Frederiksen slutter året med solidt forspring

MÅLING: Vælgerne ser fortsat helst, at Mette Frederiksen (S) overtager statsministerposten fra Lars Løkke Rasmussen (V). Det personlige styrkeforhold mellem de to statsministerkandidater har tilsyneladende bidt sig fast, lyder det fra politisk kommentator Erik Holstein.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den politiske sæson nærmer sig sin afslutning, og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, kan glæde sig over at afslutte året som vælgernes mest fortrukne statsministerkandidat.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

34 procent ser gerne, at Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister. Kun 23 procent vil have den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), mens 24 procent peger på en helt anden kandidat.

Dermed fortsætter Mette Frederiksen sit forspring i målingerne, hvor hun har ligget i spidsen lige siden folketingsvalget. Det tyder på, at det personlige styrkeforhold mellem Løkke og Frederiksen har bidt sig fast, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Mette Frederiksen får tre stemmer, hver gang Løkke får to. Det er en uacceptabel stor forskel for den siddende statsminister,” siger han.

På lørdag er det et år siden, at der var folketingsvalg, hvor magten skiftede, så Lars Løkke kunne danne sin regering. Men allerede på valgaftenen måtte Løkke sluge et historisk dårligt valgresultat for Venstre.

Dog havde nogle forventet, at Løkke kunne vende den manglende opbakning, når først vælgerne så ham i aktion som statsminister, lyder det fra Erik Holstein.

”På Christiansborg regnes Løkke for at være en kompetent politiker og en rigtig god forhandler og forligsmager. Men jeg tror, at vælgerne har afskrevet ham efter den sidste bilagssag. Løkke kom tilbage efter de to første sager, men efter boksershorts-skandalen endte han i vælgernes sorte gryde,” siger han.

Folketingsvalget var også lig med et farvel til Helle Thorning-Schmidt (S), der tabte regeringsmagten, og et goddag til Mette Frederiksen som Socialdemokraternes formand.

Mette Frederiksen har bestået sit første år som oppositionsleder, lyder det fra Erik Holstein, der dog stadig mener, at hun mangler at markere sig for alvor.

”Havde du spurgt mig for et år siden, havde jeg forventet en større begejstring omkring den nye socialdemokratiske leder efter skuffelserne med Thorning. Stemningen er mere mat end forventet, og Mette Frederiksen bliver nødt til at vise mere kant til regeringen i den kommende sæson,” siger han.

Løkke får kun opbakning fra V-vælgere
Målingens undertal viser, at Lars Løkke Rasmussen heller ikke er særligt populær hos vælgerne i regeringens støttepartier.

"Undertallene viser, at Løkke kan glæde sig over massiv opbakning fra Venstres egne vælgere. And no more. I intet andet parti er der tilnærmelsesvis 50 procent, der vil have ham som statsminister,” siger Erik Holstein.

Blandt Konservatives og Liberal Alliances vælgere vil 35 procent gerne have Løkke som regeringsleder. Værst ser det dog ud med opbakningen blandt Dansk Folkepartis vælgere, hvor kun 23 procent vil have Løkke.

Det hænger ifølge Erik Holstein sammen med, at Løkke leder en smal Venstre-regering, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, nu også ses som en seriøs statsministerkandidat. 34 procent af de vælgere, der i målingen peger på en anden kandidat end Frederiksen og Løkke, vil have Thulesen.

”Men selv under de omstændigheder er tallene for dårlige for Løkke,” siger Erik Holstein.

Mette Frederiksen nyder bedre opbakning fra sine støttepartier. Tallene er dog ikke helt oppe i skyerne, lyder det fra Erik Holstein.

”Hun trækkes ned af, at under halvdelen af vælgerne fra Enhedslisten og Alternativet vil have hende som statsminister, og så er der kun fire procent af DF-vælgerne, der peger på hende,” siger han og tilføjer:

”Men tallene er også præget af, at det politiske spektrum i dag er mere atomiseret end tidligere, hvor man samlede sig om to statsministerkandidater." 

Dokumentation

Fakta om målingen:

Hvis der var valg i morgen, hvem ville du så foretrække som Danmarks statsminister?

Mette Frederiksen: 34 %
Lars Løkke Rasmussen: 22 %
En anden kandidat: 24 %
Ved ikke: 21 %

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 2. til 6. juni 2016.

Læs alle tallene her og her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00