Fra boomer til zoomer - hvordan gør Folkemødet sig lækker for de næste generationer?

Folkemødet er blevet bashet for at være elitært, dyrt og boomer-agtigt. De fleste tæsk er taget med oprejst pande, men kritikken har også affødt en ambition: Alderen på den gennemsnitlige folkemødegænger skal ned.

Foto: Finn Frandsen
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Hvordan trækker man flere 16-30-årige til en festival, hvor de største trækplastre på scenerne hedder Mette og Lars, og hvor de fleste gæster er på arbejde?

Altså fanger en målgruppe, som måske godt gad feste med Alex Vanopslagh, men som synes, at der er lige lovligt langt til Allinge, og som kan have svært ved at se sig selv blandt partiledere, lobbyister og mediefolk til den årlige demokratikalas i Østersøen?

Mine klassekammerater mener rigtig meget om emner som crop-top-forbud eller tørklæder. Man tænker nok bare, at ens meninger er så hverdagsagtige, at ingen gider høre dem

Wilja Blankholm
Frivillig i Danske Skoleelever

Udfordringen er afstand - både i direkte og overført betydning, påpeger Marie Holt Hermansen, der er formand for Danske Skoleelever.

”Politiske samtaler kommer hurtigt til at føles meget voksne og storpolitiske. Det kan være svært at være med i, hvis man bare sidder i sin skole og har en samtale om hvilken fremtid, man gerne vil have,” siger hun.

Undersøgelser viser, at ungdommen har lav demokratisk selvtillid - og i medielandskabet blinker de røde lamper hyppigt over et demokrati i krise.

Derfor er det oplagt, hvorfor mange gør sig umage for at engagere flere unge i netop Folkemødet.

Folkemødet selv søsatte i 2022 samarbejdet Ung Agenda med Tuborgfonden – med den målsætning, at 20 procent af Folkemødets deltagere i 2026 skal være mellem 16 og 30 år.

Wilja Blankholm er 16 år og frivillig i Danske Skoleelever. I år skal hun afsted på Folkemødet for anden gang. Men hos mange kammerater møder hun opfattelsen, at politik foregår på Christiansborg. Og at man som ung kan have svært ved at fornemme, om man overhovedet har en politisk holdning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024