Forsvarschef får hård kritik af Ombudsmanden

KRITIK: Det er meget kritisabelt, at forsvarschefen har skabt usikkerhed om ytringsfriheden hos Forsvarets ansatte, skriver Ombudsmanden i et brev til Forsvarsministeriet.

Forsvarschef Peter Bartram (midten) får hård kritik af Folketingets Ombudsmand. 
Forsvarschef Peter Bartram (midten) får hård kritik af Folketingets Ombudsmand. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der må ikke være tvivl om, at Forsvarets ansatte har samme ytringsfrihed som andre offentligt ansatte, mener Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Han finder det derfor meget kritisabelt, at forsvarschef Peter Bartram har skabt usikkerhed om ytringsfriheden hos Forsvarets ansatte. Det skriver Ombudsmanden tirsdag i en udtalelse til Forsvarsministeriet. 

”Når Forsvarets ansatte deltager i den offentlige debat som privatpersoner, er de i deres fulde ret til at være kritiske over for Forsvaret – også uden at skulle frygte en efterfølgende fyring, advarsel eller andre negative reaktioner,” siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Kritikken kommer, efter at forsvarschef Peter Bartram tidligere på året var på en mødeturné rundt i 25 af Forsvarets afdelinger efter en række dårlige HR-målinger. Til forsvarsmedarbejderne på Karup Kaserne sagde han ifølge DR følgende:

”Jeg har sagt til min kommunikationsafdeling, at den der uhøviske tale på Facebook, hvor man kritiserer folk og sviner enkeltmænd og chefer til, det vil jeg ikke finde mig i. Så de har en ordre om at fjerne de der upassende indlæg,” sagde Peter Bartram.

Truede med fyring
Han gjorde det samtidig klart, at han også havde bedt sin stab kontakte Forsvarets Auditørkorps, som er den militære anklagemyndighed.

”Det kan godt ske, at det, jeg siger nu, bliver opfattet som en trussel om, at jeg allerede er på vej i fængsel. Det ændrer ikke på, at I skal vide, at det her er min holdning, og jeg har til hensigt at stoppe det. Jeg har til hensigt at fyre de folk, jeg kan komme af sted med, som jeg synes, er direkte illoyale,” sagde Peter Bartram på Karup Kaserne.

Den melding fik Ombudsmanden til at gå ind i sagen i starten af april, og efter at have undersøgt sagen kritiserer Jørgen Steen Sørensen altså nu forsvarschefen.

”Det er efter min opfattelse meget kritisabelt, at forsvarschefen i så faste og generelle vendinger gav indtryk af, at kritiske ytringer på de sociale medier kunne være fyringsgrundlag”, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Grundlæggende værdi
For selv om Ombudsmanden finder det forståeligt, at forsvarschefen så et behov for at adressere tonen i debatten på de sociale medier, konkluderer Jørgen Steen Sørensen, at Peter Bartram gik alt for vidt og dermed skabte usikkerhed om ytringsfriheden i Forsvaret.

”Det er en grundlæggende værdi i vores samfund, at offentligt ansatte kan ytre sig frit om deres arbejdsområde og arbejdsplads. Også i kritiske vendinger,” siger Jørgen Steen Sørensen og fortsætter:

”Det er derfor væsentligt, at Forsvarsministeriet – eventuelt med inddragelse af de relevante faglige organisationer – får sikret, at de ansatte i Forsvaret ikke er i tvivl om denne rettighed,” siger han.

Ombudsmand: Overvej yderligere tiltag
Peter Bartram har beklaget over for Jørgen Steen Sørensen, at han knyttede ønsket om en ordentlig debattone sammen med illoyalitet og afskedigelse.

"Et af mine ærinder på møderne var grundlæggende at skabe opmærksomhed og tydelighed om behovet for en ordentlig debattone. Det budskab står jeg ved," skriver Peter Bartram i et svar til Folketingets Ombudsmand og fortsætter:

"Samtidig vil jeg dog gerne slå fast, at jeg ikke skulle have knyttet behovet for en ordentlig debattone sammen med illoyalitet, ligesom jeg ikke skulle have nævnt fyring i den forbindelse. Det beklager jeg."

Samtidig mener forsvarschefen også, at han siden udtalelserne har gjort meget for at udbrede budskabet om, at Forsvarets ansatte gerne må kritisere Forsvaret i den offentlige debat.

Ombudsmanden finder det dog tvivlsomt, om der er gjort tilstrækkeligt for at sikre, at Forsvarets ansatte stadig tør at komme med offentlig kritik af Forsvaret. Han har derfor bedt Forsvarsministeriet overveje, om der er behov for yderligere tiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

Peter Bartram

Formand, Børns Vilkår, fhv. forsvarschef, fhv. formand, JP/Politikens Hus
premierløjtnant (1987), kaptajn (1994), major (1999), oberstløjtnant (2005), oberst (2008), brigadegeneral 2012), general (2012)

0:000:00