Forstå Vestagers toppost: De nye opgaver kan blive "lidt tricky"

TOPJOB: Margrethe Vestager står til et få et større embedsværk under sig og en række tunge opgaver foran sig. Her kan du blive klogere på den toppost, den danske kommissær er indstillet til, og høre, hvordan Vestager vil benytte en "dansk" ledelsesstil.

Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: Uanset hvordan Danmarks rolle udvikler sig i Europa i løbet af de næste fem år, har danskerne god grund til at følge tæt med i den politik, der kommer fra Bruxelles.

”For danskere bliver det meget interessant at følge europæisk politik. I har nemlig fået en vigtig rolle i den nye EU-Kommission,” siger Johan Bjerkem, der er politisk analytiker hos tænketanken European Policy Centre (EPC) i Bruxelles.

Han taler naturligvis om den danske EU-kommissær Margrethe Vestager (R).

Tirsdag blev det afsløret, hvilken rolle hun er tiltænkt i den kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyens nye Kommission.

Fakta
Blå bog: Margrethe Vestager
Født 13. april 1968 i Glostrup. Gift med Thomas Jensen. Sammen har parret de tre døtre Maria, Rebecca og Ella.

  • 2014 til nu: Konkurrencekommissær i Jean-Claude Juncker-Kommissionen
  • 2011 til 2014: Økonomi- og indenrigsminister
  • 2007 til 2014: Politisk leder for Radikale
  • 2001 til 2014: Medlem af Folketinget for Radikale
  • 1998 til 2001: Undervisningsminister
  • 1998 til 2000: Kirkeminister
Før sin tid i politik har Margrethe Vestager læst cand.polit. på Københavns Universitet og arbejdet i Finansministeriet og Økonomistyrelsen.

”Margrethe Vestager skal stå i spidsen for vores arbejde med at ruste Europa til den digitale tidsalder,” fortalte den tiltrædende kommissionsformand under sin præsentation.

Med ansvaret for det digitale område følger desuden titlen som ledende næstformand og en placering i den øverste top af Kommissionen.

Det nøjes Vestager dog ikke med. Ursula von der Leyen vil nemlig også lade hende beholde posten som konkurrencekommissær.

”Margrethe Vestager har gjort et fremragende job som konkurrencekommissær. Nogle af de udfordringer, hun har håndteret, er tæt forbundet med den digitale sektor, og derfor er det en perfekt kombination, at hun også bliver ledende næstformand for det digitale Europa,” sagde Ursula von der Leyen.

Styrken i en dobbeltrolle
Tilføjelsen af konkurrenceområdet er ikke uvæsentlig, for den giver ekstra styrke til hendes næstformandsrolle. Med sin kommissærpost kan Vestager nemlig stadig råde over Generaldirektoratet for Konkurrence og dets mange embedsmænd.

”Det er utroligt vigtigt for hende, at hun stadig har ansvaret for konkurrencepolitikken, fordi det giver hende adgang til et meget vigtigt generaldirektorat,” siger Johan Bjerkem.

En kommissær uden et generaldirektorat vil svare til, at en minister ikke havde sit eget ministerium.

I forbindelse med at Vestager har fået føjet det digitale til sin opgaveliste, har Generaldirektoratet for Konkurrence også fået ekstra muskler. Afdelinger, der beskæftiger sig med statsstøtte, bliver flyttet dertil fra Generaldirektoratet for Landbrug og Generaldirektoratet for Maritime Anliggender og Fiskeri.

Alle tre nye ledende næstformænd i Ursula von der Leyens bud på en Kommission har fået denne dobbeltrolle med et tilhørende generaldirektorat, mens de fem resterende næstformænd må nøjes med et overordnet ansvarsområde uden egne embedsmænd.

”Vi er nødt til at kunne håndtere de vigtige udfordringer hurtigst muligt og med beslutsomhed. Det er derfor, jeg har givet mine ledende næstformænd en dobbeltrolle,” sagde Ursula von der Leyen.

Læs også

Står i spidsen for et hold af syv kommissærer
Som ledende næstformand for den digitale dagsorden skal Margrethe Vestager også lede et hold bestående af kommissæren for det indre marked, kommissæren for innovation og unge, transportkommissæren, energikommissæren, beskæftigelseskommissæren, sundhedskommissæren og kommissæren for juridiske anliggender.

For at få samarbejdet til at fungere vil Vestager benytte en ledelsesstil, hvor de øvrige kommissærer ikke føler sig lavere rangeret:

”Jeg vil have en almindelig dansk tilgang med et lavt hierarki og forventninger til, at folk gerne vil være med. Det er vejen frem for at få mange muskler. Jeg har ikke selv nok muskler til denne opgave, så det er, når vi arbejder sammen, at det kan lade sig gøre,” siger hun.

Tyngden af Vestagers nye rolle bliver også bemærket i hendes hjemland, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder det fremragende for både Danmark og Europa, at hun ”får så tung og central en post”.

”Med Margrethe Vestager for bordenden på det digitale område er vi sikret en vagthund, der vil holde techgiganterne op på deres forpligtelser og samfundsmæssige ansvar. Det gælder ikke mindst, når det kommer til fair skattebetaling, og det gælder, når det kommer til beskyttelse af privatlivets fred, hvor der er behov for at holde techgiganterne til ilden,” skriver udenrigsministeren i et skriftligt svar til Altinget.

Opgavelisten venter
Før Margrethe Vestager kan stige i graderne i EU, skal Ursula von der Leyens bud på en Kommission overstå høringer i Europa-Parlamentet og godkendes endeligt af europaparlamentarikerne.

