Formand for Irak-kommissionen går af

FARVEL: Formanden for Irak- og Afghanistankommissionen, Michael B. Elmer, træder tilbage efter samarbejdsproblemer med de andre kommissionsmedlemmer. V vil nu skrotte kommissionen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) skal finde en ny formand til Irak- og Afghanistankommissionen, efter Michael B. Elmer har valgt at træde tilbage.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) skal finde en ny formand til Irak- og Afghanistankommissionen, efter Michael B. Elmer har valgt at træde tilbage.Foto: Justitsministeriet
Anne Justesen

Irak- og Afghanistankommissionen skal finde en ny formand. 

Michael B. Elmer har valgt at træde tilbage som formand på grund af udfordringer med det interne samarbejde i kommissionen, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Michael B. Elmer har ifølge ministeriet oplyst, at han ikke anser det for realistisk, at han kan få genskabt det gode og konstruktive samarbejde, som er nødvendigt for, at kommissionen kan fuldføre sin meget omfattende og vanskelige opgave.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger i en pressemeddelelse:

"Det er utrolig ærgerligt, at fremdriften i Irak- og Afghanistankommissionens vigtige arbejde er blevet udfordret af interne samarbejdsvanskeligheder. Jeg tager formandens beslutning til efterretning og ser nu fremad. Kommissionen har en stor og betydningsfuld opgave foran sig, og derfor har jeg også bedt landsretspræsidenterne om at udpege en ny formand så hurtigt som muligt, så kommissionen kan komme videre med den opgave, som den skal løse."

Kommissionens øvrige medlemmer fortsætter, og justitsministeren har bedt de to landsretspræsidenter om snarest muligt at komme med deres indstilling til, hvem der kan overtage posten som kommissionsformand. 

V: Skrot kommissionen
Hos Venstre mener formand Lars Løkke Rasmussen, at man helt bør nedlægge kommissionen som følge af formandsforløbet.

"Nu har det stået på i mere end to år, kostet over syv millioner kr. og ikke flyttet sig ud af stedet. En ren farce. Brug dog lejligheden til at skrotte kommissionen eller i det mindste rette op på kommissoriet, så også Nyrup-regeringens periode inddrages," skriver Lars Løkke Rasmussen på sin Facebook-side.

Det afviser både SF og Enhedslisten dog.

Selv om SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kalder det "en skandale", vil han ikke gå med til at skrotte kommissionen.

"Det er en skandale, at man ikke er kommet ordentligt i gang endnu. I det omfang det skyldes samarbejdsproblemer, er det jo positivt, hvis man får styr på det, ved at formanden trækker sig," siger Holger K. Nielsen til dr.dk.

Dokumentation

Irak- og Afghanistankommissionen
Kommissionen blev nedsat 7. november 2012. Kommissionen har til opgave dels at undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels at undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Fakta fra Justitsministeriet. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00