Her er de 179 medlemmer af det nye folketing

OVERBLIK: Folketingsvalget 18. juni bød på mange overraskelser og mange nye ansigter. Få det samlede overblik her.

Foto: Henrik Sørensen/ft.dk
Redaktionen

SOCIALDEMOKRATERNE

Københavns Storkreds:

Helle Thorning-Schmidt 48-årige Helle Thorning-Schmidt sikrede Socialdemokraterne et flot valg, men mistede regeringsmagten, tog konsekvensen af nederlaget og meddelte sin afgang som partiformand på valgnatten. 12. april i år nåede hun at fejre sit 10 års jubilæum. Tidligere var hun europaparlamentariker i en enkelt valgperiode. Hun er uddannet kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Peter Hummelgaard Thomsen32-årige Peter Hummelgaard Thomsen har markeret sig stærkt som ny folketingskandidat på Amager og har været kendt for sin åbenmundede kritik af regeringens økonomiske politik. Han har overtaget Tårnby Kredsen fra Karen Hækkerup. Hummelgaard er tidligere DSU-formand og har i valgkampen fået hjælp fra unge DSU'ere og dele af fagbevægelsen. Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet og arbejder til dagligt i Fagligt Fælles Forbund (3F).

Mette Reissmann51-årige Mette Reissmann er et kendt ansigt fra tv-programmet Luksusfælden. Det skabte en del intern debat blandt socialdemokrater, da hun som udlændinge- og integrationsordfører kaldte flygtninge uønskede gæster. I februar blev hun så partiets nye miljøordfører – hvilket er hendes sjette ordførerskab i denne valgperiode. Reissmann er uddannet erhvervsjurist fra Copenhagen Business School og har tidligere været juridisk direktør i GE Money Bank.

Yildiz Akdogan42-årige Yildiz Akdogan røg ud af Folketinget ved valget i 2011, hvor hun blev slået af Reissmann med cirka 900 stemmer. Siden har Akdogan dog markeret sig med et flot valg til Borgerrepræsentationen i København i 2013, hvor hun fik 3.514 personlige stemmer. Dermed blev hun en klar nummer to på S-listen efter overborgmester Frank Jensen. Med Karen Hækkerups exit fra politik i oktober 2014 vendte Yildiz Akdogan tilbage til Folketinget. Akdogan har tidligere arbejdet som politisk konsulent for Dansk Erhverv og er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. 

Københavns Omegns Storkreds:

Mette FrederiksenDen 37-årige afgående justitsminister, Mette Frederiksen, bliver med al sandsynlighed Socialdemokraternes næste formand, efter Helle Thorning-Schmidt på valgnatten valgte at trække sig. I 00'erne slog Frederiksen igennem som en indigneret socialordfører, men har siden som først beskæftigelsesminister og siden justitsminister i langt højere grad betonet, at ret og pligt skal følges ad. I 2012 fik hun Ting-Prisen for sit talent for kommunikation. Mette Frederiksen er uddannet i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet.

Mogens Lykketoft69-årige Mogens Lykketoft er blevet valgt til Folketinget siden 1981, og i rollen som formand for Folketinget har han ageret ganske aktivistisk. Den tidligere partiformand og udenrigsminister har ikke kunnet lade være med at blande sig i den interne partidebat, og han har offentligt kritiseret regeringens økonomiske politik. Han forlader Folketinget til september, hvor han for en stund overtager posten som formand for FN's Generalforsamling i New York.

Mattias Tesfaye34-årige debattør, forfatter og murersvend Mattias Tesfaye er forhenværende næstformand for SF og har en arbejder-profil, der skiller sig markant ud fra de øvrige S-kandidater i Omegnen. Denne profil passer godt til vestegnen og Brøndby-kredsen, hvor han er opstillet. Dertil kommer, at han har en bramfri stil og hidtil har fået en del medvind i medierne.

Morten Bødskov45-årige Morten Bødskov blev som justitsminister tvunget til at gå af efter at have stukket Folketingets Retsudvalg en løgn. Og han stod ligeledes i spidsen for stramninger af offentlighedsloven, som var upopulære i dele af partiet. Han er tidligere DSU-formand og BA i samfundsfag fra Aalborg Universitet.

Nordsjællands Storkreds:

Christine Antorini50-årige afgående undervisningsminister Christine Antorini har i denne regeringsperiode stået i spidsen for en stor reform af folkeskolen, men har siden ikke rigtigt markeret sig. Hun var tidligere næstformand for SF og har også været studievært på DR2. Hun har studeret statskundskab ved Aarhus Universitet og er cand.comm. i offentlig forvaltning fra Roskilde Universitet.

Nick Hækkerup47-årige afgående sundhedsminister Nick Hækkerup har haft tre forskellige ministerposter i regeringsperioden. Det har givet inspiration til alskens spekulationer i medierne om, om han er blevet straffet eller belønnet af statsministeren. I 2000 blev han i Hillerød landets yngste borgmester. Han er uddannet jurist og har en ph.d. i EU og folkeret fra Københavns Universitet.

Pernille Schnoor49-årige Pernille Schnoor er byrådsmedlem i den overvejende blå Hørsholm kommune – og stiller op i Helsingør-kredsen, der ved sidste valg gav Thomas Horn posten som 1. suppleant til Folketinget for Nordsjælland. Hun er ph.d. i Brand management fra CBS, hvor hun også er ekstern lektor. Schnoor har også skrevet flere bøger om kommunikation og branding.

Bornholms storkreds:

Lea Wermelin30-årige Lea Wermelin var DSU's kandidat på Bornholm og endte efter en langstrakt valgkamp som partiets spidskandiat foran tidligere folketingsmedlem Claus Larsen-Jensen og tidligere DI-direktør Lars Goldschmidt. Til dagligt arbejder hun for Socialdemokraterne på Christiansborg og er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Sjællands Storkreds:

Pernille Rosenkrantz-TheilDen tidligere Enhedslisten-kvinde, 38-årige Pernille Rosenkrantz-Theil, er Socialdemokraternes socialordfører og en særdeles stærk støtte af Mette Frederiksen i kaffeklubben Netværket. Rosenkrantz-Theil har studeret statskundskab ved Københavns Universitet.

Magnus Heunicke40-årige afgående transportminister Magnus Heunicke var blandt regeringens mest populære ministre. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2005 og har tidligere været trafikordfører og politisk ordfører. Heunicke er oprindeligt uddannet journalist.

Henrik Sass Larsen49-årige afgående erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen var i 2011 svækket på grund af sine rockerforbindelser i Køge og omegn. Siden røg han helt ud i kulden, men blev siden rehabiliteret. Han har en helt central position i S-ledelsen og fik i 2013 Ting-Prisen for god kommunikation – dog med den krølle, at det mest var for hans evne til at være tavs, ydmyg og arbejdsom, da det så sværest ud for ham. Sass er med i Morgenmadsklubben, som anses som højrefløjen af S-kaffeklubberne. Og så har han studeret forvaltningsstudier på Roskilde Universitet.

Lennart Damsbo-Andersen58-årige Lennart Damsbo-Andersen, der tidligere har været borgmester i Nysted, er Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører samt landdistrikter- og ø-ordfører. Han er oprindeligt udlært tømrer.

