Glædelig jul – efter et dramatisk 2015

REDAKTØRENS ORD: Vi går rundt om juletræet og ud af året med minderne om et skæbnesvangert 2015. Omskiftelige tider kalder på troværdig journalistik, læserne kan stole på, skriver Rasmus Nielsen.

Rasmus Nielsen

VAR 2015 ET dårligt år? Uanset hvor man står politisk? Ja, på mange måder var det et dystert år, der vækker bange anelser for fremtiden. 

Globaliseringen og internettets informationsstrømme om det rige liv i Vesten sætter folkevandringer i skred, naturligvis kraftigt initieret af de ulykkelige krige tæt på vores historisk samlet set yderst succesrige kontinent.

Stærke religiøse kræfter, der sætter deres lære over Vestens personlige frihedsidealer og hele det verdslige tænkegods, hvor kvinder og mænd er ligeværdige, rykker ulykkeligvis frem. De mest rabiate af slagsen, islamister, slår til med terror. Det rystede os alle sammen, hvad der i året, der går væk, skete med publicisterne i Paris, kort efter mod sagesløse ved et dansk debatmøde og mod det jødiske samfund i Danmark; samt senest mod det folkelige Paris.

Det er forståeligt, at den enkelte familie og person spørger sig selv, om vores samfund og deres folkevalgte kan beskytte os? Har Europas grænser stået åbne, mens vi lunede os indadtil uden paskontrol? Er vi i vores protestantiske tillidskultur naive i forhold til anderledes offensive, selvbevidste og ganske imperialistiske muslimske kræfter? Svækker vi vores egne velfærdsydelser ved at dele dem så generøst ud til dem, der flygter og migrerer hertil?

Europa var i 2015 åbne grænser og åbne kasser. Den danske variant var halvåbne grænser og pivåbne kasser. Det er indlysende uholdbart, hvis nationen fremover skal være i stand til at opretholde visse velfærdsydelser og med et skattetryk, som det store flertal bakker op om frem for at stemme med fødderne, læs: flytte til mildere skattestrøg. 

POLITIKERLEDEN VOKSER ÅR for år – eksempelvis Altingets undersøgelser viser det, og folkeafstemningen 3. december, der desværre kom til at handle om et ja/nej til det vigtige europæiske projekt, understøtter det.

Men svaret i 2016 på de dystre udsigter er ikke, at politikere, medier og andre meningsdannere bidrager til, at samfundsborgerne og virksomhederne forledes til at dæmpe deres indsats eller flytte sydpå.

Uanset ståsted er det vores opgave at bidrage til lysten til sammenhæng i samfundet. Troen på, at de vestlige frihedsidealer fortsat kan give os vækst og tryghed, som de har sikret kontinentet siden den franske revolution – med historiske tomrum.

Vi medier vedkender os et stort ansvar. Personligt respekterer jeg langt, langt de fleste danske og europæiske politikere, der er hårdtarbejdende og samvittighedsfulde. På Slotsholmen, på rådhusene som i Bruxelles. Det er da også et godt grundlag at udgive Altinget på, der jo i den grad drikker fra de fremrakte politiske hænder fra venstre til højre.

Private medier, især samfundssøjlen dagbladene, presses af digital transformation, statslige medier og ikke mindst amerikanske såkaldte "sociale" medier, hvor enhver er sin egen glade amatør-redaktør: Se, hér er jeg! Er jeg ikke dygtig? Er mine minut-for-minut standpunkter ikke væsentlige? Øhh ... ej. 

Professionelle medier, der redigeres i respekt for Medieansvarsloven og branchens egne, nyligt opdaterede etiske regler, er der mere brug for end nogensinde, når nu borgerens tillid til system og folkevalgte kan ligge på så lille et sted.

ALTINGETS 2015 VAR præget af markant vækst og nye publicistiske tiltag som Altinget: civilsamfund, der dækker alt det, der ikke er marked eller stat. Det frivillige og fondene, der heldigvis fylder meget i det fælles samfund. Vores voksende redaktion leverede to stærke valgdækninger, og herunder producerede vi en kompliceret, men politisk bredt anerkendt valgtest til os selv og dr.dk om retsforbeholdet. Flere hundrede tusinde vælgere tog testen, inden de stemte.

Vi sluttede året med en beklagelig sag om for stort indholdssammenfald mellem en af vores klummer og en leder i det førende, britiske tidsskrift  The Economist. I henhold til det værdisæt, jeg anfører ovenfor, var redaktionsledelsen ikke i tvivl om, at vores samarbejde med den pågældende klummeskribent desværre måtte ophøre.

Tillid, troværdighed og uafhængighed er det vigtigste, vi medier kan bygge på i forhold til offentligheden, vores læsere og abonnenter. Et lille tændt lys for, at Danmark og vores brofaste bror Sverige sammen med resten af Europa kommer igennem tidens flygtningekrise, hvor sammenhængskraften og frihedsidealerne overlever.

Glædelig jul og godt nytår.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00