Folketinget et skridt tættere på at finde mere plads til partier og politikere

UDVIDELSE: Der skal gøres klar til flere besøgende og bedre forhold for politikere og embedsfolk, hvis Folketinget skal overtage Rigsarkivets bygninger. Mulighederne skal nu undersøges, inden en endelig beslutning bliver taget.

Folketinget kan snart få meget mere plads at boltre sig på. Rigsarkivet flytter fra sine bygninger på Slotsholmen næste år, og det kan komme politikere, embedsfolk og besøgende til gode.
Folketinget kan snart få meget mere plads at boltre sig på. Rigsarkivet flytter fra sine bygninger på Slotsholmen næste år, og det kan komme politikere, embedsfolk og besøgende til gode.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Holst Jensen

Når Rigsarkivet i løbet af 2021 flytter ud af sine bygninger på Slotsholmen, kan Folketinget flytte ind i stedet. Muligheden for at bruge lokalerne, så de kommer både ansatte og besøgende til gode, skal nu undersøges, inden Folketingets Præsidium tager stilling til, hvad der skal ske.

Præsidiet har besluttet, at det vil undersøge mulighederne for at etablere en ny besøgsindgang til de mange gæster, der hvert år tager forbi Christiansborg.

Også politikere og embedsfolk skal have en fordel ud af en eventuel bygningsovertagelse. Den skal således også give plads til flere møde- og konferencelokaler, som der er et voksende behov for.

"Det er positivt, at mange ønsker at komme til møde og deltage i konferencer om politik i Folketinget, men det er klart, at vi er nødt til at have faciliteterne til det," siger formanden for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S), i en pressemeddelelse.

Det skal også undersøges, om der kan laves en underjordisk tunnel under Rigsdagsgården, som skal forbinde Rigsarkivets bygninger med Christiansborg.

Overtagelsen skal styrke demokratiet
I dag har Folketinget årligt 120.000 besøgende, og det tal skulle gerne vokse i fremtiden med de mange nye kvadratmeter, for demokratiet bliver styrket i det fysiske møde, forklarer Henrik Dam Kristensen.

"Vi skal passe på demokratiet og hele tiden udvikle det. Det fysiske møde er stadig en grundsten i det moderne folkestyre. Med overtagelsen af Rigsarkivets bygninger kan vi invitere flere borgere ind i Folketinget og give dem en endnu bedre oplevelse."

"Masser af borgere har i dag kontakt med politikerne via sociale medier. Vi skal fortsat udvikle den digitale dialog, men den fysiske samtale giver en anden mulighed for at udvikle demokratiet," siger han.

Folketingets Administration skal nu undersøge mulighederne og præsentere et beslutningsoplæg til, hvad der konkret skal ske med bygningerne, hvorefter Folketingets Præsidium vil træffe en beslutning. Rigsarkivet fraflytter bygningerne i løbet af 2021.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud









0:000:00