Foreningslivet bløder: 2 ud af 3 af DUFs medlemmer har mistet frivillige

Coronakrisen har sat sine spor i foreningslivet, hvor størstedelen af DUFs medlemsforeninger har mistet både frivillige og medlemmer. Ingen af delene kommer tilbage af sig selv, siger DUFs formand, der kalder på politisk handling.

Størstedelen af DUFs medlemsforeninger - herunder en række spejderforeninger - har mistet både medlemmer og frivillige under corona. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Størstedelen af DUFs medlemsforeninger - herunder en række spejderforeninger - har mistet både medlemmer og frivillige under corona. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

I mere end et år har landet ligget i dvale. Sportshallerne har været tomme, spejderbålene slukkede, og det meste af foreningslivet har været sat på pause.

Konsekvenserne af nedlukningerne er ikke til at tage fejl af.

En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) tegner et mønster, der går på tværs af alle slags foreninger: Foreningslivet har lidt et stort tab af både medlemmer og frivillige.

“Det har været et rigtig hårdt år for det frivillige Danmark, det er helt tydeligt at se i undersøgelsen,” siger DUF's formand, Chris Borup Preuss.

Ifølge formanden er der ingen garanti for, at hverken de frivillige eller medlemmerne kommer tilbage i takt med genåbningen.

“Selvom vi nu får lov til at åbne igen i etaper, så er der et rigtig langt sejt træk for at få foreningerne tilbage på normalt niveau, få genaktiveret de frivillige og få genaktiveret deres medlemmer. Det kalder på noget handling. Vi har brug for en kraftig genstart af det frivillige foreningsliv,” siger han. 

Frivillige ildsjæle brænder ud
Medlemsundersøgelsen viser, at to ud af tre organisationer har mistet frivillige, mens 58 procent af organisationerne har mistet medlemmer.

“Jeg er overrasket over, at vi ser så stor en andel af organisationerne, der melder, at de har mistet frivillige. Det er virkelig et stort dyk, og vi havde ikke forventet, at det lå i den størrelsesorden,” siger Chris Borup Preuss.

Foreningerne er bekymrede for, om de kan fastholde de frivillige, de har tilbage. For nedlukningerne er ikke længere kun et spørgsmål om økonomisk tab, men også om frivillige ildsjæle, der brænder ud.

Næsten alle deltagende i undersøgelsen svarer, at de skiftende retningslinjer og den usikre fremtid gør det svært at planlægge og igangsætte aktiviteter, mens 75 procent af foreningerne vurderer, at restriktionerne under sidste genåbning var drænende for deres frivillige. 

“Det er enormt bekymrende, for de frivillige er nøglen til, at vi får genaktiveret det fysiske foreningsliv. De frivillige er med til at rekruttere og fastholde medlemmer og er ofte rygraden i, hvordan det går med en forenings medlemstal og aktiviteter,” siger Chris Borup Preuss. 

Det faldende medlemstal har især konsekvenser for de mest udsatte børn, fortæller Chris Borup Preuss.

“Det er typisk børn fra udsatte familier - som måske i forvejen stod på kanten af foreningslivet - der meldte sig først ud under første nedlukning. Og det er også dem, der bliver sværest at få med igen,” siger han. 

Mistet en fjerdedel af sine medlemmer
En af de foreninger, der er hårdt ramt, er Bifrost, landsforeningen for rollespil. De har mistet mere end 1000 af deres i alt 4000 medlemmer på landsplan.

“Corona har været hårdt. Vi har måtte aflyse nærmest alle arrangementer,” fortæller formand Jacob Kronby Schulze. Han tilføjer, at man i de fleste aktiviteter skal være 100 personer, for at et event giver mening for deltagerne.

Derudover skønner foreningen at have gået glip af 2000 potentielle nye medlemmer, da de faste månedlige arrangementer har været aflyst. 

Bifrost har endnu ikke tal på, hvor mange frivillige de har mistet. Men et dystert billede tegner sig:

“Det kan gå begge veje. Hos en del lokalforeninger har arrangørerne smidt håndklædet i ringen, hvor bestyrelsen skal ud og finde nogle nye arrangører. Der var også mange, som meldte sig ud af Bifrosts hovedbestyrelse sidste år, fordi de var demotiverede,” siger Jacob Kronby Schulze.

Håber på ny pulje
“Sidste sommer oplevede vi, at de frivillige var så glade og lettede over at kunne lave aktiviteter, at de skyndte sig ud og arrangere en masse. Men det skyldes især DUFs sommerpulje,” forklarer Jacob Kronby Schulze.

Sidste sommer blev der bl.a. afsat 50 millioner kroner, som forenings- og idrætsverdenen kunne søge til at skabe aktiviteter og oplevelser for danskerne i sommeren 2020.

“Hvis ikke der kommer en sommerpulje i år, er jeg bange for, at det går den anden vej, og de frivillige ikke kommer tilbage.”

Derudover fik Bifrost hjælp af nødpuljen, der skulle kompensere for tabt indtjening og dække faste omkostninger. Formanden vurderer, at de samlet set har modtaget mere end to millioner fra puljerne.

“Der var flere foreninger, der stod på nødens rand. De har stadig udgifter til lager og lokaler, men hvis man mister medlemmer, kan man ikke længere betale de ting,” siger Jacob Kronby Schulze.

“Nødpuljen fik foreningerne til at kunne trække vejret og gjorde, at de ikke måtte lukke. Men det var sommerpuljen, der fik hjulene i gang igen.”

Genopretning er nødvendig
Ifølge DUF-formand Chris Borup Preuss bliver foreningslivet ikke automatisk genoprettet i forbindelse med genåbningen.

“Nogen har forventninger om, at når samfundet åbner, så strømmer børn og unge tilbage til foreningslivet. Det er der heldigvis en del, der gør, men det er del af vores samfundsansvar, at vi får alle børn og unge med i vores fællesskaber, uanset hvilket hjem og opvækst man kommer fra. Det bliver svært at få nogle af de børn og unge, der står på kanten af vores samfund med tilbage.”

Derfor kræver problemet politisk handling, mener DUF.

“Hvis foreningerne skal have mulighed for at lave en genstart af foreningslivet med nogle ekstra rekrutteringsaktiviteter, så kommer det til at kræve nogle ekstra ressourcer,” siger Chris Borup Preuss.

“Vi så gerne, at man lavede en sommerpulje ligesom sidste år, men at man denne gang lader den strække sig ind i efteråret. For det bliver et lang sejt træk at genoprette det, der er mistet.“

Dokumentation

DUFs medlemsundersøgelse

DUF har undersøgt, hvilken effekt coronakrisen har haft på deres 80 medlemsorganisationer. 
69 % svarer, at deres forening har mistet frivillige som følge af corona. 
58 % af organisationerne har oplevet medlemstilbagegang som konsekvens af corona. 
96 % af organisationerne oplever, at de skiftende retningslinjer har gjort det svært at planlægge aktiviteter.
83 % angiver, at der er aktiviteter, som de har opgivet at igangsætte, fordi de ikke kender restriktioner i fremtiden. 
75 % vurderer, at restriktionerne under sidste genåbning var drænende for deres frivillige. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Chris Borup Preuss

Særlig rådgiver, Forsvarsministeriet, særlig rådgiver, Økonomiministeriet
folkeskolelærer (Københavns Professionshøjskole)

0:000:00