Grønlandske IA overvejer at pege på blå blok

GRØNLAND: Formanden for grønlandske IA, Sara Olsvig, overvejer at støtte blå blok, hvis det tjener Grønlands interesser bedst. IA ønsker et ministerium for Arktis.

Foto: Rosa Thorsen

Af Rosa Thorsen
Arktis Media

Det venstre-orienterede grønlandske parti IA, som i øjeblikket sidder på det ene grønlandske folketingsmandat, overvejer at støtte blå blok. Sådan lyder meldingen fra Sara Olsvig, der er formand for IA, Inuit Ataqatigiit.

Den overraskende melding skyldes skuffelse over den nuværende regering, og derfor er IA nu klar til at pege på den statsminister, som er villig til at gøre noget for Grønland.

”Den valgperiode, vi lige har været igennem, viser, at vi desværre i mange tilfælde har set, at den danske regering har taget os (de grønlandske folketingsmedlemmer red.) for givet og ikke har inddraget os i arbejdet i tilstrækkelig grad,” siger hun og fortsætter:

Derfor gør vi meget klart nu, at vi på forhånd ikke binder os til noget parti. Vi binder os heller ikke til en bestemt blok.


Sara Olsvig (IA)

”Derfor gør vi meget klart nu, at vi på forhånd ikke binder os til noget parti. Vi binder os heller ikke til en bestemt blok.”

I det nuværende Folketing har begge de grønlandske mandater bakket op om Helle Thorning-Schmidt og rød blok.

IA kritiserer det nuværende danske system. Partiet er utilfreds med, at flere ressortområder i dag varetages af Danmark i flere ministerier. Sagerne bliver ikke prioriteret nok og bliver ’venstrehånds’ arbejde. Derfor vil partiet have et ministerium, der udelukkende arbejder for rigsfællesskabet og Arktis.

Statsministeren har svigtet Grønland
”Under den seneste regeringsperiode har statsministeren flere gange svigtet rigsfællesskabet og Grønland. Det kan vi ikke være med til længere,” siger Sara Olsvig.

”At stemme til Folketinget i Grønland handler ikke om, at Danmark skal have en ny statsminister. At stemme til Folketinget i Grønland handler om grønlændere og om Grønland,” påpeger Sara Olsvig.

36-årige Sara Olsvig blev valgt til Folketinget i 2011. I 2014 blve hun formand for IA, hvor hun afløste Kuupik Kleist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Olsvig

International formand, Inuit Circumpolar Council, ph.d.-stipendiat, Ilisimatusarfik, medlem, Grønlands Råd for Menneskerettigheder
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2008)