Frederiksen lover folkeafstemning, inden Danmark går ind i bankunionen

BANKUNION: Danskerne skal stemme om, hvorvidt Danmark skal deltage i EU's bankunion, inden en eventuel dansk indmeldelse, lover statsminister Mette Frederiksen. 

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Danmark vil kun melde sig ind i EU's bankunion, hvis danskerne først har takket ja til samarbejdet ved en folkeafstemning.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Jyllands-Posten torsdag.

"Hvis vi ender med at anbefale, at vi bør tiltræde, bør det følges af en folkeafstemning," siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Meldingen kommer, mens et ekspertudvalg færdiggør en vurdering af fordele og ulemper ved dansk medlemskab af bankunionen.

Regeringen vil først tage stilling til, om den vil anbefale en dansk deltagelse eller ej, når udvalget er kommet med sine anbefalinger til regeringen, siger Frederiksen til avisen. 

R: Bankunion er nødvendig
Både Venstre og Radikale Venstre har udtrykt bekymring over Frederiksens nye linje. I sidstnævnte parti frygter EU-ordfører Jens Rohde, at en folkeafstemning vil betyde, at Danmark ikke kommer med i banksamarbejdet.

"Hvis vi vil føre kontrol med bankerne, er det nødvendigt at deltage i den fælles europæiske bankunion, fordi bankerne jo opererer internationalt," siger Jens Rohde til Altinget.

Over for Jyllands-Posten kalder Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, Frederiksens udmelding for et "skråplan", fordi det for nylig blev vurderet, at Danmark vil kunne tilslutte sig bankunionen uden folkeafstemning uden at bryde Grundloven.

"Vi skal have folkeafstemninger, når Grundloven tilsiger det. Når den ikke tilsiger det, skal vi ikke have folkeafstemning," siger han til avisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00