Grøn kritik af klimanedjustering

KLIMA: Grønne aktører kalder det et dårligt signal, at klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil nedjustere klimaambitionerne. Danmark skal være rollemodel frem mod FN-topmødet i december, lyder det fra Det Økologiske Råd.

En CO2-reduktion på 40 procent i 2020 er unødigt ambitiøs, mener klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Han vil holde sig til de mange tiltag, der allerede er lavet på området, fortæller han onsdag til Altinget.

Ministerens sigte er, at der ikke skal laves for mange hindringer for virksomhederne. Men han risikerer at ødelægge Danmarks internationale lederposition, mener Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

"En sænkning af Danmarks klimaambitioner er et helt forkert signal at sende op til klimatopmødet i Paris. Danmark er en vigtig rollemodel for andre lande, fordi vi har vist, at vi kan forene en ambitiøs klimapolitik med en sund økonomi," skriver han i en pressemeddelelse.

Det lange sigte vigtigt
Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito, bakker op.

"Der vil helt klart blive lagt mærke til, hvis Danmark slækker på ambitionerne. Men det helt afgørende er selvfølgelig, om dette også er et signal om, at regeringen vil mindske klimaambitionerne efter 2020,” siger han.

Ministeren ønsker ikke at stoppe den grønne omstilling, men det skal gøres i det rigtige tempo, mener han.

”Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå de sidste procenter og dermed pålægge vores erhvervsliv flere omkostninger. Det er ikke det, Danmark har brug for nu,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Klimaaftale gavner Danmark
Klimachef i WWF Verdensnaturfonden John Nordbo ser helt modsat på tingene.

”Det er bestemt ikke en håndsrækning til dansk erhvervsliv. Danmark er det land i verden, der har flest beskæftigede med at producere løsninger på klimaproblemer. De har kun gavn af en så stærk international klimaaftale som muligt,” siger han.

Forrige artikel Minister vil sænke klimaambitioner Minister vil sænke klimaambitioner Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med?