Hård kritik af Ellemanns støj-fejl

TESTCENTER: Miljøministeriet har misforstået, hvilke støjgrænser der gælder i Østerild. Det har Kammeradvokaten fastslået. Nu skal en ny lov sikre, at støjreglerne bliver overholdt. Flere partier raser. Den ansvarlige bør gå af, mener DF, som ikke vil love støtte til det nye lovforslag.
Anders Jerking
Kritikken hagler ned over Miljøministeriet og miljøminister Karen Ellemann (V), efter det tirsdag kom frem, at ministeriet har begået en alvorlig fejl i VVM-redegørelsen for det kommende testcenter i Østerild.

Fejlen er, at Frøstrup-lejren og byen Hjardemål ikke blev udpeget som støjfølsomme områder, da der blev lavet VVM-redegørelse for det kommende testcenter i Østerild. Det har forskere fra Aalborg Universitet tidligere påpeget, og det har Kammeradvokaten nu fastslået.

Fejlen betyder, at støjen fra testcenter-vindmøllerne og støjen fra gamle vindmøller i området tilsammen vil overskride de tilladte grænser. For at lappe fejlen må miljøminister Karen Ellemann (V) nu fremsætte et nyt lovforslag. Det kan forsinke centeret i flere måneder.

"Det er selvfølgelig kritisabelt og meget ærgerligt, at der i sin tid er lavet så alvorlig en fejl. Den fejl bliver vi nødt til at rette med det samme, så støjreglerne også overholdes, når testcenteret er etableret," siger Ellemann i en pressemeddelelse.

Lovforslaget skal give lov til at ekspropriere fem gamle vindmøller i området for på den måde at nedbringe støjen. Testcenter-vindmøllerne bliver ikke påvirket af lovforslaget. Ifølge Altingets oplysninger ventes ekspropriationen at koste omkring 4 millioner kroner pr. mølle - en udgift, der som udgangspunkt skal betales af testcenterets brugere.

Nu kommer man listende med flere ekspropriationer. Det er stærkt kritisabelt, og jeg vil ikke sige ja til, at de bare skal have lov til at ekspropriere disse vindmøller.

Jørn Dohrmann (DF)
Miljøordfører

Den ansvarlige bør gå af  
Forligspartierne bag Østerild-loven blev tirsdag orienteret om fejlen. I Dansk Folkeparti er miljøordfører Jørn Dohrmann rasende.
"Det er stærkt kritisabelt, at man kan begå sådan en fejl. Vi har stillet så mange spørgsmål til miljøvurderingen af testcenteret, og ingen kunne være i tvivl om, at hver en sten skulle vendes. Det kan man så konstatere ikke skete. I stedet har man ført Folketinget bag lyset" siger han.

Han fastslår, at Dansk Folkeparti på nuværende tidspunkt ikke vil støtte det nye lovforslag.
"Nu kommer man listende med flere ekspropriationer. Det er stærkt kritisabelt, og jeg vil ikke sige ja til, at de bare skal have lov til at ekspropriere disse vindmøller. Der kan også være andre sager, som ikke er ordenligt belyst, og skal vi så i folketingssalen med nye ekspropriationer?" spørger han.

Jørn Dohrmann mener, at fejlen bør få konsekvenser for de ansvarlige.
"Vi er blevet ført bag lyset. Nogen må tage konsekvensen af denne megafejl. Den, der står i spidsen, må sige: 'jeg har ikke klaret opgaven godt nok' og gå af."

Er det Karen Ellemann?
"Det er dem, der føler sig ansvarlige for dette mislykkede projekt. Jeg ved ikke, hvem i systemet der har ansvaret. Det må de afgøre med sig selv," siger han.

S: helt uacceptabelt  
Heller ikke Socialdemokraterne lover at støtte det nye lovforslag.
"Vi har ikke givet tilsagn til noget som helst," siger partiets miljøordfører, Mette Gjerskov, som dog understreger, at tingene skal bringes i orden, så støjbekendtgørelsen er overholdt.
"Jeg finder det bemærkelsesværdigt, at man kan lave så graverende fejl i VVM-undersøgelse. Det er helt uacceptabelt, at Folketinget vedtager en lov på et forkert grundlag," siger hun.

Også SF kritiserer fejlen.
"Det er en grov og kritisabel sjuskefejl. Vi har i forvejen kritiseret VVM-undersøgelsen ganske meget, men denne fejl har vi ikke haft en chance for at se," siger Steen Gade, som lover opbakning til ministerens nye lovforslag.

Enhedslisten står ligesom Radikale uden for Østerild-aftalen.
"Nu står det fuldstændig soleklart, at miljøministeren har været villig til at køre dette igennem i strid med alle regler og love. Man kan frygte, at der er flere ting i VVM-redegørelsen, som ikke er i orden," siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, som opfordrer ministeren til at sikre en ordentlig gennemgang af det nye lovforslag.

I Landsforeningen for Bedre Miljø, der kæmper mod testcenteret, understreger Henrik Svanholm, at den nye lov ikke ændrer på, at den gamle lov efter foreningens opfattelse er ulovlig. "Man kan ikke bare reparere loven på denne måde. Man har ændret forudsætningerne igen og igen, man tilpasser og gradbøjer, så det passer vindmølleindustrien. Men vi mener stadig, at testcenteret er ulovligt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00