Hedegaard: Unges medieforbrug overrasker os

PUBLIC SERVICE: Børn og unges medievaner og stigende internationalisering. Der er de to største udfordringer for public service ifølge Public Service-udvalget, der mandag er kommet med sin rapport.

Foto: Olafur Steiner Gestsson/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Annoncekronerne sendes i stigende grad til udlandet, og generationskløften, når det kommer til medievaner, er langt dybere, end hvad man umiddelbart tror.

Sådan lyder det fra Public Service-udvalget, der mandag er kommet med sin længe ventede rapport med bud på, hvordan fremtidens public service skal se ud. I rapporten kommer udvalget med fem forskellige grundscenarier, der kan kombineres på mange forskellige måder.

De fem scenarier spænder bredt over en model, der lægger op til fuldkommen markedsgørelse, til en model, der skal styrke det danske indhold. I et af scenarierne lægges der op til, at DR skal styrkes på bekostning af TV 2, som foreslås solgt, og Radio24syv, som foreslås lukket.

Overrasket over generationskløft
Formand for Public Service-udvalget Connie Hedegaard fremhæver to grundlæggende tendenser i medievirkeligheden, som kan være udfordrende for public service i Danmark. For det første er der tendensen til internationalisering, hvor der dels kommer et større udbud fra internationale tjenester, dels sendes en større og større andel af de danske annoncekroner til udlandet.

Den anden tendens er, at børn og unge har et helt andet medieforbrug end resten af befolkningen. Og dybden af den generationskløft er kommet bag på Public Service-udvalget.

“Vi ved jo alle sammen godt, at unge mennesker bruger medier på en anden måde, men hvor fundamentalt anderledes, de bruger det – det tror jeg alligevel vil komme bag på de fleste,” siger Connie Hedegaard.

Hun fremhæver, at der er 800.000 borgere mellem 15 og 25 år i Danmark, og blandt dem svarer 30 procent, at sociale medier er deres primære og vigtigste nyhedskilde. Samtidig vokser hvert tiende barn i Danmark op i et hjem uden flow-tv. I stedet streamer børn og unge i Danmark mere og mere indhold.

De nye medievaner hos børn og unge skal tages alvorligt, når fremtidens public service skal tilrettelægges, understreger Connie Hedegaard.

“Generationskløften, mener vi, er vigtig at være opmærksom på. Vi mener også, det er en af de ting, der ikke i tilstrækkelig grad er afspejlet i den danske mediedebat,” siger Connie Hedegaard.

Nedsat i 2014 af Jelved
Public Service-udvalget blev nedsat i 2014 af daværende kulturminister Marianne Jelved (R) for at kigge nærmere på, hvordan public service skal se ud i fremtiden. Det er Connie Hedegaard, tidligere EU-kommissær og konservativ minister, der har stået i spidsen for udvalget, der også tæller medlemmer som tidligere DR-genereldirektør Christian S. Nissen, tidligere radiovært Lasse Jensen og lektor i medievidenskab Henrik Søndergaard.

Udover at skrive dagens rapport om forskellige scenarier for public service i fremtiden, har Public Service-udvalget også stået for en række halvårlige temamøder, der har sat fokus på eksempelvis børn og teenageres medievaner og digitalisering af public service. Næste uge holder udvalget sit sidste temamøde, der kommer til at handle om den nye rapport.

De fem scenarier fra Public Service-udvalget skal indgå i diskussionerne om et kommende medieforlig. Det nuværende medieforlig udløber dog først i 2018.

Dokumentation

Medlemmerne af Public Service-udvalget:

Connie Hedegaard (formand)
Cand.mag. i litteraturvidenskab og historie. Formand for den internationale miljøfond Kann Foundation og tidligere EU klimakommissær, miljøminister og klima- og energiminister samt tidligere ansat på Berlingske og DR.

Henrik Søndergaard
Ph.d. og lektor i medievidenskab v/Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet.

Christian Nissen
Cand.phil. i samfundsfag og cand.scient.pol, uafhængig rådgiver, forfatter, foredragsholder m.m., adjungeret professor CBS, tidligere generaldirektør for DR.

Mette Davidsen-Nielsen
Journalist, administrerende direktør for Dagbladet Information.

Carsten Andreasen
Cand.scient.soc., Nordic Research Manager hos Google.

Christiane Vejlø
Cand.mag. i medievidenskab, direktør for medie- og konsulentvirksomheden Elektronista.

Rune Bech
Journalist og iværksætter. Driver virksomheden BechMedia og er medstifter af Netdoktor.dk

Lasse Jensen
Journalist, stifter og indehaver af Jensen & Kompagni ApS.

Ole Mølgaard
Selvstændig medierådgiver og bestyrelsesmedlem, Sveriges Radio.

Keld Reinicke
Cand.phil. i film, tv og kommunikation. Selvstændig rådgiver inden for udvikling af tv-programmer og digitalt indhold.

Kilde: Kulturministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00