Astrid Krag32-årige Astrid Krag er både tidligere sundhedsminister, SF-formandskandidat og har medvirket i TV 2-programmet "Vild med dans". Hos Socialdemokraterne har hun været skatte- og ældreordfører. Hun har studeret statskundskab på Københavns Universitet.

Rasmus Horn Langhoff34-årige Rasmus Horn Langhoff er partiets ligestillingsordfører og formand for Transportudvalget. Han er uddannet cand.mag. i historie, medier og kultur fra Københavns Universitet. Og så er han gift med Anne Sina fra folketingsgruppen.

Mette Gjerskov48-årige Mette Gjerskov måtte kæmpe hårdt for sit genvalg i Sjællands Storkreds, da Pernille Rosenkrantz-Theil skiftede til kredsen og dermed overtog pladsen som den mest prominente kvindelige S-kandidat på Sjælland. Derudover har hun også været presset i sin egen Roskilde-kreds, hvor det nye S-medlem Astrid Krag også opstillede. Den tidligere fødevareminister var formand for Udenrigspolitisk Nævn i den forgangne regeringsperiode og er uddannet cand.agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

30-årige Kaare Dybvad arbejder i Væksthus Sjælland. Han er uddannet geograf og har tidligere arbejdet i selskabet By & Havn i København. 

Fyns Storkreds:

Dan Jørgensen 40-årige afgående fødevareminister Dan Jørgensen var ny kandidat på Fyn efter senest at have været folkevalgt til Europa-Parlamentet i 2009. Dengang blev han valgt med overbevisende 233.266 personlige stemmer på landsplan, og efter Pernille Rosenkrantz-Theil flyttede til Sjællands Storkreds, var Dan Jørgensen en sikker bejler til det første mandat på Fyn. Jørgensen er kendt for sin tilknytning til Aarhus, hvor han som flere andre S-kandidater læste statskundskab. Han er dog oprindeligt fra det fynske og opvokset i Morud på Nordfyn.

Erik Christensen57-årige Erik Christensen var ny kandidat i Odense Øst-kredsen, men også et velkendt ansigt fra fynsk lokalpolitik, som han har været i i 22 år. Han er et kendt navn på Fyn – som borgmester i først Ullerslev og siden Nyborg – og blev ikke væltet af vælgerne ved kommunalvalget i 2013. Det blev han derimod ved et kup fra et menigt byrådsmedlem, som skiftede parti. Som 1. viceborgmester i Nyborg var det forventet, at Christensen ville stå stærkt, ligesom det var til hans fordel, at han var opstillet i Odense. Erik Christensen er oprindeligt uddannet lærer.

Trine Bramsen34-årige Trine Bramsen har, siden hun blev retsordfører i 2013 for alvor fået slået sit navn fast på Christiansborg. Hun var opstillet i Odense Vest-kredsen og fik næsten 4.500 personlige stemmer ved sit første valg i 2011. Bramsen stod styrket efter en periode i Folketinget og drog fordel af Pernille Rosenkrantz-Theils skifte til Sjællands Storkreds. Bramsen er uddannet cand.scient.soc. fra Roskilde Universitet.

Julie Skovsby36-årige Julie Skovsby fik det yderste S-mandat på Fyn ved valget i 2011, men denne gang lykkedes det Skovsby at få en plads foran den tidligere by- og boligminister Carsten Hansen. Hun har en god forbindelse til DSU'erne på Fyn og har tidligere været valgt til regionsrådet i Region Sydjylland. Skovsby er i dag partiets børne- og familieordfører og er oprindeligt uddannet kandidat i statskundskab fra Syddansk Universitet. 

Jan Johansen59-årige Jan Johansen vandt et af Socialdemokraternes mandater i Fyns Storkreds. Der var ellers frygt for, at den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen ville stjæle stemmer i Johansens Nyborg-kreds. Johansen stemte i november imod regeringen og for et beslutningsforslag fra Enhedslisten om en halvering af genoptjeningsperioden for dagpenge. Det betød, at S-ledelsen fratog ham en række ansvarsområder i partiet inden for arbejdsmarkedspolitikken. Jan Johansen har været specialarbejder på Lindøværftet og har arbejdet i fagbevægelsen på Fyn.

Sydjyllands Storkreds:

Bjarne Corydon 42-årige Bjarne Corydon satte sig ved valget i 2011 på det første mandat med over 8000 personlige stemmer. Det var lidt af en bedrift, da han ellers ikke var politiker, men Helle Thorning-Schmidts "stabschef". Siden har han spillet en helt central rolle i Thornings regering, men har det seneste år spillet en mere afdæmpet rolle i forhold til at tegne regeringen udadtil. Corydon blev hos mange upopulær i forløbet omkring Dong – der endte med, at SF forlod regeringen. Til gengæld har han været med til at få jobs til Esbjerg-området i forbindelse med energiforhandlinger. Corydon er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Benny Engelbrecht 44-årige Benny Engelbrecht fik ved valget i 2011 flere personlige stemmer end Bjarne Corydon, men de var meget lokalt forankret – dermed fik Corydon flere listestemmer. Efter en periode som skatteminister var Engelbrecht ved dette valg ikke længere bare den lokale kandidat, men hans popularitet var samtidig udfordret af de mediesager, som følger med jobbet som skatteminister. Engelbrecht har tidligere givet den som musiker og er en af de få politikere hos Socialdemokraterne i dag, som har folkeskolens afgangseksamen som højest afsluttede uddannelse.

Jesper Petersen 33-årige Jesper Petersen har gjort lynkarriere i Socialdemokraterne, efter han forlod posten som politisk ordfører i SF i marts 2013. Rollen som finansordfører og en del af folketingsgruppens ledelse har givet ham en stærk platform med mere synlighed i medierne end hans konkurrenter i det sydjyske, hvilket måske forklarer valget i den svære Haderslev-kreds. Jesper Petersen er BA i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Karen Johanne Klint 67-årige Karen Klint er mangeårigt folketingsmedlem og opnåede endnu en gang genvalg i Vejle-kredsen. Karen Klint er uddannet socialpædagog og var, inden hun kom i Folketinget, leder af Sønderparken Center For Socialpsykiatri, der ligger mellem Vejle og Horsens.