Der er dog ikke noget, som tyder på, at den populære kommissær ikke vil nå helskindet frem til målstregen sammen med von der Leyen.

Herefter kan Vestager omsider tage hul på den opgaveliste, som den kommende kommissionsformand allerede har formuleret for hende.

Og der er nok at tage fat på for den danske kommissær. Der skal blandt andet laves en ny strategi for små og mellemstore virksomheder, og EU’s konkurrenceregler skal gennemses og evalueres.

Derudover skal hun inden for de første 100 dage stå i spidsen for at lancere en europæisk tilgang til kunstig intelligens.

Og inden udgangen af 2020 skal hun nå frem til en konsensus på internationalt plan for en digital skat. Ellers skal hun foreslå en fair europæisk skat.

En af de helt store opgaver er en ny strategi for Europas industrielle fremtid. Og den kan godt vise at blive særligt udfordrende, siger Margrethe Vestager selv:

”Det er en opgave, som Det Europæiske Råd satte på dagsordenen allerede for et stykke tid siden, og det er en lidt tricky opgave,” siger hun og uddyber:

”Det skyldes, dels at den skal gælde Europas industri, fordi mange europæiske industrivirksomheder faktisk ikke er særlig store. Derudover skal den være klima-kosher, og så skal den selvfølgelig have blik for konkurrencereglerne.”

Den vigtigste udfordring
Ifølge Johan Bjerkem bliver en af Margrethe Vestagers vigtigste opgaver, at hun skal fortsætte sit arbejde med sager mod Amazon, Google og andre firmaer, der ikke følger europæisk lovgivning.

Men en anden vigtig og mere udfordrende opgave bliver at styrke den digitale industri i Europa. Et af de mere overordnede krav fra den tiltrædende kommissionsformand er nemlig, at Vestager generelt skal forbedre EU’s nuværende placering i den industrielle sektor.

Her halter det europæiske kontinent efter USA og Kina, tilføjer Johan Bjerkem.

”Når det kommer til konkurrencelovgivningen, kan Vestager henvise til reglerne i sin kamp mod techgiganterne. Men det er langt sværere at finde ud af, hvordan den europæiske industri skal styrkes, fordi der er forskellige ønsker i medlemslandene,” siger han og fortsætter:

”Danmark beder ikke om det samme som Frankrig og Tyskland, der gerne vil hjælpe store franske og tyske virksomheder med at slå igennem internationalt. Der fokuserer Danmark mere på det indre markeds regler og på at få små virksomheder til at klare sig på europæisk plan.”

”Nu spiller det”
Det var ikke overraskende, at Margrethe Vestager ville forsøge at få en kommissærpost med i købet.

Alligevel gik der et sus gennem den fyldte pressesal, da konkurrence blev nævnt. Det kom bag på en del, at det lykkedes hende at beholde den eftertragtede kommissærpost, som blandt andet Frankrig også havde set sig lun på.

”Det var noget af en overraskelse. Rygterne gik på, at hun ville få noget med digital og energi, ikke at hun ville beholde konkurrence,” siger Johan Bjerkem og tilføjer:

”Det viser, at hun bliver betragtet som ret succesfuld. Det er også derfor, hun er blevet kritiseret af nogle amerikanske virksomheder og muligvis frygtet af nogle.”

Selv havde hovedpersonen kun følgende at sige til den danske presse, når spørgsmålet faldt på, om hun nu havde fået sit drømmejob:

”Jeg tror, at det er seks måneder siden, at jeg sagde, at jeg gerne ville være kommissær igen og gerne konkurrencekommissær, og folk sagde: 'Nej, nej, det spiller ikke',” sagde Vestager og tilføjede:

”Men lige nu spiller det.”

Dokumentation

Ursula von der Leyens opgaver til Margrethe Vestager

En ny strategi for Europas industrielle fremtid. Arbejdet foregår i samarbejdet med den ledende næstformand Valdis Dombrovskis, der har ansvar for økonomi, og i processen skal alle medlemslande samt virksomheder af alle størrelser involveres.

En ny strategi for små og mellemstore virksomheder. Det er også i samarbejde med Valdis Dombrovskis, og det skal have fokus på at styrke små virksomheder, iværksættere og startups ved især at lempe regelbyrden.

I løbet af de første 100 dage skal der koordineres en europæisk tilgang til kunstig intelligens. Her skal der også ses på, hvordan ikkepersonlige data kan bruges til at udvikle nye teknologier og forretningsmodeller.

Reglerne for ansvar og sikkerhed på digitale platforme og for digitale services og produkter skal opgraderes. I forbindelse med det arbejde skal Vestager også se på arbejdsvilkårene for dem, der beskæftiges af platformene.

Koordinering af arbejdet med en digital skat med henblik på at finde en konsensus på internationalt plan inden udgangen af 2020. Ellers skal der foreslås en fair europæisk skat.

På konkurrenceområdet skal håndhævelse af konkurrenceregler styrkes i alle sektorerne med særlig fokus på flere afsløringer, hurtigere undersøgelser og bedre samarbejde mellem medlemslandene.

EU’s konkurrenceregler skal gennemgås og evalueres. Herunder hører reguleringerne af monopoldannelse, der udløber i løbet af den kommende EU-Kommissions femårige periode, samt evaluering af kontrollen med fusioneringer og en gennemgang af regler for statsstøtte.

I forbindelse med arbejdet med industriel strategi, skal der også udvikles værktøjer og politik, der gør det lettere at tackle udenlandske investorer på det indre marked.

Læs hele opgavebeskrivelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)









0:000:00