Hård kritik af S-toppens satspuljehåndtering

SATSPULJEN: S-ledelsen nægter fortsat at følge flertalsafgørelsen fra partikongressen om at afskaffe satspuljen. Kritisabelt, mener Anne Vang.
Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, får på puklen af partifællen Anne Vang, fordi S-ledelsen ikke vil arbejde for at afskaffe satspuljen.
Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, får på puklen af partifællen Anne Vang, fordi S-ledelsen ikke vil arbejde for at afskaffe satspuljen.
Anders Agner Pedersen

Fuldstændig uacceptabelt! Det socialdemokratiske medlem af Københavns borgerrepræsentation Anne Vang lægger ikke fingrene imellem, når det kommer til S-toppens udmelding om, at de ønsker at bevare satspuljen.

Og det på trods af, at et flertal på den socialdemokratiske kongres i september bakkede op om netop Anne Vangs forslag om at afskaffe satspuljen.

"Det er overhovedet ikke godt nok. Når jeg fremlægger et forslag, og der er flertal på kongressen, så er partiledelsen forpligtet til at følge kongresbeslutningen. Der er ikke noget at diskutere," siger Anne Vang.

Flertal uden om regeringen
Allerede i sommer meldte Dansk Folkeparti ud, at de ville arbejde for at få satspuljen suspenderet. For nylig fremlagde Enhedslisten et forslag om det samme. De ville endda bringe forslaget til afstemning i folketingssalen. Og senest har SF meldt ud, at der er behov for en ny finansiering af satspuljen. Dermed ville der tegne sig et flertal uden om regeringen, hvis Socialdemokraterne fulgte kongresafgørelsen. Og netop det faktum gør, ifølge Anne Vang, blot sagen endnu mere klar.

"Jeg mener, at det er god socialdemokratisk politik at sørge for, at uligheden ikke vokser. Og det gør den i øjeblikket. Nu kan vi skaffe et flertal uden om regeringen for at få gennemført god socialdemokratisk fordelingspolitik. Og det burde partiledelsen arbejde for," siger Anne Vang.

De svage skal ikke betale Danmarks socialpolitik
Generelt har Anne Vang svært ved at skjule sin utilfredshed med, at Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, over for Altinget.dk giver udtryk for, at man ikke har overhørt kongresafgørelsen, men at diskussionen fortsætter i partiorganisationen, blandt andet i forbindelse med udarbejdelsen af et arbejdsprogram.

Jeg mener, at det er god socialdemokratisk politik at sørge for, at uligheden ikke vokser. Og det gør den i øjeblikket. Nu kan vi skaffe et flertal uden om regeringen for at få gennemført god socialdemokratisk fordelingspolitik. Og det burde partiledelsen arbejde for.

Anne Vang
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Socialdemokraterne

"Hvis det, jeg mente, var, at at vi skulle tage en diskussion, og man skulle lave et arbejdsprogram, så havde jeg stillet forslag om det. Men nu var mit forslag, at man skulle afskaffe satspuljen, hvilket der var flertal for, så det skal partiledelsen arbejde for," siger Anne Vang, der har svært ved at forstå, hvorfor S-ledelsen ønsker at fastholde satspuljen.

"Det giver ingen mening, at det er de arbejdsløse og pensionisterne, der skal betale for Danmarks socialpolitik. Og jeg kan ikke se, hvorfor vi som socialdemokrater skal mene, at det er en god ide, at arbejdsløse og pensionister bliver fattigere fra år til år," siger Anne Vang.

S-ledelsen står fast
God socialdemokratisk fordelingspolitik eller ej, så fastholder den socialdemokratiske finansordfører, Morten Bødskov, at S-ledelsen ikke har ændret holdning, hvad angår satspuljen.

"Vi har ikke nogen intentioner om at afskaffe satspuljeordningen. Jeg forstår, at Enhedslisten vil fremsætte et beslutningsforslag om at suspendere satspuljeordningen, og ej heller det har vi tænkt os at støtte," understreger Morten Bødskov over for Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Vang

Rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00