Frederiksen siger undskyld til grønlandske eksperimentbørn

UNDSKYLDNING: Statsminister Mette Frederiksen (S) sender en officiel undskyldning til de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951 som led i et forsøg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Næsten 70 år efter 22 grønlandske børn blev taget fra deres familier og sendt til Danmark, giver statsminister Mette Frederiksen (S) nu en officiel undskyldning.

”Vi kan ikke ændre på det, der er sket. Men vi kan tage ansvaret på os og undskylde over for dem, som vi burde have passet på, men svigtede,” udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Undskyldningen er blevet overleveret direkte til de seks nulevende grønlændere i et personligt brev fra statsministeren, hvor hun ”på Danmarks vegne giver dem – og de øvrige – en undskyldning”.

Meldingen fra Mette Frederiksen kommer i kølvandet på en historisk udredning om de 22 børn, som regeringen og det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har offentliggjort tirsdag.

”Jeg har fulgt sagen i mange år, og jeg bliver stadig dybt berørt over de menneskelige tragedier, den rummer. Hensynet til børnene blev sat til side, så de mistede båndene til deres familier og slægt, deres livshistorie, til Grønland og dermed til deres eget folk,” udtaler Mette Frederiksen.

Blev del af socialt eksperiment
Lignende ord kommer fra statsministerens kollega, Kim Kielsen, som er formand for Naalakkersuisut:

”Det rører mig dybt at læse om skæbnen for de 22 børn. Deres særlige opvækst fik store konsekvenser for deres forhold til familien og samfundet og ikke mindst for deres identitet som grønlændere,” siger han.

De grønlandske børn blev i 1951 sendt til Danmark som led i et socialt eksperiment, som skulle gøre dem mere danske og til en slags spidsborgere, der skulle udvikle Grønland. Sidenhen har det dog vist sig, at børnene led under tvangsflytningen, og at mange af dem aldrig så deres familier igen, da de i stedet blev placeret på et børnehjem i Nuuk, da de vendte hjem til Grønland.

Historierne om børnenes skæbner var en af årsagerne til, at udredningen blev igangsat under den tidligere VLAK-regering, og formålet med den har blandt andet været at undersøge børnenes oplevelser undervejs i forsøget, og hvilke menneskelige konsekvenser det fik for dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00