Forskningen rammes af ekstra besparelser på 187 mio. kr.

NYE BESPARELSER: Løbske statslige budgetter betyder, at Videnskabsministeriet skal spare 187 mio. kr. ekstra allerede i år. Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd må skære 1,6 procent af bevillingerne væk.
Jørgen Skadhede

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har kørt den store grønthøster frem.

I forvejen skulle staten med regeringens genopretningspakke levere henholdsvis 2, 4 og 6 milliarder kroner i besparelser i 2011, 2012 og 2013.

Men nu skal alle ministerier samlet set levere en ekstra milliard allerede i 2010, og deraf skal Videnskabsministeriet spare 187 millioner kroner.

Et kasseeftersyn i Finansministeriet har således vist et samlet overforbrug, så de statslige budgetter for 2010 bliver overskredet, hvis der ikke bliver grebet ind.

Fakta
Besparelser i 2010

Videnskabsministeriet skal spare 187,6 mio. kr. allerede i 2010. Sådan er de fordelt (mio. kr.).

Departement og styrelser 6,0
Universiteter 20,0
Det Strategiske Forskningsråd 18,0
Det Frie Forskningsråd 22,0
Højteknologifonden 121,6


Kilde: Videnskabsministeriet

Fravalg af målrettede besparelser
Og regeringen foretrækker altså grønthøstermetoden med besparelser for alle frem for målrettede besparelser på udvalgte områder, så visse fokusområder som eksempelvis forskning kunne holdes fri.

Men sådan bliver det ikke. Højteknologifonden må sige farvel til 121 millioner af de ekstra midler, som fonden var blevet tildelt i 2010 for at skabe vækst, så Danmark kan trækkes ud af den økonomiske krise.

Det er altid bekymrende, når man tager penge fra den frie forskning, for vi er fundamentet for den forskning, som de andre på en eller anden måde skal profitere på.

Jens Christian Djurhuus
Formand for Det Frie Forskningsråd

Samtidig bliver 2010-bevillingerne til både Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd beskåret med 1,6 procent svarende til henholdsvis 22 og 18 millioner kroner.

Djurhuus: Bekymrende
Hos Det frie Forskningsråd begræder formanden professor, dr.med. Jens Christian Djurhuus beslutningen.

"Det er altid bekymrende, når man tager penge fra den frie forskning, for vi er fundamentet for den forskning, som de andre på en eller anden måde skal profitere på. Man skal passe på, at det grundlag ikke bliver for spinkelt. Men det har regeringen altså valgt, og så må vi se, hvordan vi kan udmønte det, hvor det giver mindst skade. Vi har ikke fundet besparelserne endnu, men vi forventer at finde dem i denne uge," siger Jens Christian Djurhuus.

Han forventer dog ikke, at det vil få indflydelse på de ansøgninger, som den enkelte forskningsråd behandler netop nu. Pengene vil i stedet formentlig blive taget fra de 20 procent af bevillingerne, som bestyrelsen kan dele ud til strategiske forskningssatsninger.

"Jeg tror, at besparelserne vil ske på vores 20 procents midler til strategiske satsningsområder, fordi forskningsrådene er dybt inde i en proces allerede, og derfor vil det være forkert at pille ved deres midler," siger Jens Christian Djurhuus.

Bevillinger stadig i vækst
Dermed kan årets store satsning "Sapere Aude", et karriereprogram for unge forskere, muligvis blive ramt af besparelserne.

Trods besparelserne i 2010 vil Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd samlet set stadig have lidt større bevillinger til rådighed i 2010 end i 2009.

Netop det faktum hæfter videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) sig ved. Også når det gælder Højteknologifonden.

"Som ansvarlig regering er vi nødt til at have hånd i hanke med økonomien. Når jeg har valgt at udmønte en stor del af besparelsen via Højteknologifondens midler for 2010, skal det ses i sammenhæng med, at der selv efter besparelserne er en stigning i bevillingerne til Højteknologifonden," siger Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

Store besparelser endnu ikke udmøntet
Men ud over besparelserne på 187 millioner kroner i 2010 skal Videnskabsministeriet i hvert af de tre kommende år barbere yderligere en halv procent af driftsudgifterne.

Videnskabsministeriet mangler derfor fortsat at udmønte besparelser for 112 millioner kroner i 2011, 228 millioner kroner i 2012, samt 310 millioner kroner i 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jens Christian Djurhuus

Professor emeritus, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1970) , dr.med. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00