Grønland får ny mindretalsregering

KOALITION: Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen fortsætter i spidsen for en mindretalsregering, der får parlamentarisk rygdækning af socialliberalt parti.

Placeholder image
Kim Kielsen (i midten) præsenterer sin nye koalition flankeret af Vittus Qujaukitsoq (t.v.) fra Nunatta Qitornai og Siverth K. Heilmann fra Atassut (t.h.).  Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Godt tre uger efter at Partii Naleraq 9. september forlod regeringskoalitionen med Siumut, Atassut og Nunatta Qitornai, er landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut nu klar med en ny regeringskoalition.

På et pressemøde i Siumuts gruppelokale i det grønlandske parlament Inatsisartut kunne Kim Kielsen præsentere den nye koalition, der bliver en mindretalskoalition bestående af socialdemokratiske Siumut, liberale Atassut og Nunatta Qitornai, der er et udbryderparti fra Siumut.

19 mandater i ryggen
Kim Kielsen forhandlede gennem længere tid med partiet Demokraterne om en koalitionsdannelse. Det blev dog ikke til noget. I stedet bliver Demokraterne parlamentarisk støtteparti for den nye koalition. Demokraterne er et socialliberalt parti, der samarbejder med Det Radikale Venstre. Partiet var med en mandatfremgang på to den store vinder ved valget til det grønlandske parlament Inatsisartut i april i år, som består af i alt 31 medlemmer.

De tre koalitionspartier kan tilsammen mønstre 13 mandater i Inatsisartut, hvor der kræves 16 mandater for at have flertal. Med Demokraternes seks mandater får Kim Kielsen 19 mandater i ryggen, men skal finde flertal sag for sag.

Parlamentsåbning udskudt
Med præsentationen af koalitionen er Inatsisartut klar til at tage hul på sin efterårssamling i morgen. Parlamentsarbejdet skulle være begyndt fredag i sidste uge, men blev udskudt netop på grund af, at det endnu ikke var lykkedes Kim Kielsen at danne en ny regeringskoalition.

Udskydelsen af parlamentsåbningen og forhandlingerne om en ny koalition betød, at hverken Kim Kielsen eller det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ) deltog i Folketingets åbning tirsdag. Aleqa Hammond sidder både i Inatsisartut og Folketinget. Hun prioriterede at blive i Grønland for kunne være til stede ved åbningen af Inatsisartut i morgen kl. 11 grønlandsk tid.

Omtalte personer

Kim Kielsen

Formand, Naalakkersuisut, fhv. partileder, Siumut
Sømand, politibetjent (1996)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser