Folketinget giver dronningen fødselsdagsgave til 420.000 kroner

FØDSELSDAG: I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag er Folketinget og regeringen blevet enige om at bruge 420.000 kroner på at restaurere Christian IX’s dessertbestik. Men "den beslutning har jeg i hvert fald ikke været en del af," siger præsidiemedlem Jens Rohde (R).

Dronningen får nu restaureret sit dessertbestik fra 1800-tallet på Folketingets og regeringens regning. Her hilser statsminister
Mette Frederiksen (S) på dronning Margrethe i Det Kongelige
Teater, hvor regeringen markerede 100-året for Genforeningen med en
gallaforestilling.
Dronningen får nu restaureret sit dessertbestik fra 1800-tallet på Folketingets og regeringens regning. Her hilser statsminister Mette Frederiksen (S) på dronning Margrethe i Det Kongelige Teater, hvor regeringen markerede 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Dronningen fylder torsdag 80 år, og i den anledning er Folketinget og regeringen gået sammen om at bruge 420.000 kroner på at restaurere royalt dessertbestik.

Det oplyser Folketinget.

Desserttøjet er fra perioden mellem 1874-1877 og er siden blevet benyttet til store tafler. Det har slidt på dessertbestikket, og derfor trænger det til at blive restaureret.

I forbindelse med coronakrisen har dronningen opfordret til, at borgere, der ellers ville have sendt hende blomster og gaver, i stedet sender dem til ældre på landets plejehjem, der i disse uger ikke må få besøg fra familie og pårørende.

Gaven er valgt i overensstemmelse med dronningens eget ønske om at bevare en kulturhistorisk unik bestiksamling, så bestikket fortsat kan bruges ved de store begivenheder, for eksempel ved officielle middage og lignende

Henrik Dam Kristensen (S)

Men Folketinget og regeringen har altså til trods for dronning Margrethes opfordring valgt at bruge tæt på en halv million kroner på gave til dronningen.

Blev ikke informeret om gaven
De Radikales Jens Rohde, som både er medlem af Folketingets Præsidium og Forretningsudvalget mener ikke, at han er blevet inddraget i beslutningen om dronningens gave.

”Jeg modtog sent i går aftes en besked fra Folketingets sekretariat, hvori der står, at vi i Folketinget er blevet enige om gaven. Men den beslutning har jeg i hvert fald ikke været en del af,” siger Jens Rohde.

Han er skeptisk over for, om Folketinget og regeringen har truffet det rette valg ved at give hende en gave til flere hundrede tusinde kroner, når dronningen i forvejen har opfordret til, at man i disse tider hellere bør give gaver til de danskere, som er berørt af coronakrisen.

"Jeg er ikke sikker på, om Folketinget har truffet den rette beslutning ved at give hende så stor en gave. Tidligere har dronningen sagt, at hun hellere vil have, at pengene skal gå til at sætte en blomst på et plejehjem eller til de mennesker, som er påvirket af coronakrisen. Jeg er i tvivl, om gaven tjener kongehusets ønske og Folketingets eget ønske," siger Rohde.

Han har nu sendt en mail til Folketingets formand og Folketingets sekretariat og bedt dem begrunde valget af gave og forklare, hvorfor han som præsidiemedlem ikke har fået tidligere besked.

Læs også

Folketingets formand forsvarer gavebeløb
Selvom dronning Margrethe modtager over 80 millioner kroner årligt i statslig støtte, vurderer Folketinget og regeringen fortsat, at der skal afsættes penge fra statskassen til at fejre dronningens fødselsdag.

”Gaven er valgt i overensstemmelse med dronningens eget ønske om at bevare en kulturhistorisk unik bestiksamling, så bestikket fortsat kan bruges ved de store begivenheder, for eksempel ved officielle middage og lignende,” skriver Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), i en mail.

Han henviser også til, at årets gave er 70.000 kroner billigere end det staudebed, Årstidshaven ved Fredensborg Slot, som dronningen fik i anledning af sin 75-års fødselsdag.

Haven er åben for offentligheden hvert år i juli og august.

Præsidiemedlemmet Trine Torp (SF) skriver til Altinget, at hun er enig med Folketingets Formand, og at hun ikke har nogle bemærkninger til beslutningen om gaven.

Henrik Dam Kristensen vil ikke på forhånd fortælle, hvad han vil svare på Jens Rohdes spørgsmål.

Journalist Simon Kjøller har bidraget til denne artikel.

Dokumentation

Eksempler på gaver til dronningen fra Folketinget og regeringen

  • 2020: Restaurering af Christian IX’s desserttøj til tafler fra 1870’erne. Pris 420.000 kroner.

  • 2015: Staudehave i Fredensborg Slotshave i anledningen af dronningens 75-års fødselsdag. Pris: 490.000 kroner.

  • 2010: Genskabelse af Rosenhaven ved Fredensborg Slot i anledningen af dronningens 70-års fødselsdag. Pris: 300.000 kroner.

Den offentlige del af Fredensborg Slotshave er åben året rundt og den private have kan besøges på omvisning i juli.

Kilde: ft.dk og kongehuset.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00