Greenpeace åbner døren på klem til atomkraft

Debatten om atomkraft er tilbage. Miljøorganisationen Greenpeace er stadig mere end skeptisk, men døren åbnes nu på klem for den nye generation af atomkraft. Det ville ikke være sagligt at afvise på forhånd, lyder det.

"Atomkraft? Ikke en dag længere", lød det fra Greenpeace-demonstranter i Berlin sidste år. Nye atomkraftteknologier kan måske i fremtiden bløde miljøorganisationens skepsis op, lyder det nu. 
"Atomkraft? Ikke en dag længere", lød det fra Greenpeace-demonstranter i Berlin sidste år. Nye atomkraftteknologier kan måske i fremtiden bløde miljøorganisationens skepsis op, lyder det nu. Foto: Michele Tantussi/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Modstanden mod atomkraft har altid været central i Greenpeaces historie, men måske vil den globale miljøorganisation bløde op på modstanden i fremtiden.

Ny forskning og nye generationer af atomkraft vil nemlig måske håndtere de problemer, som der historisk har ligger til grund for modstanden.

Vi har en dør på klem til den nye atomkraftteknologi.

Sune Scheller
Kampagnechef, Greenpeace Danmark

Sådan lyder det fra Sune Scheller, kampagnechef for Greenpeace Danmark, da Altinget ringer for at få en kommentar til en Epinion-meningsmåling om atomkraft. Målingen viser, at et flertal af danskerne vil have undersøgt muligheden for at udvikle A-kraft som energikilde i Danmark.

”Vores holdning bygger på det, vi kender. Og der findes problemerne med atomkraft stadig,” siger Sune Scheller, inden han tilføjer:

”Men vi har en dør på klem til den nye atomkraftteknologi. Lytter man til, hvad for eksempel Seaborg siger, så siger de, at man kan løse problemerne med det farlige affald. Det er klart, at hvis det er rigtig, og de lykkes med det, så er vi også klar til at revurdere vores holdning til atomkraft.”

Meldingen skal ikke forstås som, at Greenpeace ikke stadig er kritiske eller er stoppet med at være modstandere af atomkraft. I EU har man senest kæmpet imod atomkraft skulle kunne tælles med som en grøn investering i den nye grønne taksonomi, og debatten om atomkraft i Danmark, mener man er ”rodet” og ”behæftet med en del myter”.

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Et atomkraftværk, ”som vi kender det”, giver ikke mening i Danmark af helt pragmatiske grunde som økonomi og tidspres, slår Sune Scheller fast.

”Jeg tror ikke, at der er nogen herhjemme, som forestiller sig, at atomkraft kan opføres og spille en seriøs rolle inden for de næste 15 år. Så er det jo ikke en særlig attraktiv energikilde, når der skal ske noget nu og her. Der kan sol og vind sættes hurtigere op, det er billigere, og det passer ind i den energiplanlægning og det energisystem, vi allerede har,” siger han.

0:000:00