Forebyggelseskommissionen får ros

FOREBYGGELSE: Forebyggelseskommissionens forslag roses fra flere sider. Mens regeringen kritiseres for at svigte forebyggelsesindsatsen.
Forebyggelseskommissionen præsenterede i går sine forslag.
Forebyggelseskommissionen præsenterede i går sine forslag.Foto: Colourbox
Kræftens Bekæmpelse, KL og oppositionen bakker op om Forebyggelseskommissionens forslag - især forslagene om den restriktive rygepolitik og højere afgifter på usund mad. Men regeringen lægger op til en mere blød forebyggelsesindsats, og det møder kritik.

Kræftens Bekæmpelse roser især Forebyggelseskommissionens forslag om at indføre højere tobakspris og totalforbud mod rygning indendørs på offentlige steder. Man ærgrer sig derfor over, at forslaget om dyrere cigaretter blev skudt ned af regeringen.

"Det er ærgerligt, for forskning viser, at en høj cigaretpris er et af de bedste midler til at få især de unge til at lade være med at ryge. Det er utroligt vigtigt, at der bliver gjort en særlig indsats for at få det store antal rygere ned. Hvis prisen sættes op med 10 procent, giver det fire procent færre rygere i alle aldre." Det siger professor Frede Olesen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

KL mener, også at kommissionen har leveret nogle gode forslag. Formand for KL, Erik Fabrin (V), mener, at regeringen nu står over for en udfordring med at følge op på kommissionens udspil.

"Det helt centrale er nu, hvordan regeringen har tænkt sig at at følge op på betænkningen. KL forventer, at der kommer en ambitiøs handlingsplan, hvor der bliver afsat penge til forebyggelse i kommunerne. Vi har brug for en målrettet og slagkraftig indsats", lyder det fra Erik Fabrin i en pressemeddelelse.

Han understreger desuden, at der er behov for, at regeringen finder penge til at styrke Forebyggelsesindsatsen.

Oppositionen kritiserer, at regeringen afliver Forebyggelseskommissionens forslag og dermed svigter forbyggelsesindsatsen.

Desværre må vi konstatere, at selvom kommissionens anbefalinger er fornuftige og tiltrængte, ja så har regeringen og DF allerede reelt ødelagt mulighederne for at følge anvisningerne på grund af deres udspil til en ny skattereform.

Karl H. Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

"Desværre må vi konstatere, at selvom kommissionens anbefalinger er fornuftige og tiltrængte, ja så har regeringen og DF allerede reelt ødelagt mulighederne for at følge anvisningerne på grund af deres udspil til en ny skattereform. Det er en hån mod kommissionens arbejde og de tusindvis af danskere, der hvert år dør af kroniske sygdomme," siger SF's sundhedsordfører, Karl H. Bornhøft, i en pressemeddelelse.

S, SF, R og EL går alle ind for at indføre højere priser på tobak og usunde fødevarer, og de mener ikke, at det er tilstrækkeligt at opfordre til en sundere livsstil, som regeringen lægger op til.

FOA er derimod skeptisk over for kommissionens forslag. FOA mener, at kommissionen lægger for meget vægt på sanktioner frem for at motivere folk til at leve et sundere liv.

"Når man kigger på de ideer, som Forebyggelseskommissionen er kommet med, så har de mere karakter af at være straffeforanstaltninger end at fremme folks motivation til at leve et sundere liv - og det mener jeg er helt galt afmarcheret," siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr.

Liberal Alliance og Borgerligt Centrum advarer mod Forebyggelseskommissionens forslag. Partierne mener, at forslagene beror på direkte indgreb i borgernes frihed til at bestemme over deres eget liv.

Formand for Borgerligt Centrum Simon Emil Ammittzbøll kalder tendenserne i forslagene "skræmmende", og understreger, at Borgerligt Centrum netop kæmper mod "unødige forbud og regler".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Erik Fabrin

Fhv. borgmester (V), Rudersdal, fhv. formand for KL
handelseksamen (Niels Brock)

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00