Hækkerup afviser fri adgang til privathospitaler ved lang ventetid

SAMRÅD: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) stoler på, at regionerne selv inddrager privathospitaler for at overholde den kommende udredningsgaranti i psykiatrien. V-politikere finder tilgangen naiv.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fastslog på det åbne samråd, at regionerne er forpligtet til at benytte sig af privathospitalernes kapacitet, hvis de ikke selv kan klare opgaven med at sikre den nye udredningsgaranti.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fastslog på det åbne samråd, at regionerne er forpligtet til at benytte sig af privathospitalernes kapacitet, hvis de ikke selv kan klare opgaven med at sikre den nye udredningsgaranti.Foto: ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen har intet lært af problemerne med udrednings-garantien for de fysisk syge patienter. Og nu er regeringen derfor med åbne øjne på vej til at begå samme fejl i det lovforslag, der sikrer en udredningsgaranti for psykiatriske patienter.

Det er stadig konklusionen for oppositionen efter et halvanden time langt samråd i Folketingets Sundhedsudvalg tirsdag den 22. april.

Oppositionen og patientforeningerne er stærkt bekymrede for, om regionerne vitterligt kan overholde den kommende udredningsgaranti, der ifølge lovforslaget skal træde i kraft første september 2014.

Nogle regioner har mere end svært ved at overholde udredningsgarantien - eller udredningsretten, som den formelt hedder, for de fysisk syge patienter især på hjerte- og gigtområdet.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) forsikrede dog på samrådet, at han stoler på, at regionerne kan overholde garantien som aftalt. Han sagde igen og igen, at patienterne får en ret til udredning, og regionerne får en pligt - med lovforslaget, der i Folketingets lovmaskine har fået navnet L 87.

"Udredningsretten forpligter regionerne, for de skal udrede patienten inden for fristen, hvis det er fagligt muligt. Hvis det af kapacitetsmæssige årsager ikke kan ske på regionens egne sygehuse indenfor fristen, har regionen pligt til at søge andre muligheder, herunder på andre regioners psykiatriske sygehuse eller på private sygehuse," sagde Nick Hækkerup på samrådet.

V: Hvor er konsekvensen?
Venstres psykiatriordfører ordfører Jane Heitmann var dog ikke tilfreds med sundhedsministerens redegørelse. Hun hæftede sig ved, at sundhedsministeren i sin redegørelse blot "forventede", at de nogle steder meget lange ventetider i psykiatrien vil falde frem mod implementeringen.

"Hvad er konsekvensen for regionerne, hvis de ikke kan overholde garantien?", spurgte Jane Heitmann, der pegede på, at flere regioner angiveligt stadig har store problemer med at overholde udredningsgarantien for de fysisk syge patienter.

Hun blev bakket op af Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde. Hun ville have
svar på, hvorfor regeringen i lyset af problemerne med udredningsgarantien for de fysisk syge ikke gør som med behandlingsgarantien, Her kan patienterne selv tage på privathospital på det offentliges regning, når det offentlige ikke har kapacitet.

"Ifølge lovforslaget kan patienterne blot klage til Patientombuddet. Man sætter systemet i centrum i stedet for patienterne på denne måde," sagde Sophie Løhde. Hun pegede på, at en klagemulighed er tidskrævende og ikke sikrer udredning til den enkelte patient.

Hækkerup: Det er ikke en ret til privathospitalerne
Nick Hækkerup afviste dog, at patienterne ligesom med behandlingsgarantien bør få ret til at tage på privathospital, hvis det offentlige ikke kan levere inden for garantiperioden.

"Det vigtige for mig som sundhedsminister er ikke at give privathospitalerne ret til at indgå aftaler med regionerne. Jeg er optaget af patienternes ret - deres ret til hurtig udredning," sagde Nick Hækkerup.

Han afviste, at regeringen er i gang med at love patienternes en ny patientrettighed, der ikke kan holdes.

Han bygger blandt andet sin optimisme på, at Region Syddanmark af egen drift allerede har indført udredningsgarantien for psykiatriske patienter, og at man i Region Sjælland har planer om at implementere udredningsgarantien hurtigere end regeringen og regionerne har aftalt.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt luftede sin stærke tvivl omkring, hvorvidt de 200 millioner, som regionerne har fået til opgaven, vil være nok.

Her kom Nick Hækkerup ikke med konkrete løfter om flere penge, men han gjorde opmærksom på, at regeringen og regionerne har aftalt sammen at følge implementeringen af udredningsgarantien - herunder økonomi og kapacitet.

Patientforening deler oppositionens frygt
Patient- og pårørendeforeningen Bedre Psykiatri er enig med oppositionen i, at patienterne burde have mulighed for selv at tage på privathospital i de tilfælde, det står klart, at det offentlige ikke kan levere udredning inden for garantiperioden.

"En del regioner bruger kun den ledige kapacitet på det private meget lidt, selv om der er lang ventetid. Vi havde derfor gerne set, at patienterne fik ret til at tage på privathospital, hvis ikke garantien kan blive overholdt. Der mangler en klar sanktion, hvis regionerne ikke sikrer, at garantien bliver overholdt," siger Bedre Psykatris landsformand Ebbe Henningsen.

Trods utilfredsheden ventes regeringen at få lovforslaget vedtaget inden sommerferien med næsten alle partiers støtte. Lovforslaget er førstebehandlet. Partierne skal levere deres betænkninger og ændringsforslag inden 6. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00