fem medlemmer og Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale besætter de første fire pladser.

Lodtrækningen kan undgås, hvis enten Enhedslisten eller SF undlader at indstille en kandidat.

Det hører til sjældenhederne, at der trækkes lod om præsidie-pladserne, men det skete blandt andet, da Folketinget åbnede efter valget i marts 1998.

Den gang måtte en orientalsk krukke med to navne-sedler tages i brug for at afgøre, om Socialdemokraternes Birte Weiss eller Venstres Ivar Hansen skulle være Folketingets formand. Den lodtrækning vandt Ivar Hansen, der sad som formand indtil sin død i 2003.

Forrige artikel Fra gården til gaden Fra gården til gaden Næste artikel Erik Ninn-Hansen er død Erik Ninn-Hansen er død