Formand for natur- og landbrugskommission kritiserer landbrugspakke

KRITIK: Miljøministerens landbrugspakke er ikke i tråd med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, lyder det fra kommissionens formand Jørn Jespersen. Miljøministeren har ellers netop lavet den kobling.

Frederik TillitzHjalte T. H. Kragesteen

Formanden for Natur- og Landbrugskommissionen siger nu fra over for landbrugspakken.

Det er nemlig ikke rimeligt, når pakken begrundes med henvisning til anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen, lyder kritikken fra formand Jørn Jespersen:

”Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede utvetydigt, at man ikke afskaffede gældende regulering, før den nye regulering var på plads,” siger han.

Han henviser således til, at Landbrugspakken netop giver landmændene lov til at gøde mere i flere år, inden man har den nye målrettede regulering af landbruget på plads.

Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede utvetydigt, at man ikke afskaffede gældende regulering, før den nye regulering var på plads.

Jørn Jespersen
Formand for Natur- og Landbrugskommissionen

"Det er på nuværende tidspunkt ganske usikkert, hvordan den målrettede regulering kommer til at virke, fordi den langt fra er på plads,” siger Jørn Jespersen.

Miljøminister Eva Kjer Hansen har ellers koblet Landbrugspakken til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, fordi man med pakken indfører målrettet regulering fra 2018. Det skete både under første- og tredjebehandlingen af loven bag landbrugspakken, som blev vedtaget torsdag.

Rigtigt ærgerligt
Jørn Jespersen peger også på, at de miljø-kompenserende tiltag i landbrugspakken er yderst usikre både miljøfagligt, juridisk og politisk. Og så peger han på, at Natur- og Landbrugskommissionen havde det ufravigelige mål, at EU's målsætninger på vandmiljøområdet skulle opfyldes.

”Landbrugspakken skaber usikkerhed om, hvordan man når miljømålet, men også stor erhvervspolitisk usikkerhed, fordi de fremtidige rammevilkår ikke er på plads,” siger Jørn Jespersen og fortsætter:

”Nu er spørgsmålet om den målrettede regulering blevet gjort til markant politisk konfliktstof frem for at hvile på en dialogbaseret løsning med bred opbakning, som Natur- og Landbrugskommissionen lagde op til. Og det er rigtig ærgerligt. For det så ud til at være både muligt og realistisk, da Natur- og Landbrugskommissionen fremlagde sine anbefalinger.”

Natur- og Landbrugskommissionen blev nedsat for at finde løsninger, der både kan gavne landbruget og naturen. En af kommissionens mest centrale anbefalinger var at indføre en ny og målrettet miljø-regulering af landbruget. Kommissionen blev bakket op af både grønne organisationer og landbruget.

Kritik fra rød blok
Enhedslisten kritiserer også miljøminister Eva Kjer Hansen for at koble landbrugspakken til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger.

"Jeg mener faktisk, at Natur- og Landbrugskommissionen sagde lige præcis det modsatte af, hvad man nu gør med den her landbrugspakke. Jeg kan kun se det som udtryk for, at hun har misforstået, hvad pointen er i Natur- og Landbrugskommissionen. Det er rigtig ærgerligt og dumt," siger partiets miljøordfører Maria Gjerding.

Også fra Radikale er der kritik. Miljøordfører Ida Auken er helt enig med kritikken fra Jørn Jespersen:

"Det var under Natur- og Landbrugskommisionen, at målrettet regulering blev udarbejdet. Men man er nødt til at se Natur- og Landbrugskommisionens anbefalinger i et samlet billede," siger Ida Auken.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00