Gade: Folkevalgtes rolle i DONG-salg bør afklares

INTERVIEW: DONG-sagen afslører, at politikerne i Folketinget ikke har afklaret, hvornår politikerne er ejere, og hvornår de er lovgivere, mener SF's Steen Gade. Han mener, det var vigtigt, at SF endte med at stemme ja for aftalen.
Steen Gade mener DONG-sagen viser, at der skal udvikles en ejerskabspolitik efter norsk forbillede.
Steen Gade mener DONG-sagen viser, at der skal udvikles en ejerskabspolitik efter norsk forbillede.
Morten Øyen
"Det var jo vores forslag".

Så enkel er begrundelsen fra Steen Gade på, hvorfor han torsdag på vegne af SF i Folketingets Finansudvalg stemte for at sælge en del af DONG Energy til Goldman Sachs. Forinden havde partiformand Annette Vilhelmsen meddelt, at SF trak sig fra regeringen - netop efter stor intern uenighed i partiet omkring salget til investeringsbanken.

Men ifølge Steen Gade var det vigtigt, at partiet stemte for.

"Det var jo regeringens forslag, og derfor havde vi jo været med hele vejen. Derfor ville det være mærkeligt, hvis vi stemte imod," fortæller Steen Gade og fortsætter:

"Det har været helt underprioritet, at det her handler om at sikre, at en statsejet virksomhed - som oven i købet er en grøn energivirksomhed - kommer på fode igen. Som socialist må det da være en grundlæggende interesse at sikre, det sker."

Fakta
Sagen kort:

Delsalg af DONG Energy til blandt andet investeringsbanken Goldman Sachs endte med at være sagen, som fik SF til at trække sig fra regeringen. Aftalen søger for, at DONG Energy for et kapitalindskud på 11 milliarder kroner. Salget til Goldman Sachs skabte stor folkelig og politisk modstand.
Ifølge aftalen med Goldman Sachs, ATP og PFA Pension, skal Dong Energy senest i begyndelsen af 2015 præsentere en køreplan frem mod en børsnotering inden 2018. Aktiemajoriteten vil dog stadig være på statens hænder efter dette.

Ikke en bananrepublik
Han tilhører ikke den gruppe af SF'ere, som mener, det er meget frygteligt, at staten har solgt ud af det nationale energiselskab til Goldman Sachs.

"Jo, det havde da været dejligt, hvis danske pensionsselskaber var kommet med et bedre tilbud. Men det gjorde de ikke. Det havde da været fantastisk, for så havde vi både fået den nødvendige kapitalindførelse, statslig hovedandel og et dansk ejerskab. Men det gjorde de ikke, det er bare teori."

Spillets regler er jo sådan, at det er de kriteriet, som er i udbudsmaterialet, der gælder. Derfor kan man heller ikke afvise Goldman Sachs for de levede jo bare op til reglerne. Vil man have det ændret, så skal reglerne jo laves om.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører

I stedet var det vigtigt at overholde reglerne og undgå, at det hele endte som "i en bananrepublik".

"Hvis vi havde taget en ny runde for at få kapitalindskud i DONG, var det slet ikke sikkert, vi ville få et bedre tilbud. Til gengæld ville det være sikkert, at vi var blevet mere utroværdige til næste gang, vi har et udbud - for eksempel, når vi skal i gang med at bygge vindmølleparker. Så ville investorerne jo tænke, at denne her regering kunne finde på at trække stikket, hvis de hellere ville have nogle andre ind. Det går ikke," siger Steen Gade.

Følger spillet regler
For ham var salget til Goldman Sachs helt inden for skiven. Reglerne for udbud blev fulgt, og investeringsbanken kom med det bedste tilbud. Problemene omkring salget tog for alvor fat, da de folkevalgte brugte det konkrete salg til at opføre sig som lovgivere, mener Steen Gade.

"Spillets regler er jo sådan, at det er de kriterier, som er i udbudsmaterialet, der gælder. Derfor kan man heller ikke afvise Goldman Sachs, for de levede jo bare op til reglerne. Vil man have det ændret, så skal reglerne jo laves om," siger SF-energipolitikeren.

Ejerskabspolitik nødvendig
Og det har sagen vist, at der er god grund til at gøre, mener Gade. Han mener, sagen har vist, at Danmark bør få en mere klar ejerskabspolitik.

"I sådan en sag som denne er vi politikere forvaltere af statens kapital i et firma, som staten har majoritet i. Det er ikke det samme som at lave lovgivning. Og en af lærdommene af det her er, at vi savner en ejerskabspolitik. Vi har simpelthen ikke styr på, hvornår Folketinget er ejer, og hvordan man skal agere som lovgiver. Det er to forskellige roller, og de skal udfyldes forskelligt," siger Steen Gade og fortsætter:

"Lige nu synes jeg, vi sagsbehandler det her, som om vi var direktion, men det er vi ikke. Det er man ikke som stat. Vi kan lægge nogle overordnede rammer. Det kunne vi gøre, hvis vi formulerede en ejerskabspolitik - der kan man skrive noget om miljøprioritering, om CSR, og om, hvilke krav man stiller til dem, man vil investere sammen med. Men sådan noget har vi ikke udviklet. Jeg synes tiden er til, at det skal udvikles," siger han.

Kan lære af Norge
Steen Gade peger på, at Norge har udviklet en ejerskabspolitik. Norge har ligesom Danmark en del statsejede selskaber, hvor ejerforholdene de seneste mange år er blevet mere flydende. Men når det kommer til en afklaring af politikernes forskellige roller, så er Norge kommet længere, vurderer Gade.

"Det kan vi lære af. Og jeg synes, det er vigtigt at få den pointe ud af den her sag. Forløbet har jo ikke været godt. Jeg jubler ikke over, at Goldman Sachs igennem et selskab med forbindelser til Cayman Island kommer ind. Det synes jeg egentlig ikke er særlig fedt. Men det var nu sådan set bare dem, der levede op til de betingelser, der var," siger Steen Gade.

Aftalen om delsalg af DONG Energy betyder, at det danske energiselskab får et kapitalindskud på 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Samlet vil det give selskaberne et ejersandel på 26 procent. Omkring otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs, hvilket giver dem en ejerandel på 19 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00