Hård kritik af ny nationalpark-formand

NATUR: Det vækker harme, at Esben Lunde Larsen har udpeget en landmand som formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Jeg arbejder for naturen, forsikrer den nye formand.

Der falder bestemt ikke i god jord alle steder, at miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen (V) har udpeget landmand Carl Frederik Bruun som ny formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Seniorforsker ved Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs er én blandt en række kritikere af ministerens valg:

”Når man sætter en landmand i spidsen, får man en formand, der har meget forstand på landbrug. Men som næppe har så meget viden om at forvalte natur,” siger han og fortsætter:

”Dette er blot det seneste eksempel på, at politikerne ikke tager ansvar for nationalparkerne.”

Rasmus Ejrnæs står som nævnt ikke alene med sin kritik. På Twitter har Thor Hjarsen onsdag – dagen inden han begyndte sit nye arbejde i WWF – været ude med en særdeles hård kritik.

”ABSURDITETERNE MED NATIONALPARK KGS NORDSJ (Kongernes Nordsjælland, red.) VIL INGEN ENDE TAGE: en konventionel landmand og kritiker nu FORMAND for bestyrelsen. Endnu en kold vasker til naturen fra ministeren!” skrev han og opfordrede Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og DOF til at trække sig fra bestyrelsen, indtil der er fundet en anden formand.

”Vi undrer os gevaldigt”
Naturfredningsforeningen meddeler, at den endnu ikke har fået en henvendelse fra Miljøstyrelsen om den nye bestyrelse, og der derfor ikke er taget stilling til valg af formand.

Men præsident Ella Maria Bisschop-Larsen er ikke umiddelbart imponeret.

”Vi undrer os gevaldigt over, at ministeren nu vil sætte en konventionel landmand – der ikke ønsker sin egen jord med i nationalparken – til at vogte over nogle af de største naturperler på Sjælland,” skriver hun på Twitter.

Også på Christiansborg er der bekymring. Alternativets miljøordfører Christian Poll henviser til, at Carl Frederik Bruun tilbage i 2002 har kæmpet imod genopretningen af Søborg Sø.

”Vi kan forvente meget lidt natur i Kongernes Nordsjælland!” lyder skudsmålet fra Alternativets miljøordfører Christian Poll på Twitter.

Minister: Har stort lokalt kendskab
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har ingen kommentarer til kritikken. Men i en pressemeddelelse onsdag lød der stor tillid til Carl Frederik Bruun fra ministeren.

”Carl Frederik Bruun er med sit lokale kendskab og brede netværk til relevante interessenter den helt rigtige person til at stå i spidsen for bestyrelsen, som de næste fire år skal opbygge, udvide og udvikle Nationalpark Kongernes Nordsjælland, så naturen, landskabet og kulturhistorien bevares, styrkes og synliggøres til gavn for både lokalsamfundet og turismen,” sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Forventelig skepsis
Carl Frederik Bruun driver til daglig Esromgaard, der ligger ved Esrum Sø i Nordsjællland. Han er ikke overrasket over kritikken, selvom han finder den uberettiget.

”Det er forventeligt, at nogen er skeptiske, når jeg har det største landbrug i Nordsjælland. Men jeg arbejder 110 procent for naturen i nationalparken,” siger Carl Frederik Bruun.

Han er bestemt ikke imponeret over den meget hurtige kritik fra folk, der ikke kender ham.

”Det er et udtryk for en tilbagevendende misforståelse om landmænd. Men landmænd lever af, i og med naturen. Vi er lige så glade for natur, som alle mulige andre er,” siger Carl Frederik Bruun.

Men hvad med din modstand mod genopretningen af Søborg Sø?

”Der kører et genopretningsprojekt på det nu, fordi tiden nu er moden. Men tiden var ikke moden dengang. Og dengang sad jeg i Jordbrugskommissionen, hvor den daværende landsbrugslov dikterede, at vi skulle sørge for, at der var nok landbrugsjord i Danmark. Nu er genopretningsprojektet i gang, og det understøtter jeg,” siger Carl Frederik Bruun.

Forrige artikel #Hvad-vil-S: Vi står for en stabil og pragmatisk transportpolitik #Hvad-vil-S: Vi står for en stabil og pragmatisk transportpolitik Næste artikel Amerikansk forfatter: Grådige giganter har erobret verden – og det er dit ansvar at tage kampen op Amerikansk forfatter: Grådige giganter har erobret verden – og det er dit ansvar at tage kampen op