Grønne ngo'ers pensionsmidler investeres i sort energi

BÆREDYGTIGHED: Pensioner fra danske klimaorganisationer ender i kulproduktion og firmaer, som stemples som miljøskadelige. Enhedslisten opfordrer ngo'erne til at rydde op.

Folkekirkens Nødhjælps pensionskasse har aktier i 36 firmaer, der er sortlistede af den norske oliefond, fordi de baserer sig på kul eller på anden vis skader miljøet.
Folkekirkens Nødhjælps pensionskasse har aktier i 36 firmaer, der er sortlistede af den norske oliefond, fordi de baserer sig på kul eller på anden vis skader miljøet.Foto: Ritzau Scanpix
Linus KlempRasmus Dahl LøppenthinSimon Rosenstand

En stribe grønne organisationer sender hvert år penge til selskaber, som bidrager til global opvarmning. Det viser en gennemgang af de grønne ngo'ers medarbejderpensioner, foretaget af Altinget.

Care Danmark, Verdensnaturfonden og Vedvarende Energi overfører alle deres pensionsmidler til PFA Pension, som ifølge den seneste aktieliste har en række investeringer i fossile brændstoffer.

Flere af firmaerne er endda sortlistede af Norges Bank, fordi de producerer kul, er baseret på kulproduktion eller på anden vis skader miljøet.

Medarbejderpensionerne hos Folkekirkens Nødhjælp investeres også i fossile brændstoffer.

Det ville klæde organisationerne at se på, om ikke de skulle sørge for, at deres firmapensioner var bæredygtige og ikke bidrog til at fremme den globale opvarmning.

Pelle Dragsted
Finansordfører, Enhedslisten

Organisationens pensionsselskab Velliv har aktier i 36 selskaber, som er sortlistede af Norges Bank, fordi de er baseret på kulproduktion eller på anden vis skader miljøet.

Danmarks Naturfredningsforening har en husaftale med Danica Pension, som også har en række investeringer i fossile brændstoffer.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, opfordrer de grønne foreninger til at tage ansvar for deres pensionsinvesteringer.

"Det ville klæde organisationerne at se på, om ikke de skulle sørge for, at deres firmapensioner var bæredygtige og ikke bidrog til at fremme den globale opvarmning," siger han.

Ngo afviser interview
Altinget ville gerne have spurgt organisationen Vedvarende Energi, hvorfor medarbejdernes pension investeres i fossile brændstoffer. Men trods gentagne henvendelser er organisationen ikke vendt tilbage.

Altinget har også forsøgt at få et interview med Folkekirkens Nødhjælp, men det har organisationen afvist. I stedet har man givet en skriftlig kommentar.

"Vores ambitioner for klimaet er store. Derfor ser vi gerne, at profilen hos Velliv bliver mere grøn, end den er i dag og på sigt overhovedet ikke indeholder fossile brændstoffer. Vi er derfor i dialog med dem om at investere mere grønt," lyder det skriftlige svar fra Folkekirkens Nødhjælp, som du kan læse i sin helhed her.

Verdensnaturfonden har gennem en årrække arbejdet med klimavenligheden i pensionsselskabernes investeringer. Derfor kommer Altingets oplysninger ikke bag på organisationen.

"Vi er fuldstændig klar over, at PFA ikke er perfekte og har investeringer i fossil energi," siger Hanne Jersild, som er seniorrådgiver inden for klima og energi.

Hvordan harmonerer det med jeres klimaprofil, at medarbejderpensioner investeres i blandt andet kul?

"Vi har lagt pres på PFA. Både som kunde og i vores generelle ngo-arbejde netop for at få klima højere op på dagsordenen i deres investeringer," siger Hanne Jersild.

Generalsekretær er overrasket
Care Danmark oplyser, man ikke vidste, at medarbejdernes pension bliver investeret i firmaer, som bidrager til den globale opvarmning.

"Det er jeg rigtig kritisk over for, og jeg var sådan set ikke klar over, at der er investeringer i de virksomheder, I nævner," siger generalsekretær Rasmus Stuhr Jakobsen.

Danmarks Naturfredningsforenings direktør, Søren Bojer Nielsen, er også utilfreds med organisationens pensionsselskab, som man nu overvejer at droppe.

"Ud fra det grønne perspektiv, vi normalt forfægter for andre, er deres bæredygtighed ikke god nok til at være vores hovedleverandør af pensioner," siger han.

Få flere detaljer og reaktioner i den fulde version af historien på Altinget:civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00