Helle Thorning får ikke FN-post

JOB: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tabte kampen om at blive FN's flygtninge-højkommissær. Posten går til italienske Filippo Grandi.

Helle Thorning-Schmidt blev af mange udråbt som favorit, da hun annoncerede sit kandidatur til jobbet som flygtningehøjkommissær. Nu går jobbet i stedet til en italiensk FN-diplomat.
Helle Thorning-Schmidt blev af mange udråbt som favorit, da hun annoncerede sit kandidatur til jobbet som flygtningehøjkommissær. Nu går jobbet i stedet til en italiensk FN-diplomat.Foto: UN Photo
Anders JerkingKasper Kaasgaard

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver ikke FN’s nye flygtninge-højkommissær.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, har i stedet indstillet den højtstående italienske FN-diplomat Filippo Grandi til posten som kommissær for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR. Han har i modsætning til den tidligere danske statsminister haft en lang karriere i FN-systemet.

De seneste måneder har Lars Løkke Rasmussen (V) og den danske regering ellers forsøgt at køre Helle Thorning-Schmidt i stilling til posten, men altså uden held.

Det ærgrer Helle Thorning-Schmidt:

Flygtningekrisen er en af de største politiske udfordringer i vores tid. Jeg har som statsminister haft den udfordring helt inde på livet, og jeg står fuldt ud ved de stramninger, der blev gennemført under min regering.

Helle Thorning-Schmidt (S)
MF, tidligere statsminister

”Jeg er naturligvis ærgerlig over, at det ikke lykkedes. Jeg mener stadig, at jeg havde noget at byde på i forhold til de opgaver, UNHCR skal løse i de kommende år,” siger hun i en pressemeddelelse.

Står ved stramninger
Hun ønsker Filippo Grandi tillykke med posten og takker regeringen for dens opbakning. 

”Jeg har været meget glad for at være regeringens og de andre nordiske landes kandidat til posten og vil gerne sige varmt tak til regeringen for dens aktive opbakning til kandidaturet,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Efter Thorning annoncerede sit kandidatur har flere kritikere peget på, at Thornings asyl-stramninger kunne begrænse hendes jobchancer. Efterfølgende har det vakt overraskelse, at Thorning i et interview har sagt, at EU godt kan håndtere det antal flygtninge, som er kommet til Europa i de seneste måneder. Selv siger hun nu:   

”Flygtningekrisen er en af de største politiske udfordringer i vores tid. Jeg har som statsminister haft den udfordring helt inde på livet, og jeg står fuldt ud ved de stramninger, der blev gennemført under min regering. Det tror jeg, de fleste kan se var rigtigt."

Kristian Jensen ærgrer sig
Den danske regering har støttet Thorning i sit kandidatur og forsøgt gennem diplomati at få andre lande til at stille sig bag den tidligere statsminister som kandidat. Det ærgrer udenrigsminister Kristian Jensen, at posten nu i stedet går til italienske Filippo Grandi.

"Regeringen har i hele forløbet aktivt bakket op om Helle Thorning-Schmidts kandidatur og regeringen havde gerne set, at posten ligesom de seneste mange år var blevet besat af en toppolitiker," siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Så jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Generalsekretæren har valgt en FN-diplomat fremfor en fremtrædende politiker. Hun var og er en god og kompetent kandidat med et solidt internationalt netværk. Og hun har præsenteret gode visioner for UNHCR’s arbejde."

Helle Thorning-Schmidt er fortsat medlem af Folketinget, hvor hun er medlem af præsidiet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ban Ki-moon

Fhv. FN-generalsekretær
ba (Seoul 1970), MPA (Harvard 1985)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00