Forbund tror ikke på praktikpladsgaranti

UDSPIL: Efter års forgæves politiske forsøg på at løse manglen på praktikpladser opfordrer HK's formand til at lade arbejdsmarkedet selv stå for opgaven. Regeringens ambition om en praktikpladsgaranti er ”et slag i luften,” siger han.

Det er så nemt bare at oprette ekstra praktikpladser på en skole og kalde det uddannelsesgaranti – men det virker ikke.

Det er også nemt at udløse en bonus, hver gang en arbejdsgiver ansætter en lærling. Men det virker heller ikke. For det hele er prøvet før – og flere penge er ikke løsningen.

Derfor er der behov for at tænke helt nyt, lyder det nu fra HK-formand Kim Simonsen, der i stedet opfordrer politikerne til fremover at lade arbejdsmarkedets parter selv styre praktikpladsarbejdet.

Opfordringen kommer under de igangværende trepartsforhandlinger, hvor regeringen ikke har lagt skjul på sin ambition om at få indført en egentlig praktikpladsgaranti.

Ikke realistisk
”En praktikpladsgaranti er et slag i luften. Det kan vi da alle sammen ønske - men det er jo ikke realistisk. Spørgsmålet er også, hvad en praktikpladsgaranti er værd, hvis vi kun uddanner folk, der ikke får et arbejde bagefter,” siger Kim Simonsen til Altinget.

Han påpeger, at problemet med mangel på praktikpladser har været forsøgt løst gentagne gange gennem de seneste år – forgæves. Samtidig viser prognoser, at Danmark om mindre end 20 år kommer til at mangle 70.000 faglærte, hvis ikke flere unge får sig en faglig uddannelse.

HK foreslår derfor, at der oprettes en praktikpladspulje på 150 millioner kroner, som vil gøre det muligt for parterne på de forskellige fagområder at arbejde målrettet med den enkelte branches praktikpladsudfordringer.

Metal bakker op
Han understreger, at puljen på 150 millioner kroner skal finansieres af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, så ingen skal have ”penge op af lommen.”

”De skal bare fordeles anderledes og bruges smart,” siger Kim Simonsen.

HK-forslaget møder opbakning fra Dansk Metal, hvor uddannelseschef Per Påskesen bekræfter, at der er store forskelle på praktikpladsudfordringerne inden for de forskellige brancher.

”Nogle steder mangler man praktikpladser, men for eksempel mangler vi faktisk lærlinge i industrien, og det er jo en anden udfordring end at skabe nye praktikpladser. Her kunne et samarbejde også virke fornuftigt,” siger han og fortæller, at han gerne vil drøfte HK's forslag nærmere.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Hjort lægger op til massive ændringer af Togfonden Hjort lægger op til massive ændringer af Togfonden Næste artikel Tidligere departementschef bliver lobbyist Tidligere departementschef bliver lobbyist