Christian Rabjerg Madsen 29-årige Christian Rabjerg Madsen er tidligere kampagnemedarbejder for Nicolai Wammen, da han var borgmester i Aarhus. Rabjerg Madsen fik et pænt valg i 2011 i betragtning af, at han kun nåede at være kandidat i Kolding i få uger op til valget. Denne gang var Rabjerg Madsen lidt bedre forberedt og indfriede Aarhus-klanens forventninger om en plads i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Rabjerg Madsen er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Østjyllands Storkreds:

Nicolai Wammen 44-årige afgående forsvarsminister og tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen er meget populær på hjemegnen, hvor han i 2009 blev genvalgt til byrådet med landets højeste personlige stemmetal. Ved folketingsvalget i 2011 fik han over 32.000 personlige stemmer, hvilket kun blev overgået af Helle Thorning-Schmidt, Pia Kjærsgaard (DF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Lars Løkke Rasmussen (V). Efter valget i 2011 blev han først udnævnt til europaminister og siden forsvarsminister. Før denne valgperiode var Wammen også medlem af Folketinget fra 2001-04, hvor han var partiets finansordfører. Han er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Maja Panduro33-årige Maja Panduro er blevet langt mere kendt siden sidste valg i kraft af posten som politisk ordfører og har desuden draget fordel af, at Torben Hansen ikke genopstillede i Randers Nord-kredsen. Maja Panduro har siddet i Folketinget siden 2009, hvor hun indtrådte efter Svend Aukens død. Hun har i en længere periode været socialordfører og er BA i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Henrik Dam Kristensen58-årige afgående beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen blev første gang valgt til Folketinget i 1990 og tager altså endnu en periode på Tinge. Dam er et af Socialdemokraternes solide og mest erfarne kort. Han fik sidst ikke specielt mange personlige stemmer, men fordi de kommer bredt fra storkredsen, får han mange listestemmer. Dam blev i 2004 valgt til Europa-Parlamentet, han blev dog hentet hjem i 2006 for at være partisekretær. Året efter var han så igen folketingspolitiker. Dam har før tiden på Christiansborg arbejdet som skoleleder i Grindsted, men er nok mest kendt fra at have været postbud i Vorbasse.

Kirsten Brosbøl37-årige afgående miljøminister Kirsten Brosbøl har en stærk kreds i Skanderborg, og ved valget i 2011 var hun tæt på at få lige så mange stemmer som Maja Panduro, mens hun overgik Leif Lahn Jensen på grund af listestemmer. Siden sidst er Brosbøl blevet minister, hvilket også har spillet til hendes fordel. Inden hun selv blev folkevalgt, arbejdede Brosbøl som student i folketingsgruppen og politisk konsulent for partiet i Europa-Parlamentet. Hun er uddannet cand.scient.soc. fra Roskilde Universitet. 

Leif Lahn Jensen47-årige Leif Lahn Jensen overtog efter regeringsrokaden i oktober Henrik Dam Kristensens post som gruppeformand for Socialdemokraterne, hvilket styrkede Lahns position forud for folketingsvalget. Ved valget i 2011 fik Lahn lige så mange personlige stemmer som Kirsten Brosbøl og godt 1600 flere end Jens Joel. Leif Lahn Jensen er oprindeligt havnearbejder og er – ligesom Henrik Dam Kristensen – medlem af den socialdemokratiske kaffeklub Morgenmadsklubben.

Jens Joel37-årige Jens Joel er opstillet i Aarhus Øst-kredsen og er blevet genvalgt efter en klar stemmefremgang. Jens Joel er med i kaffeklubben Netværket. Og så er han uddannet kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. 

Daniel Toft Jakobsen37-årige Daniel Toft Jakobsen var lidt af en dark horse, fordi han reelt var opstillet i to kredse. Han var således ny kandidat i Favrskov-kredsen, mens man i hans gamle Hedensted-kreds havde opstillet en skyggekandidat, mens man fortsat førte kampagne for bysbarnet og medlem af byrådet Daniel Toft Jakobsen. Det var reelt to dårlige S-kredse, men tilsammen resulterede de i en plads i Folketinget. Han blev anden suppleant ved valget i 2011, hvor han var opstillet i Hedensted. Daniel Toft Jakobsen sad i Folketinget i næsten hele 2013 som suppleant for Kirsten Brosbøl, da hun var på barselsorlov. Toft Jakobsen er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Vestjyllands Storkreds:

Thomas Jensen44-årige Thomas Jensen tog det første S-mandat i Vestjyllands Storkreds i 2011 med en margen på godt 1.300 stemmer ned til Mogens Jensen. Thomas Jensen har sit udgangspunkt i Silkeborg, hvor han også er vokset op. Sin studietid tilbragte han i hovedstaden, hvor han fik en BA i statskundskab og var formand for det socialdemokratiske Frit Forum i Roskilde. Thomas Jensen har tidligere været bolig- og skatteordfører og er nu partiets erhvervsordfører.

Mogens Jensen51-årige afgående handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har genvundet sin plads i Folketinget i et ellers traditionelt Venstre-land i Herning, der normalt kun mønstrer godt 10.000 S-stemmer. Mogens Jensen blev valgt til Folketinget første gang i 2005 og har, inden han blev minister i februar 2014, været gruppeformand for socialdemokraterne på Christiansborg. Mogens Jensen er student fra Morsø Gymnasium og uddannet leder i fagbevægelsen.

Annette Lind46-årige Annette Lind kom i 2011 ind på det yderste S-mandat i Vestjylland, men har i dag vundet en mere sikker sejr. Det skyldes, at hun før valget indgik en samarbejdsaftale med Ringkøbing-kredsen, der havde opgivet at finde en stærk folketingskandidat som afløser for Lene Nørlund. Dermed kunne Anette Lind supplere de personlige stemmer fra sin egen Holstebro-kreds med flere stemmer fra Ringkøbing-kredsen. Anette Lind er partiets børne- og undervisningsordfører og er uddannet lærer.

Karin Gaardsted59-årige Karin Gaardsted blev valgt for første gang til Folketinget i 2011, da hun fik det tredje S-mandat i Vestjylland. Gaardsted er partiets it-, innovations- og iværksætterordfører og er oprindeligt uddannet lærer fra Herning Seminarium.

Nordjyllands Storkreds:  

Bjarne Laustsen61-årige Bjarne Laustsen fik næsten 19.000 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2011, hvilket var 10'ende mest i landet. Den nordjyske stemmesluger er oprindeligt uddannet maskinarbejder og har en stil, der ikke altid har været lige populær i folketingsgruppen. Det var særligt tydeligt, da han som den eneste socialdemokrat valgte at stemme imod regeringen om efterlønnen. Siden er han blevet valgt som kommitteret for Hjemmeværnet, men har valgt at fortsætte sit arbejde i Folketinget ved siden af. 

Orla Hav63-årige Orla Hav er endnu en nordjysk stemmesluger. Den tidligere amtsborgmester og regionsformand fik ved valget i 2007 mere end 29.000 personlige stemmer, hvilket var femte mest i hele Danmark. Ved valget i 2011 blev det dog reduceret til 18.121 – og med listestemmerne overgik han lige Bjarne Laustsen. I Folketinget er han formand for Socialudvalget og partiets landbrugs- og fødevareordfører. Orla Hav er oprindeligt uddannet lærer fra Aalborg Seminarium.

Simon Kollerup29-årige kommunalordfører Simon Kollerup fik ved valget i 2011 9.859 personlige stemmer i den attraktive Thisted-kreds. I februar udstillede Ekstra Bladet Kollerup for at have udnyttet en skattefinte og som "bolig-jongløren fra Thy", hvilket dog ikke har kostet Kollerup pladsen i Folketinget. Kollerup er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Rasmus Prehn42-årige Rasmus Prehn har i den forgangne valgperiode været en af dem i gruppen, der mest åbent har kritiseret partiledelsens økonomiske politik. Og trods flere kritiske røster i det nordjyske, er det lykkedes Prehn at opnå genvalg. Han er oprindeligt kandidat i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet. 

