Nyt forslag til EU-forbud vil reducere PFAS-udledning med 95 procent

Tirsdag blev fem landes bud på et EU-forbud mod de omdiskuterede PFAS-stoffer præsenteret. Selvom forbuddet lægger op til undtagelser, vil det mindske udledningen af stofferne markant, lyder det.

PFAS er blevet fundet flere steder rundt i Danmark. Og i EU arbejder fem lande på et omfattende forbud.
PFAS er blevet fundet flere steder rundt i Danmark. Og i EU arbejder fem lande på et omfattende forbud. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Et omfattende forslag om at forbyde mere end 10.000 af de frygtede PFAS-stoffer har set dagens lys.

Fem lande – herunder Danmark – har udarbejdet forslaget, som Det Europæiske Kemikalieagentur offentliggjorde tirsdag.  

Og forslaget vil – når det er fuldt indfaset – føre til en markant reduktion af udledningen af PFAS til miljøet.

”Miljøet vil få meget ud af det. For effekten af de her restriktioner vil være en reduktion af udledningen på omkring 95 procent,” sagde Richard Luit, der repræsenterede det hollandske nationale institut for sundhed og miljø. 

Han forklarede efterfølgende, at risikoen for borgerne forventes at falde tilsvarende.

PFAS har fået stor opmærksomhed, efter at stofferne de senere år er blevet fundet mange steder rundt om i Danmark. For nylig kom det eksempelvis frem, at økologiske æg har et stort indhold af PFAS, som over tid blandt andet er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende (læs mere i faktaboks). 

Det var Richard Luit og hans tyske kollega Frauke Averbeck, der præsenterede forslaget til forbud under et offentligt møde i Bruxelles tirsdag. Det er også de to lande, der har været primus motor i udarbejdelsen af forslaget til forbuddet, som Danmark, Sverige og Norge også har bidraget til.