Hastebehandling mødt af kritik i Folketinget

HAST: De sidste høringssvar tikkede ifølge integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) ind i mailboksen meget kort tid før, den ændrede lov om familiesammenføring skulle til afstemning.

Henrik Axel Lynge Buchter

Fredag formiddag blev den lov, der skal få de danske regler om familiesammenføring rettet ind efter en EU-dom, stemt igennem. I mandags blev den førstebehandlet, og i løbet af ugen blev den andenbehandlet.

Den fremgangsmåde mødte kritik fra Enhedslisten, Alternativet og Radikale, der mener, at processen har været for forhastet.

"Klokken 09.33 fik vi det kommenterede høringssvar fra ministeriet i en mail, og i den mail var der også to høringssvar, vi ikke før har set. Det viser med al tydelighed, at det her ikke bare er en forhastet, men også en sjusket lovgivningsproces," lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Hun blev bakket op af Alternativets integrationsordfører, Josephine Fock.

"Jeg synes, det er uendeligt problematisk, når regeringen har siddet med den her viden i så lang tid, hvorfor det så er, at vi skal hastebehandle den lige inden sommerferien," sagde hun.

Alt er efter bogen
Integrationsminister Inger Støjberg (V) indrømmede, at det ville være bedst, hvis loven kunne blive behandlet på normal vis, men at det ikke havde været muligt i denne omgang. Venstres integrationsordfører påpegede, at hastebehandlingen følger reglerne.

"Der er regler i Folketinget, der siger, at hvis et stort antal af partier støtter op om det her, så er det okay at hastebehandle, og de regler er blevet fulgt," sagde Marcus Knuth.

Loven blev stemt igennem 48 minutter efter, at Folketinget ifølge Johanne Schmidt-Nielsen fik de sidste høringssvar.

Den ophæver den såkaldte to års-frist i sager om familiesammenføring med børn, som EU-domstolen har dømt ulovlig. Derudover kommer loven også til at betyde, at børn fra otte år og op fremover skal integrationsvurderes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00