Debat

Healthcare Denmark: Ambassader opruster på sundhedsområdet

DEBAT: Flere danske ambassader har ansat en række sundhedseksperter, der kan hjælpe danske virksomheder med eksport af sundheds- og velfærdsløsninger, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Flere debattører har påpeget vigtigheden af, at der skabes et stærkt hjemmemarked for ny velfærdsteknologi, så snart de første innovations- og pilotfaser for et nyt produkt er afsluttet.

Det er fra Nordens Velfærdscenter påpeget, at der desuden er et stort potentiale i forhold til at skabe et stærkt nordisk hjemmemarked for velfærdsteknologi, hvilket vil kunne styrke danske og nordiske virksomheders muligheder for at tilgå andre internationale markeder.

Under kronprinsparrets besøg i USA i slutningen af september er sektorerne sundhed- og velfærd, fødevarer, energi- og miljø samt søfart repræsenteret i den ledsagende erhvervsdelegation. Her udgør virksomheder fra sundheds- og velfærdssektoren næsten 50 procent af de deltagende virksomheder i erhvervsdelegationen. Dette understreger, at flere og flere danske sundhedsvirksomheder bliver parate til at tilgå eksportmarkeder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ambassader opruster
De danske ambassader og repræsentationer i udlandet har en vigtig rolle i forbindelse med sådanne fremstød, men på sundheds- og velfærdsområdet er det især vigtigt, at ambassaderne og repræsentationerne har kompetencer og viden til at indgå i en dialog med lokale sundhedsmyndigheder, beslutningstagere og virksomheder. Derfor er det meget positivt, at de danske ambassader inden for de senere år har oprustet med en række sundhedssektor-eksperter, som er ansat på ambassaderne til at støtte og hjælpe de danske virksomheder i gang.

I forbindelse med, at alle de danske ambassadører var i Danmark i slutningen af august, var sundhedsområdet udvalgt som tema for et af de arrangementer, som blev gennemført under besøget. Her havde alle ambassadørerne lejlighed til at høre om, hvordan Healthcare Denmark samarbejder med ambassaderne, og der var lejlighed til at møde virksomheder fra sektoren og have en dialog om, hvordan ambassaderne kan bidrage endnu mere til at øge eksporten af velfærdsteknologi.

På sundheds- og velfærdsområdet er det især vigtigt, at ambassaderne og repræsentationerne har kompetencer og viden til at indgå i en dialog med lokale sundhedsmyndigheder, beslutningstagere og virksomheder. 

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

For de ambassader, som ikke har sundhedssektor-eksperter tilknyttet, er det vigtigt at have tilgang til information om danske styrkepositioner inden for sundheds- og velfærdsområdet. Det er det, fordi man på ambassaderne skal kunne adressere indledende henvendelser og dialoger med lokale sundhedsmyndigheder, sådan at man straks motiverer en videre kontakt, som kan bringe danske produkter og løsninger i spil. Healthcare Denmark vil derfor i den kommende tid stille mere og mere materiale til rådighed for ambassaderne, som kan danne grundlag for, at man hurtigt kan sætte sig ind i et område og tage den første dialog med lokale interessenter.

Bedre myndighedssamarbejde 
Jeg har tidligere nævnt den stigende interesse for myndighedssamarbejder, hvor andre lande anmoder om et tæt samarbejde med danske sundhedsmyndigheder for at få inspiration og kunne udnytte danske erfaringer.

Der er gode eksempler på, at tidligere myndigheds-samarbejder inden for andre sektorer har medført, at inspirationen fra Danmark i sig selv har ledt til forbedrede, lokale markedsbetingelser for danske virksomheder. På sundheds- og velfærdsområdet er der imidlertid behov for, at der findes nye måder at inddrage virksomhederne på. Derfor er det også særdeles positivt, at Sundheds- og Ældreministeriet netop har afholdt et dialogmøde med sundhedsvirksomheder, som er aktive i Mexico, Brasilien og Vietnam, for at drøfte, hvordan ministeriets myndighedssamarbejde i disse lande kan udnyttes i forhold til virksomhedernes eksport.

Når vi i Danmark fortsætter med at fokusere på privat-offentligt samarbejde og også er opmærksom på at skabe et stærkt (og måske endda nordisk) hjemmemarked for de nye, innovative velfærdsløsninger, som skabes – så er opmærksomheden og tiltagene på plads i Udenrigsministeriet til sikre, at Danmarks ambassader og repræsentationer i udlandet er godt positioneret til at støtte vækst i eksporten. Dermed er de rigtige rammer på plads til fremtidige eksporteventyr inden for sundheds- og velfærdssektoren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)

0:000:00