Flemming Møller Mortensen51-årige Flemming Møller Mortensen er partiets sundhedsordfører og også formand for Folketingets Kulturudvalg. Han er uddannet sygeplejerske og har tidligere arbejdet som salgschef i medicinalfirmaet Novartis.

Ane Halsboe-Jørgensen32-årige Ane Halsboe-Jørgensen har gjort lynkarriere i folketingsgruppen, hvor hun er næstformand, og har ved valget sikret sig endnu en periode i Folketinget. Ane Halsboe-Jørgensen er også en del af "Mette Frederiksens" kaffeklub Netværket. Hun er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

RADIKALE

Københavns Storkreds:

Ida Auken37-årige Ida Auken skiftede fra SF til Radikale i februar, da SF trak sig ud af regeringen. Indtil da bestred hun posten som miljøminister. Auken kom i Folketinget i 2007 uden nogen lang politisk karriere bag sig, men hun havde dog i to år været formand for SF's interne miljøudvalg. I dag er hun erhvervs-, forbruger-, landbrugs- og fødevareordfører for Radikale. Ida Auken er datter af SF's europaparlamentariker Margrete Auken og er uddannet teolog. Hun har kort arbejdet som ekstern lektor i teologi ved Københavns Universitet i København.

Københavns Omegns Storkreds:

Sofie Carsten Nielsen 40-årige Sofie Carsten Nielsen får endnu en periode i Folketinget. Den afgående uddannelses- og forskningsminister steg i graderne efter Margrethe Vestagers udnævnelse til EU-kommissær, og hun er i dag partiets stedfortrædende politiske leder. Hun blev valgt til Folketinget i 2011. Hun er uddannet cand.scient.pol. og har en master i europæisk politik og administration fra Europakollegiet i Brügge i Belgien, hvor også statsminister Helle Thorning-Schmidt tidligere har studeret. Sofie Carsten Nielsen var tidligere politisk fagchef i Ingeniørforeningen og før det souschef i Ligestillingsministeriet.

Nordsjællands Storkreds:

Martin Lidegaard48-årige Martin Lidegaard er efter nogle års fravær valgt ind i Folketinget igen. I den seneste valgperiode hev Margrethe Vestager ham ind som klima- og energiminister i den nye S-R-SF-regering i 2011. En post, der lå naturligt til ham, da han før sidste valg var direktør i den grønne tænketank Concito, som han selv var medstifter af i 2008. Han overtog posten som udenrigsminister, da SF trak sig ud af regeringen i begyndelsen af 2014. Lidegaard blev valgt til Folketinget i 2001, men røg ud i 2007, hvor partiet fik et rigtig skidt valg. I dag anses han som en potentiel arvtager til formandsposten i partiet. Lidegaard er uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet og har tidligere arbejdet som informationschef i Kommunernes Forsikring og som vicegeneralsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Sjællands Storkreds:

Zenia Stampe36-årige Zenia Stampe er tidligere formand for Radikal Ungdom og blev første gang valgt i Folketinget i 2011. Hun vandt således ved dette valg en tæt kamp med Rasmus Helveg Petersen om mandatet i Sjællands Storkreds. Hun repræsenter den fløj i partiet, som lægger mere vægt på værdipolitik end på økonomisk politik. Hun har ofte gjort sig bemærket med stærkt værdipolitiske udmeldinger. Stampe er republikaner og har stiftet foreningen "Den Republikanske Grundlovsbevægelse", der ønsker kongehuset afskaffet. Hun er ordfører for socialpolitik, forsvar, medier, udenrigs og demokrati. Zenia Stampe er uddannet cand.scient.pol., og inden hun blev valgt til Folketinget, arbejdede hun i Erhvervs- og Byggestyrelsen. Tidligere har hun også arbejdet i blandt andet Kommunernes Landsforening, Københavns Kommune og i Rigsrevisionen.

Sydjyllands Storkreds: 

Lotte Rod30-årige Lotte Rod er undervisnings-, social og integrationsordfører. Hun blev valgt i Folketinget i 2011, hvor hun fik et stærkt valg i Sydjyllands Storkreds. Her fik hun 3.776 personlige stemmer ved valget og fik dermed debut på tinge. Lotte Rod var formand for RU i Sønderjylland 2003-2005 og har siden læst statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun blev cand.scient.pol. i 2012. Hun er opvokset i Aabenraa og har gået i tysk børnehave og skole. For de radikale er hun også ordfører for det dansk-tyske mindretal, og hun har fra 2011 været medlem af Sydslesvigudvalget under Undervisningsministeriet. 

Østjyllands Storkreds:

Morten Østergaard39-årige Morten Østergaard er partiets politiske leder. Han blev valgt ind i Folketinget i 2005 og blev allerede partiets stedfortrædende politiske leder to år senere, da hans nære politiske allierede Margrethe Vestager overtog formandsposten fra Marianne Jelved. Sidste år overtog han selv lederposten fra Vestager, da hun blev EU-kommissær. Dermed overtog han også posten som økonomi- og indenrigsminister, men han har siden 2011 også nået at være først uddannelsesminister og siden skatteminister i en kort periode. Østergaard er uddannet cand.scient.pol. 

Vestjyllands Storkreds: 

Andreas Steenberg31-årige Andreas Steenberg er tidligere formand for Radikal Ungdom og blev første gang valgt til Folketinget i 2011. Han er partiets energi-, klima- og transportordfører. Steenberg er opstillet i Skive og Herning og har været dygtig til at pleje baglandet og de lokale og regionale medier. Andreas Steenberg er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 2011 og arbejdede efterfølgende kortvarigt som gymnasielærer i Herning, inden han kom i Folketinget.

Nordjyllands Storkreds: 

Marianne Jelved71-årige Marianne Jelved er partiets grand old lady og er klar til endnu en tørn i Folketinget. Hun arbejdede som lærer i mange år, før hun blev valgt for første gang til Folketinget i 1987. Her avancerede hun hurtigt og var partileder i hele 17 år fra 1990 til 2007. Hun var økonomiminister i alle Nyrup-regeringerne fra 1993 til 2001, og Radikale fik med hende som leder et kanonvalg i 2005 efter en del magre år. I årene omkring 2005 fik hun i visse kredse nærmest kultstatus. Men succesen brast dog hurtigt for partiet, og i 2007 måtte hun trække sig som formand, da den dengang radikale Naser Khader stiftede Ny Alliance og tog tusindvis af R-vælgere med sig. I den nuværende valgperiode var hun tiltænkt en rolle som formand for partiets unge og urutinerede folketingsgruppe. Men hun gjorde ministercomeback i slutningen af 2012, da Uffe Elbæk blev væltet som kulturminister.

KONSERVATIVE

Københavns Omegns Storkreds:

Rasmus Jarlov 38-årige Rasmus Jarlov betragtes af mange som et af partiets største unge håb. Ved valget i 2011 stod han i skyggen af Per Stig Møller i Københavns Storkreds, men ved at skifte til Lyngby-kredsen i Københavns Omegns Storkreds øgede han sine chancer for valg til Folketinget. Jarlov har siddet i Borgerrepræsentationen i København siden 2009 og sad i Folketinget fra 2010-11 som suppleant for Charlotte Dyremose og siden Connie Hedegaard.

