Forsker: Finanslov er giftig cocktail for grøn førerposition

FINANSLOV: Danmarks position som førende energination er på spil i finanslovforhandlingerne, advarer topforsker. Venstre tror ikke, at førerposition kommer i fare.

Hver for sig kunne besparelserne på energiområdet måske gennemføres uden at ødelægge det samlede billede. Men samlet vil regeringens forslag til finanslov få meget alvorlige konsekvenser for den danske energisektor. Sådan lyder advarslen fra en af Danmarks førende energiforskere. Samtidig angriber Dansk Energi og DTU besparelserne for at ville svække dansk eksport.

En af Danmarks førende energiforskere, professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, er stærkt bekymret for effekten af regeringens samlede finanslovforslag for den danske energibranche.

Han peger på tre områder, som danner den farlige cocktail:

For det første besparelser på enkeltinitiativer som varmepumper, elbiler og andre demonstrationsanlæg, for det andet de slækkede energimål, danske energivirksomheder skal løbe efter og bliver bedre ved hjælp af. For det tredje den forskning, innovation og uddannelse på universiteterne, som skal løfte teknologiniveauet, og som i dag sammen med virksomhederne skaber stor eksport af teknik og viden.

”Det er virkelig alarmerende. Hvis det her er ambitionsniveauet, så vil vi ikke kunne bevare vores førerposition på energiområdet,” siger Brian Vad Mathiesen.

Større end forskningsmidler
Brian Vad Mathiesen forklarer, at besparelserne på EUDP og Innovationsfonden vil ramme umiddelbart i form af færre forskere og færre investeringer på tværs af industri og forskningsinstitutioner.

Men selv om han mener, at besparelserne vil være ødelæggende for opbygningen af solide forskningsmiljøer, så er det ikke hans primære anke. Han mener, den samlede effekt af regeringens finanslov overskygger besparelserne på forskningsområdet alene.

”Det handler altså om hele samfundet. Det handler om virksomhederne og tusindvis af arbejdspladser, og de 10-20 år vi har i forspring i forhold til resten af verden på området” siger Brian Vad Mathiesen.

Venstre tror på førerposition
Venstres finansordfører Jacob Jensen mener, at det er naturligt, at energiområdet må holde for på linje med andre områder. Og han tror ikke på, at nedskæringerne vil have så ødelæggende konsekvenser, som kritikerne fremfører.

”Vi kan sagtens stå på mål for den indsats, Danmark gør på energiområdet. Den er i verdenstoppen, hvis den ikke er allerbedst,” siger Jacob Jensen, som mener, at Danmark godt kan forsvare sin førerposition med den indsats, som regeringen lægger op til.

”Det vil ikke smadre den grønne omstilling, at vi sænker målet til 37 fra 40 procent CO2-reduktion i 2020,” siger Jacob Jensen.

Han mener, at Danmarks førerposition kan holde til, at man slipper foden fra speederen.

”Vi er langt foran, og vi har haft speederen i bund, så vi sætter ikke føringen over styr ved at lette foden lidt,” siger Venstres finansordfører, som understreger, at der er masser af områder, hvor man kunne bruge penge, hvis der var råd.

”Vi er i en økonomisk situation, hvor det er nødvendigt,” siger Jacob Jensen.

Læs hele historien på Altinget: forskning (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

, ,

Forrige artikel LO-kongres blåstempler lang forlovelse før ægteskab med FTF LO-kongres blåstempler lang forlovelse før ægteskab med FTF Næste artikel Esben Lunde vil holde på udenlandske studerende Esben Lunde vil holde på udenlandske studerende