Forligspartier føler sig snydt

FORLIG: Radikale og Socialdemokraterne føler sig stærkt provokeret af at have indgået en globaliseringsaftale med regeringen, uden at de hørte om besparelserne på universitetsområdet i finansloven. Med den viden ville de have prioriteret anderledes under forhandlingerne, lyder det.
Forligspartierne fra globaliseringsforhandlingerne frygter, finanslovens besparelser vil ramme de studerende.
Forligspartierne fra globaliseringsforhandlingerne frygter, finanslovens besparelser vil ramme de studerende.Foto: Colourbox.com
Morten Øyen

Under forhandlingerne var alle, hele vejen rundt om bordet, enige i, at flere investeringer i uddannelse er fremtiden. De besparelser, der er med i finanslovsaftalen, havde vi slet ikke hørt noget om.

Rasmus Prehn (S)
MF
"Det virker stærkt provokerende".

Sådan lyder meldingen fra De Radikales Marianne Jelved, der føler sig "dårligt behandlet" efter at have indgået Globaliseringsforliget med regeringen og Dansk Folkeparti uden at have hørt noget om finanslovens besparelser på universitetsområdet.

Og hun bakkes op af Socialdemokraterne.

"Vi føler det er skørt og illoyalt, at vi sidder den ene dag og finder penge til at styrke universiteterne, for så at regeringen spiller ud med at klippe 78 mio. kr. til universiteterne i finansloven ugen efter," siger forskningsordfører Rasmus Prehn.

Ikke nævnt under forhandlinger
Ifølge Rasmus Prehn spillede regeringen med "fordækte kort", og han kalder forløbet "groft manipulerende".

"Under forhandlingerne var alle, hele vejen rundt om bordet, enige i, at flere investeringer i uddannelse er fremtiden. De besparelser, der er med i finanslovsaftalen, havde vi slet ikke hørt noget om," siger Rasmus Prehn.

Og det kunne måske have givet et andet forhandlingsresultat.

Anden prioritering
Begge ordførere havde gerne hørt om besparelserne, for så havde de kæmpet hårdere for en anden prioritering af globaliseringsmidlerne med flere penge til universiteternes basismidler.

"Vi ville have arbejdet endnu mere for at få endnu flere basismidler til universiteterne. Og det skulle have været på bekostning af de strategisiske midler til forskning," siger Marianne Jelved.

"Det er besynderligt, at der er budgetteret så dårligt, at flere studerende har betydet et overforbrug. Man kender antallet af unge mennesker og væksten af unge, og i øvrigt har man en målsætning om, at man skal nå de 50 procent, som får en videregående uddannelse," uddyber hun.

Hun frygter, at den nuværende fordeling, sammen med finanslovsaftalen, vil medføre færre undervisningstimer på universiteterne.

Ringere kvalitet
Og besparelserne vil gå ud over kvaliteten, faststlår Rasmus Prehn.

"Selvfølgelig vil de studerende mærke det. Man kan altid argumentere for, at noget af besparelsen er på biblioteker osv. - men det er jo også med til at kvaliteten bliver dårligere. Og det strider mod det, vi alle sagde, vi kæmpede for, nemlig bedre kvalitet," siger Rasmus Prehn.

Han understreger, at flere undersøgelser har vist, at investeringer i uddannelse er godt givet ud.

"Hver en krone investeret kommer stærkere igen. Så jeg synes, det virker ugennemtænkt og tåbeligt," siger Rasmus Prehn.

Altinget.dk har været i kontakt med Videnskabsministeriet, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00