Nordsjællands Storkreds:

 Den kun 27-årige Mette Abildgaard var favorit hos K i Nordsjælland og blev valgt ind i Rudersdal-kredsen, som er den kreds med flest K-stemmer i storkredsen. Abildgaard har gjort sig bemærket som en stærk ”campaigner” med mange støtter. Ved sidste folketingsvalg blev hun førstesuppleant for Lars Barfoed, og ved Regionsrådsvalget i 2013 fik hun hele 10.262 personlige stemmer. Dermed var hun tæt på at overgå stærke K-borgmestre som Hans Toft og Per Tærsbøl. Abildgaard er cand.soc. fra Roskilde Universitet og arbejder til dagligt som kommunikationsmedarbejder hos Betty Nansen Teatret.

Sjællands Storkreds: 

Brian Mikkelsen 49-årige Brian Mikkelsen er i dag partiets gruppeformand og betragtes som en af de absolutte sværvægtere i Det Konservative Folkeparti. Hans kredse i Holbæk og Kalundborg er traditionelt ikke de bedste konservative kredse, men som en sikker K-favorit i Sjællands Storkreds hev Mikkelsen mandatet hjem. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og blev valgt ind i Folketinget første gang i 1994. Her har han flere gange spillet en afgørende rolle, når formandsposten i partiet har skullet genbesættes. Under VK-regeringen bestred han flere ministerposter. Først sad han syv år som kulturminister, inden han under ministerrokaderne i 2008 og 2010 blev udnævnt til først justitsminister og siden til økonomi- og erhvervsminister frem til valget i 2011.  

Fyns Storkreds:

 34-årige Mai Mercado slog ved valget i 2011 det etablerede folketingsmedlem Vivi Kier på Fyn. Hendes største konkurrent på Fyn ved det netop overståede folketingsvalg var byrådsmedlem Henrik Nielsen fra Svendborg, men Mercados fortid som byrådsmedlem i Odense gav hende en stærk base at føre valgkamp fra. Mercardo er cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet i Odense og tidligere formand for KU. Hun nåede at arbejde som konsulent for Energinet.dk, inden hun kom i Folketinget. I dag er hun blandt andet partiets politiske ordfører.

Østjyllands Storkreds: 

Naser Khader 51-årige Naser Khader var ny kandidat i Østjylland og fik tildelt Skanderborg og Aarhus Syd-kredsene efter Tom Behnke. Khader røg ud af Folketinget ved valget i 2011 og arbejdede siden som radiovært på DR's P1-program ”Arabiske stemmer”, arbejdede i en amerikansk tænketank, holdt foredrag og var udenrigspolitisk kommentator. Khader var oprindeligt medlem af De Radikale, men brød sammen med Anders Samuelsen i 2007 og gik sammen med tidligere konservative Gitte Seeberg for at stifte Ny Alliance. I 2009 forlod han partiet og skiftede kort tid efter til Konservative, hvor han indtog posten som udenrigsordfører frem til 2011-valget.

Vestjyllands Storkreds: 

Partiets nye formand, 43-årige Søren Pape Poulsen, blev lidt overraskende valgt ind i Vestjylland. Overraskende, fordi partiet ikke fik valgt nogen ind hér i 2011. Men Pape er en darling i det konservative bagland, og han var en populær borgmester i Viborg trods efterfølgende kritik i landsdækkende medier af hans indirekte økonomiske støtte til byens fodboldklub. Pape er udlært i shippingafdelingen hos Grundfos i Bjerringbro og arbejdede som skolelærer og ungdomsskoleinspektør, inden han blev borgmester.

SF

Københavns Storkreds: 

 43-årige Pia Olsen Dyhr blev SF's tredje formand i den forgangne valgperiode. Platformen som partiformand gjorde den tidligere handelsminister og transportminister til klar favorit i København foran Özlem Cekic, som da heller ikke fik stemmer nok til at genvinde pladsen i Folketinget. Olsen Dyhr blev valgt til Folketinget i 2007, men markerede sig allerede inden da som en retorisk stærk politiker med klare lederambitioner. Hun er tidligere formand for SFU og stillede i 2005 op imod Villy Søvndal ved formandsvalget i SF. Et valg, hun dog tabte ret klart som forventet. Men hendes aspirationer om at komme til tops i partiet var sået. Hun er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har arbejdet som politisk koordinator i CARE Danmark og som koordinator i Dansk Naturfredningsforening.

Københavns Omegns Storkreds

 Partiets 65-årige nestor Holger K. Nielsen var meget klar favorit til at snuppe mandatet her. Også selvom partiet er gået væk fra partilisten og stiller op sideordnet i Københavns Omegn. Holger K. Nielsen kom i Folketinget i 1987 og var partiformand fra 1991 til 2005. Han var udset til at have en tilbagetrukket nestor-rolle i folketingsgruppen i den forgangne valgperiode, men fik i stedet lidt af en renæssance. Under Vilhelmsen blev han først skatteminister og siden udenrigsminister. Sidstnævnte var en drømmepost for ham, som han dog kun nåede at have i små to måneder, før partiet måtte forlade regeringen efter intern ballade om kursen. Han er uddannet cand.mag. og har tidligere arbejdet i Energiministeriet og Europa-Parlamentet.

Nordsjællands Storkreds

 45-årige Trine Schøning Torp har siddet i byrådet i Halsnæs siden 2010 og snuppede pladsen i SF's nye folketingsgruppe foran Teis Volstrup. Pladsen i Nordsjællands Storkreds blev ledig, da partiformand Pia Olsen Dyhr rykkede ind til et mere sikkert mandat i Københavns Storkreds. Trine Schøning Torp havde ikke SFU i ryggen som sin konkurrent, men hun er til gengæld lokalt forankret. Hun har siddet i SF's landsledelse siden 2012. Trine Schøning Torp er lektor på Professionshøjskolen Metropol og er uddannet cand.psych. fra Københavns Universitet i 2000. Hun arbejdede derefter som psykolog i flere år i forskellige kommunale forvaltninger.

Sjællands Storkreds:

Den 23-årige Jacob Mark blev valgt til byrådet i Køge allerede i 2009 som kun 18-årig. I 2013 blev han genvalgt med et flot personligt stemmetal. Med 793 stemmer fik han således 40 procent af SF-stemmerne i Køge ved kommunalvalget. I lighed med Teis Volstrup regnes han for at være en ”fremtidens mand” i SF. Jacob Mark er journaliststuderende og medlem af SF's landsledelse. 

Fyns Storkreds:  

 56-årige Karsten Hønge sad i Folketinget fra 2007 til 2011. Her røg han ud efter et snævert nederlag til Annette Vilhelmsen. Siden har de to haft et lidt anstrengt forhold. Det var netop Hønge, der som suppleant i Folketinget indledte oprøret imod SF's regeringsdeltagelse. Han blev kendt som ”vikaren fra helvede” og var på den måde med til at gøre en ende på Vilhelmsens tid som SF-formand. Vilhelmsen blev betragtet som en svag favorit ved det netop overståede folketingsvalg, men det lykkedes alligevel den retorisk stærke Hønge at vinde mandatet i Fyns Storkreds foran den tidligere SF-formand.

