Frederiksen efter første forhandlingsdag: Budgetstrammerne har fået en stærkere stemme i EU

TOPMØDE: De andre medlemslande har indset, at Danmark, Holland, Østrig og Sverige er en fasttømret alliance, der ikke er villig til at opgive kampen for et slankere budget, siger den danske statsminister.

BRUXELLES: Danmarks sparebande har givet de øvrige medlemslande kamp til stregen i det første slag om EU’s langsigtede budget.

Under tilnavnet ”de fire sparsommelige” har Danmark, Holland, Østrig og Sverige i fællesskab lagt et stort pres på formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og de øvrige stats- og regeringschefer.

Det er ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) nu gået op for de øvrige medlemslande, hvor afgørende de fire landes to hovedkrav er.

De har nemlig ikke lagt skjul på, at de hverken vil acceptere et budget på mere end 1,00 procent af EU’s bruttonationalindkomst (BNI) eller give afkald på deres rabatter.

”Dagen i går var god i forhold til dem, der måtte have tænkt, mon de der Frugal Four er nogen, man skal lytte til i de her forhandlinger,” siger Mette Frederiksen fredag inden dagens forhandlinger og tilføjer:

”Dermed har den mere budgetrestriktive linje fået en stærkere stemme i EU.”

De fire lande har det til fælles, at de sammen med Tyskland er både de største nettobidragsydere til budgettet og de eneste lande med en rabat. Netop Tysklands kansler, Angela Merkel, har holdt sig fra at bekende alt for tydelig kulør og melde sig ind i en alliance.

Men landet er på mange punkter på linje med de fire sparsommelige, og ifølge den danske statsminister har hun også en ”god dialog med Merkel”.

Dansk rabat kan være på vej
Samtidig med at de andre medlemslande har fået en fornemmelse af, at Danmark står fast på sit krav om et budget på 1,00 procent, er der muligvis også godt nyt om den danske rabat.

Efter sigende skulle det være kommet på tale under mødet torsdag, at de fem lande kan beholde deres rabatter. Mette Frederiksen vil dog ikke komme ind på, hvor meget rabat de er blevet tilbudt.

”Vi oplever noget forståelse for, at vi, der er meget store direkte bidragsydere, skal have noget tilbage på rabatten, der er til at tage og føle på,” siger hun.

Behov for nyt topmøde
Mette Frederiksen og resten af alliancens medlemmer blev færdige med EU-topmødet kort tid efter midnat, da de havde haft en times møde med Charles Michel. Men rådsformanden fortsatte selv forhandlingerne med forskellige EU-ledere helt frem til tidligt fredag morgen.

Det er lige nu usikkert, hvad Charles Michels næste træk bliver efter de maratonforhandlinger. Flere forventer, at han i løbet af mødet fredag vil foreslå et nyt kompromisforslag. Men det er uvist, om han stadig vil gå efter at nå en aftale på dette topmøde, eller om der skal indkaldes til et nyt topmøde.

Ifølge Mette Frederiksen er der behov for et nyt bud på et kompromis, fordi parterne stadig står lige så langt fra hinanden, som de gjorde før topmødets start torsdag.

Statsministeren understreger, at det er op til Charles Michel, hvordan forhandlingerne skal forløbe, men hun lægger ikke skjul på, at hun foretrækker, at mødet snart bliver hævet:

”Mit temperament vil være til, at man siger, at det her var så langt, man kunne nå i første omgang,” siger hun og tilføjer:

”Vi står så langt fra hinanden, at spørgsmålet er, om man ved møder i dag kan nå hinanden. Jeg tror, at man bliver nødt til at starte lidt forfra.”

Topmødet skulle efter planen været genoptaget klokken 12, men det er nu udskudt på ubestemt tid. Der afholdes i stedet bilaterale drøftelser, hvor blandt andet de fire sparelande sammen med Frankrig og Tyskland er til møde hos Charles Michel.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Central model for minimumsnormeringer skiller stadig støttepartier Central model for minimumsnormeringer skiller stadig støttepartier
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.