Forureninger der truer drikkevand er renset om 30 år

JORD: Det vil tage 30 år at rydde op i de kendte jordforureninger, der truer drikkevandet, oplyser miljøministeren. Chokerende, mener Enhedslistens Per Clausen.
Anders Jerking
Selv om jordforureninger, der truer grundvandet, er højt prioriteret, vil det tage 30 år at rydde op. Det oplyser miljøminister Karen Ellemann (V) i et svar til Folketinget.

I dag kender man 3.500-4.000 forurenede lokaliteter, som udgør en risiko for grundvandet.

"Drikkevands-truende jordforureninger har høj prioritet og bliver derfor håndteret hurtigere end jordforureningerne generelt," skriver Karen Ellemann, der oplyser, at regionerne bruger 2/3-dele af jordforurenings-ressourcerne på lokaliteter, hvor drikkevandet er truet.

Alligevel er der lange udsigter, til problemet er løst.
"Videncenter for Jordforurening oplyser, at de nu kendte grundvands-truende forureninger forventes løst i løbet af 30 år med den nuværende indsats. Dette skøn er behæftet med betydelig usikkerhed. På den ene side arbejder regionerne på at effektivisere og billiggøre oprydningen, hvilke bevirker, at oprydningen kan forløbe hurtigere. På den anden side er der sandsynligvis et antal grundvandstruende forureninger, som regionerne ikke kender i dag, og som derved kan forlænge oprydningstiden," skriver ministeren.

Det er er Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, som har stillet spørgsmålet. Han er chokeret over den lange ventetid.
"Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det ville gå, hvis ministeren ikke prioriterede det højt," siger han og fortsætter:
"Denne opgave kræver investeringer og arbejdskraft. I en situation med stor arbejdsløshed kunne man fremrykke investeringer, så man fik løst problemet, inden grundvandet kommer i fare."

Konkret foreslår Enhedslisten at finansiere oprensningen via en fond, som partiet vil etablere ved at beskatte pensionsformuerne med 1 procent i fem år - beløbet vil blive modregnet i beskatningen, når pensionerne skal udbetales.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00