Østjyllands Storkreds: 

 Den 37-årige finansordfører Jonas Dahl var favorit til at sætte sig på dette mandat til trods for et stærkt SF-kandidatfelt i Østjylland. Den politisk erfarne Dahl blev valgt i Folketinget i 2007 og fik et godt valg i 2011. Siden er han klatret væsentligt op i partiets hierarki, hvor han nu er gruppeformand. Dahl nåede også at være skatteminister i små to måneder, inden partiet forlod regeringen. Han er cand.mag. i samfundsfag og historie fra Aarhus Universitet i 2007. 

Nordjyllands Storkreds:

 32-årige Lisbeth Bech Poulsen blev favorit i Nordjylland, da stemmeslugeren Pernille Vigsø Bagge valgte ikke at genopstille. Bech Poulsen var favorit til at tage mandatet, da hun både var siddende MF og havde fordel af at være Aalborg-kandidat og kvinde. Hun blev valgt ind i 2011 og gjorde sig bemærket som en af oprørerne på partiets venstrefløj. Hun ville stemme nej til skattereformen i 2012, men måtte grædende trække i land efter at have fået en overhaling på et gruppemøde. Siden steg hun i graderne under Vilhelmsen og blev politisk ordfører. Men hun forlod posten i protest over salget af DONG-aktier til Goldman Sachs og pressede på, for at partiet skulle forlade regeringen. Bech Poulsen var underviser i samfundsfag på HF, før hun kom i Folketinget.

LIBERAL ALLIANCE

Københavns Storkreds:

37-årige Simon Emil Ammitzbøll er blevet genvalgt som partiets spidskandidat i hovedstaden. Han er partiets gruppeformand og politiske ordfører på Christiansborg og udgør – sammen med Anders Samuelsen og Leif Mikkelsen – partiets reelle ledelse. Simon Emil Ammitzbølls politiske løbebane startede i Det Radikale Venstre, og han blev valgt til Folketinget for første gang i 2005. I slutningen af 2008 forlod han dog partiet og stiftede kort efter et nyt parti, Borgerligt Centrum, der ville kæmpe for mere personlig frihed. Partiet holdt i mindre end et år og blev i stedet fusioneret med Liberal Alliance. Simon Emil Ammitzbøll har en bachelor i socialvidenskab fra RUC.

31-årige Laura Lindahl er valgt til Folketinget første gang. Hun har dog tidligere haft sine fødder på Christiansborgs gange, da hun i en kort pariode under sidste valgperiode var stedfortræder for Simon Emil Ammitzbøl. Hun er derudover byrådsmedlem på Frederiksberg, hvor hun blev valgt ind i 2013 med hele 1.272 stemmer og klart højeste stemmetal blandt LA-kandidaterne på Frederiksberg. Hun er uddannet cand.merc. fra CBS og er ansat i DBU, hvor hun arbejder med kommercielle rettigheder.

Københavns Omegns Storkreds:

37-årige Joachim B. Oisen kan med sit genvalg til Folketinget fortsætte sin løbebane som politisk kuglestøber. I sin første valgperiode fik han særlig stor opmærksomhed med ”fattig-Karina”-sagen og fik eftertrykkeligt sat sit fingeraftryk på debatten om de danske velfærdsydelser. Inden han op til sidste valg gik ind i politik var han kendt som en af Danmarks bedste kuglestødere nogensinde og for at have vundet det populære tv-program ”Vild med dans”. Joachim B. Olsen har læst historie ved University of Idaho i USA.

Nordsjællands Storkreds:

Den 47-årige partiformand Anders Samuelsen har med stor succes opnået genvalg til Folketinget. Samuelsen har en lang fortid i Det Radikale Venstre som først folketingsmedlem og siden som medlem af Europa-Parlamentet. Men i 2007 brød han med partiet for at være medstifter af Ny Alliance, der siden blev til Liberal Alliance. Samuelsen blev hånet, mens partiet lå langt under spærregrænsen, men nu har partiet kurs imod reel indflydelse på en borgerlig regering efter næste valg. Samuelsen er uddannet cand.scient.pol.

May-Britt Kattrup er uddannet civiløkonom og har en erhvervskarriere bag sig – senest som brand manager i Coca-Cola. Desuden har hun været aktiv inden for elitesport, bl.a. som international toprytter i military. I dag driver hun virksomhed sammen med min mand fra deres gård med jorde i Hørsholm og Fredensborg.

Sjællands Storkreds: 

60-årige Villum Christensen er blevet genvalgt til Folketinget. Han har siddet i Folketinget siden 2008, da han afløste Gitte Seeberg, da hun trak sig ud af Ny Alliance. Oprindelig var han medlem af Det Radikale Venstre og var aktiv i lokalpolitik. Han var viceborgmester i Slagelse, men i maj 2007 hoppede han over til det nystiftede Ny Alliance. Han opnåede selv valg i 2011, da partiet havde taget navneforandring til Liberal Alliance. Her er han ordfører for transport, energi, miljø og klima. Villum Christensen er uddannet cand.phil. og cand.scient.pol. og var i mange år rektor for Handelshøjskolecentret i Slagelse.

Fyns Storkreds: 

39-årige Merete Riisager er med mandatet på Fyn blevet genvalgt til Folketinget. Ligesom Samuelsen og Ammitzbøll kommer Riisager oprindeligt fra Det Radikale Venstre. I sin første periode i Folketinget har hun specielt gjort sig bemærket som først EU-ordfører og siden på uddannelsesområdet, hvor hun har været partiets stemme imod den seneste folkeskolereform. Merete Riisager er uddannet cand.mag.pæd. og har, inden hun kom i Folketinget, arbejdet for både LEGO og PriceWaterhouseCoopers.

Sydjyllands Storkreds:

54-årige Henrik Dahl er et af flere nye ansigter i LA's folketingsgruppe. Dahl er sociolog og nok et af de mest kendte navne blandt LA's nye folketingsmedlemmer. Han er uddannet cand.scient.soc. i 1987, har i mange år ernæret sig som foredragsholder og forfatter. Han blev især kendt som livsstilsekspert i DR-programmet ”Kender du typen” og har blandt andet skrevet bogen Hvis din nabo var en bil.

57-årige Mette Bock er partiets udenrigs- og landbrugsordfører. Hun var tidligere chefredaktør for JydskeVestkysten fra 2002 til 2007, og sidste år blev hun formand for Grænseforeningen. Hun har taget en usædvanlig politisk rejse fra SF over Radikale til Liberal Alliance. Ved folketingsvalget i 1994 blev hun som SF'er førstesuppleant for den senere SF-formand Villy Søvndal. I 2001 stillede hun op for Radikale og blev også førstesuppleant. Mette Bock er oprindelig uddannet i filosofi og statskundskab og har blandt andet været prorektor ved Aarhus Universitet og programdirektør i DR fra 2008 til 2009. Hun er partiformand Anders Samulelsens søster. 

