Friis Bach overvejer at polstre nødhjælpskassen

INTERVIEW: Klimaændringer skaber voldsommere naturkatastrofer som tyfonen på Filippinerne - og det øger behovet for dansk nødhjælp. Derfor overvejer udviklingsminister Christian Friis Bach (R) at styrke nødhjælpskassen fremover med penge fra udviklingsaktiviteterne.
Behovet for nødhjælp til Filippinerne har fået Danmark med udviklingsminister Christian Friis Bach (billede) i spidsen til tre dage i træk at finde ekstra penge til nødhjælp til Filippinerne.
Behovet for nødhjælp til Filippinerne har fået Danmark med udviklingsminister Christian Friis Bach (billede) i spidsen til tre dage i træk at finde ekstra penge til nødhjælp til Filippinerne.Foto: Maria Bierbaum Oehlenschläger/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Tyfonen Haiyan har spredt død og ødelæggelse gennem sin færd hen over Filippinerne i sidste uge. Og den er kun et forvarsel om en fremtid, der byder på stærkere og voldsommere naturkatastrofer.

Det mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som derfor forudser, at den humanitære bistand formentlig vil fylde endnu mere i den samlede danske bistand på godt 16 mia. kr.

"Vi må erkende, at i takt med voldsommere og større naturkatastrofer som følge af blandt andet klimaforandringer kan der blive brug for et større humanitært bidrag, som vi må tage fra de normale udviklingsaktiviteter," siger han til Altinget.dk.

I år blev Udenrigsministeriets pengekasse til nødhjælp tømt allerede inden sommerferien på grund af især flygtningekatastrofen i Syrien. Men også i 2012 var kassen tom tidligt på året, hvor blandt andet ekstrem tørke i Sahel-bæltet i Vestafrika skabte voldsom hungernød.

Fakta

Om katastrofen på Filippinerne

Tyfonen Haiyan ramte Filippinerne 8. november 2013. Den er blevet karakteriseret som en af de voldsomste tyfoner nogensinde med vindstød på op mod 380 kilometer i timen.

Dødstallene er endnu ikke opgjort, men tirsdag var 1.800 mennesker bekræftet døde. Ifølge de filippinske myndigheder er 9,6 millioner mennesker blevet berørt af tyfonen i 41 provinser, og 616.000 mennesker er blevet gjort hjemløse.    

FN udsendte tirsdag 12. november en appel om international hjælp på ca. 1,7 mia. kr. 

Den danske støtte 

I tre omgange har Udenrigsministeriet hævet støtten til nødhjælpskatastrofen på Filippinerne, så den danske stat i alt har bidraget med 42,5 mio. kr.

Det danske bidrag udgøres af 18 mio. kr. til Verdensfødevareprogrammet (WFP), 6 mio. kr. til FN's børnefond (UNICEF) og 6 mio. kr. til det Internationale Røde Kors Forbund (IFRC).

Dertil kommer bidrag på 5,7 mio. kr. gennem danske humanitære organisationer, 1,8 mio. kr. til Beredskabsstyrelsen og 5 mio. kr. finansieret fra Danmark via FN's katastrofefond. 

"Vi står ofte over for den udfordring, at nødhjælpskassen er tom. Vi ser lige nu på, om vi kan eller skal flytte flere midler til det humanitære område fremadrettet. Det er nok den barske virkelig, vi står med, når klimaforandringer skaber voldsommere naturkatastrofer som på Filippinerne," siger Christian Friis Bach.

Hvordan har du det med, at I måske må flytte penge fra udviklings- til nødhjælpsaktiviteter?

Vi vil allerhelst forebygge, genopbygge og udvikle. Men de sidste år med blandt andet større naturkatastrofer og borgerkrig i Syrien kan vi frygte, at behovet for nødhjælp vokser de kommende år.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister

"Vi vil allerhelst forebygge, genopbygge og udvikle. Men de sidste år med blandt andet større naturkatastrofer og borgerkrig i Syrien kan vi frygte, at behovet for nødhjælp vokser de kommende år," siger han.

Tyfonen har påvirket 10 mio. mennesker på Filippinerne, hvoraf 2,5 millioner har brug for fødevarehjælp og en halv million er blevet hjemløse. Det har fået Danmark til tre dage i træk at finde ekstra penge til nødhjælp til Filippinerne.

Tre bevillinger på tre dage
Sidste bevilling var på 20 mio. kr. og kom tirsdag, efter at FN havde appelleret til det internationale samfund om at bidrage med knap 1,7 mia. kr. til nødhjælpsarbejdet i landet.

Udviklingsministeren har sammen med sine embedsmænd været på jagt efter reserver og penge i ministeriet, der har kunnet bruges til nødhjælp.

"Behovet var større, end vi havde regnet med. Og derfor har vi måttet reagere hurtigt for at vise vores støtte overfor Filippinerne og det internationale samfund. Vi har flyttet betydelige midler fra de normale udviklingsaktiviteter til den humanitære kasse i år," siger han.

Hvordan vurderer du, at det fremadrettede behov for yderligere penge fra Danmark til Filippinerne bliver?

"Vi har givet et meget hurtigt og solidt bidrag fra dansk side til at dække de humanitære behov. En halv million hjemløse giver også behov for genopbygning. Jeg vil ikke udelukke, at der kan komme flere danske midler til det," siger ministeren og fortsætter:

"Men det kommer an på, hvor meget FN vurderer, der er behov for til den længere genopbygningsfase."

Foreløbigt behov dækket
Kommer der flere midler til Filippinerne indenfor finanslovsåret 2013?

"Jeg tror foreløbig, vi har givet det, der er behov for. Vi ligger godt med et hurtigt og stort bidrag," siger Christian Friis Bach.

Han peger på, at udover Syrien har lande som Sydsudan, Afghanistan, Mali og Somalia haft stor brug for ekstra hjælp.

"Der er færre penge til det langsigtede udviklingsarbejde, hvor vi har måttet udskyde ting, vi først kan gå i gang med næste år," siger han.

Alle pengene til Filippinerne kommer fra jeres egen kasse i ministeriet. Har I overvejet en ekstrabevilling?

"Nej. Vi opererer indenfor finansloven med de midler, der er blevet sat til side. Samtidig er vi glade for, at vi har kunnet flytte rundt på pengene, fordi vi skal kunne hjælpe mennesker, der brutalt og pludseligt bliver kastet ud i ekstrem nød," slår udviklingsministeren fast.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00