Regeringen nedjusterer vækstskøn igen

NEDJUSTERING: Selvom dansk økonomi er i fremgang med stigende beskæftigelse, nedjusteres forventningerne igen til væksten de kommende år. Råderummet frem mod 2020 er historisk stramt, lyder det fra Finansministeriet.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Råderummet i dansk økonomi frem mod 2020 er historisk stramt. Sådan lyder det tirsdag fra Finansministeriet, efter regeringens Konvergensprogram 2016 er blevet offentliggjort.

For selvom dansk økonomi fortsætter fremgangen efter finanskrisen med øget beskæftigelse, nedjusteres forventningerne igen til væksten i BNP de kommende år. I år forventes en vækst på 1,1 procent, hvor man tidligere forventede en vækst på 1,9 procent. 

Næste år ventes en vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 2,0 procent.

Mindre råderum
Det betyder, at det økonomiske råderum frem mod 2020 er reduceret fra 15 milliarder kroner til ti milliarder kroner. Det skyldes særligt faldende oliepriser, og samtidig øger flygtningetilstrømningen udgiftspresset inden for råderummet.

Og Danmark står over for en stor økonomisk udfordring de kommende år, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):

”Derfor er det afgørende, at vi prioriterer med omhu, og at alle dele af den offentlige sektor fokuserer på at løse opgaverne smartere, så vi kan få mere velfærd for de penge, der er,” siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Samtidig vil vi også se på reformjusteringer, som både kan øge råderummet ved at øge beskæftigelsen og løfte væksten i samfundet.”

Hjort: Styrk produktiviteten
Claus Hjort Frederiksen slår fast, at øget vækst og produktivitet står højt på regeringens dagsorden:

”Det er afgørende, at produktiviteten i de danske virksomheder styrkes, hvis vi skal hæve den langsigtede vækst i Danmark,” siger han.

Ud over at se på årene frem mod 2020, tager regeringens Konvergensprogram også de langsigtede briller på og kigger 40 år frem i tiden. Her fremgår det, at hvis man fortsætter den nuværende politik, vil der være betydelige offentlige underskud i årene fra 2030 til 2055.

Og disse underskud vil være så store, at de overstiger grænsen for budgetloven, hvilket kan betyde, at Danmark under lavkonjunkturer risikerer at overskride grænsen på tre procent af BNP i EU's Stabilitets- og Vækstpagt.

Læs hele regeringens Konvergensprogram 2016 her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)









0:000:00