Østjyllands Storkreds:

42-årige Ole Birk Olesen er blevet genvalgt til Folketinget ved partiets første mandat i Østjylland. Han er uddannet journalist og har gennem flere år arbejdet på Christiansborg, først for Ekstra Bladet og senere på Berlingske. Inden sin politiske løbebane gjorde han sig særligt bemærket som stifter af den borgerlige netavis 180Grader og med bogen Taberfabrikken, der anklager velfærdssamfundet for at svigte de svage, den ellers vil beskytte. I Folketinget har han i den forgangne periode været partiets finans- og skatteordfører.

39-årige Carsten Bach er uddannet geolog og arbejder som fagchef ved Dansk Miljørådgivning A/S i Ry. Desuden er han udpeget som medlem af Skanderborg Kommunes Integrationsråd og næstformand i skolebestyrelsen på Gyvelhøjskolen i Galten

Vestjyllands Storkreds:

69-årige Leif Mikkelsen er Liberal Alliances landsformand og genvalgt i Vestyllands Storkreds. Han gik oprindeligt ind i politik for Venstre, men brød med partiet efter kritik af Anders Fogh Rasmussens mere midtersøgende linje. Leif Mikkelsen blev derefter en del af Ny Alliance, men opnåede i 2007 ikke valg til Folketinget. I stedet tog han sig af den organisatoriske opbygning af partiet, hvilket han også har stået for senere i Liberal Alliance. Leif Mikkelsen er uddannet landmand og har tidligere været formand for DGI-byen.

Nordjyllands Storkreds:  

36-årige Christina Egelund er også en af de mange nye ansigter i LA's folketingsgruppe. Egelund stillede i foråret op som LA's spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget. Her fik hun 32.406 stemmer, men det var ikke nok til at blive valgt, da LA slet ikke fik noget mandat. Til dagligt driver Christina Egelund en feriepark i Nordjylland (Jambo Feriepark), der flere gange er blevet kåret som Danmarks bedste og har opnået international udmærkelse. Hun sidder i bestyrelsen for Visit Denmark og har tidligere været bosat i Quèbec og Paris, hvor hun læste ved Sorbonne Universitetet.

DANSK FOLKEPARTI

Københavns Storkreds

51-årige Peter Skaarup sætter sig tungt på det første mandat i København. Skaarup gik godt nok tilbage ved sidste valg fra 14.054 til 10.118 personlige stemmer. Skaarup var medstifter af partiet i 1995 og har siddet i Folketinget siden 1998. Før det var han sekretariatschef for først Fremskridtspartiet og siden Dansk Folkeparti. Skaarup er i dag gruppeformand og partiets retsordfører.

Den ellers kun 35-årige Martin Henriksen er efterhånden en af DF's tunge og erfarne folketingsmedlemmer. Han har siddet i Folketinget siden 2005, og efter sidste valg blev han forfremmet til den i Dansk Folkeparti meget vigtige post som integrations- og udlændingeordfører. Han er en del af inderkredsen i partiet og er medlem af partiets kun 12 mand store hovedbestyrelse. Han har en HF-eksamen, og før han kom i Folketinget arbejdede han blandt andet som postbud, samtidig med at han var meget aktiv i DFU.

Københavns Omegns Storkreds

68-årige eks-formand Pia Kjærsgaard er flyttet tilbage til Københavns Omegns Storkreds efter et par valg, hvor hun stillede op i Sjællands Storkreds. Hun sætter sig suverænt på første mandat for DF i Omegnen, men hun kommer til at gå væsentligt tilbage i forhold til sidste valg, hvor hun fik over 46.000 personlige stemmer. Ikke så meget fordi hun er trådt tilbage som formand, men fordi der er under halvt så mange DF-stemmer i Omegnen som i den store Sjællands Storkreds. 

Kenneth Kristensen Berth 38-årige Kenneth Kristensen Berth har været folketingskandidat siden 1998 uden at blive valgt ind. Men denne gang lykkes det takket være fremgangen til partiet. Han er byrådsmedlem i Vallensbæk og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden. Han er tidligere DFU-formand og har de seneste ti år arbejdet i partiets sekretariat på Christiansborg. Han er uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag.

Mikkel Dencker39-årige klima- og energiordfører Mikkel Dencker har været byrådsmedlem i Hvidovre siden 1998 og medlem af Folketinget siden 2001. Inden livet på Christiansborg nåede Dencker at studere økonomi i fire år på Københavns Universitet. Han er gift med partifællen, folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker.

Nordsjællands Storkreds

51-årige Pia Adelsteen slog snævert Marlene Harpsøe ved sidste folketingsvalg og sikrede sig dermed genvalg på bekostning af den yngre partifælle. Hun fik et godt kommunalvalg i 2013, der gjorde hende til viceborgmester i Frederikssund. Den post har hun dog senere trukket sig fra, efter hun blev kærester med transportordfører Kim Christiansen og flyttede sammen med ham i Mariager. Adelsteen er partiets EU-, miljø- og ligestillingsordfører og var, før hun kom i Folketinget, kontorassistent og selvstændig erhvervsdrivende. 

31-årige Marlene Harpsøe er tidligere uddannelsesordfører, men røg lidt overraskende ud ved valget i 2011, da partiet mistede et mandat i Nordsjælland. Det mandat er nu tilbage, og det har Harpsøe fået. Marlene Harpsøe er tidligere næstformand for DFU, uddannet kontorassistent, og hun har senest arbejdet som sekretariatsmedarbejder og sekretær hos Dansk Folkeparti på Christiansborg.

66-årige Jan-Erik Messmann er et ubeskrevet blad i dansk politik – men han er for nogle kendt som programvært på boligmagasinet ”Godt Begyndt”, der blev sendt på TV 2 i 1990'erne. Han stillede op i Rudersdal, der er en af de mindre DF-kredse i Nordsjælland, og kom ind med den store fremgang for partiet

Sjællands Storkreds

61-årige Søren Espersen sad sikkert til genvalg. Han fik godt nok en ny kreds siden valget i 2011, men det er Pia Kjærsgaaards gamle kreds i Kalundborg, hvor DF står meget stærkt. Espersen er i dag partiets udenrigsordfører og er en del af partitoppen. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2005 og var forinden pressechef for partiet i en årrække. Søren Espersen er uddannet journalist efter først at have studeret teologi. 

50-årige sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt er også med i den nye folketingsgruppe. Hun har siden sidste valg fået en bredere geografisk base, da hun nu er ny kandidat i Køge-kredsen. Hun fik samtidig mange stemmer fra sin hjemmebane i Greve-kredsen, hvor hun har været medlem af byrådet i Greve siden 2002. Blixt er uddannet social- og sundhedsassistent og har tidligere arbejdet i hjemmeplejen, men er også selvstændig buntmager.

DF står stærkt på Lolland-Falster, hvor 44-årige finansordfører Rene Christensen er viceborgmester i Guldborgsund Kommune og var i spil til borgmesterposten ved valget i 2013. Han sikrede DF 22 procent af stemmerne og fik over 6.000 personlige stemmer til det valg. Han har også en stor stjerne hos partiets ledelse og blev forfremmet til finansordfører efter sidste valg. Han har ofte ledsaget Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup til vigtige forhandlinger om reformer eller finanslov. Christensen er uddannet automekaniker, men arbejdede som efterskolelærer, inden han kom i Folketinget.

49-årige social-, familie- og idrætsordfører Karin Nødgaard har skiftet Ringsted-kredsen ud med den noget større Slagelse-kreds. Her har hun nok fået nogle af Pia Kjærsgaards personlige stemmer, efter at eksformanden har skiftet storkreds. Partiets popularitet ved valget gjorde, at Nødgaard ikke blev presset på hjemmebanen i Ringsted, hvor Per Nørhave denne gang kunne have gjort indhug i hendes vælgerbase. Nødgaard har været MF siden 2005 og er efterhånden rykket ind i inderkredsen af partiets ledelse som medlem af partiets kun 12 mand store hovedbestyrelse. Hun er i øvrigt datter af partiets medstifter Poul Nødgaard. 

37-årige Merete Dea Larsen har siddet i Folketinget som suppleant ad flere omgange. Hun var meget tæt på at opnå valg i 2011, men denne gang skete det. Hun er byrådsmedlem i Roskilde og fik et flot valg med over 2000 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013. Hun sidder desuden i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Larsen er uddannet farmakonom.

Partiets tidligere landdistrikts-ordfører, 51-årige Henrik Brodersen, røg ud ved folketingsvalget i 2011 efter en enkelt periode på Tinge. Men denne gang blev han valgt ind igen som følge af partiets store fremgang. Han er oprindeligt uddannet VVS-montør og har arbejdet som både VVS’er og skraldemand. Han har siddet i byrådet i både Skælskør før kommunalreformen og efter reformen i Slagelse byråd.

26-årige Jeppe Jakobsen blev valgt til kommunalbestyrelsen i Kalundborg i 2009, genvalgt i 2013 og nyvalgt i 2013 til regionsrådet. Han er bestyrelsesformand i Kalundborg Forsyning A/S.

Fyns Storkreds

53-årige Jens Henrik Thulesen Dahl bragede ind i Folketinget ved valget på det første DF-mandat på Fyn. Det satte han sig på igen. Jens Henrik er partiformandens storebror og er i modsætning til lillebroren kommet sent ind i politik. Partiets nuværende forskningsordfører meldte sig først ind i Dansk Folkeparti i 2006, men Jens Henrik har været byrådsmedlem i Assens siden 2010. Inden sin politiske karriere har han både arbejdet som ingeniør, arbejdsmiljøkonsulent og haft egen konsulentvirksomhed. 

48-årige uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen blev valgt ind i 2011 og har hurtigt gjort sig bemærket som en skarp og til tider kontroversiel debattør. Han er en af partiets intellektuelle arvtagere efter Søren Krarup og Jesper Langballes exit ved sidste valg. Han er cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk og har udgivet en række bøger på sit forlag Lysias. Ahrendtsen har været byrådsmedlem i Odense siden 2006 og var viceborgmester i sin første periode. Han fik et flot kommunalvalg igen i 2013 og blev da også valgt ind i folketinget 18. juni 2015.

42-årige Pernille Bendixen tog det tredje mandat. Hun er DF's andet kendte ansigt i Odense Byråd, som hun har været medlem af siden 2010. Hun gik stærkt frem ved kommunalvalget i 2013, hvor hun fik 3.285 personlige stemmer, næsten lige så mange som Alex Ahrendtsen. Hun fik sidste år en bøde på 3.000 kr. for at lække fortrolige oplysninger fra byrådet til pressen. Det gjorde hun i frustration over den manglende offentlighed omkring kommunens udgifter til to kriminelle familier i Vollsmose. Pernille Bendixen er uddannet salgsassistent hos Imerco, men til dagligt er hun dagplejer og fungerer også som lægdommer ved landsretten. 

Den 50-årige socialpædagog Dorthe Ullemose blev ved kommunalvalget i november 2013 valgt til byrådet i Svendborg. Der er hun formand for Børne- og Unge-udvalget.

Sydjyllands Storkreds

45-årige Kristian Thulesen Dahl blev ubestridt valgets store sejrherre. På trods af skeptiske forudsigelser, da han overtog formandsposten efter Pia Kjærsgaard, har han formået at løfte partiet til nye højder. Han er uddannet cand.merc.jur. fra Aalborg Universitet og har været politisk aktiv, siden han var kun 13 år gammel.

49-årige forsvarsordfører Marie Krarup var før 2011 mest kendt som Søren Krarups datter og blev kun valgt til Folketinget på det yderste mandat. Men siden har hun markeret sig som en skarp og uforsonlig debattør i værdipolitikken. Hun er uddannet inden for forsvaret og har også arbejdet i Forsvarsministeriet. Derudover er hun cand.mag. i slaviske sprog og samfundsfag, og hun var gymnasielærer, inden hun kom i Folketinget i 2011.

38-årige boligordfører Karina Adsbøl slog ved valget i 2011 Krarup snævert med under 100 stemmer. Hun har dog siden været forholdsvis anonym. Men hun har solid forankring i Kolding, hvor hun er folketingskandidat. Denne gang har hun været væsentligt styrket af, at europaparlamentariker Jørn Dohrmann ikke genopstillede. Han tog mange stemmer i Kolding. Inden Adsbøl blev folketingspolitiker, arbejdede hun som social- og sundhedshjælper.

50-årige Susanne Eilersen er byrådsmedlem i Fredericia og medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun fik et flot kommunalvalg med 1.603 personlige stemmer i 2013. Ved folketingsvalget i 2011 blev hun kun andensuppleant, men partiet er gået frem, da Jørn Dohrmann ikke genopstiller, og Eilersen er desuden styrket af, at hun nu er kandidat i Esbjerg-kredsen i stedet for Kolding Syd-kredsen, hvor hun havde det svært på Karina Adsbøls hjemmebane. Hun er til daglig løn- og regnskabsassistent på et kursus- og konferencehotel i Fredericia

DFU's landsformand Peter Kofod Poulsen er ny folketingskandidat i Aabenraa. Den 25-årige lærerstuderende er, som navnet næsten antyder, født og opvokset på Bornholm. I dag bor han i Haderslev, hvor han er byrådsmedlem og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark. Han er retorisk stærk og fik et pænt kommunalvalg med 924 personlige stemmer. Han er en af de DFU'er, som partiledelsen har et godt øje til. 

51-årige Jan Rytkjær Callesen fik et godt kommunalvalg i 2013 med 941 personlige stemmer i Sønderborg. Han er opstillet i Sønderborg-kredsen, der var den stærkeste DF-kreds i Sydjyllands Storkreds ved valget i 2011. Callesen er til daglig ejer af et byggemarked og har i Sønderborg byråd plads i Teknik- og Miljøudvalget.

Østjyllands Storkreds

58-årige Kim Christiansen har været i Folketinget siden 2005 og kan ved genvalg til Folketinget således fejre ti-års jubilæum på Borgen. Her er han partiets transportordfører og ved siden af folketingsgeschæften bodega-ejer. Han var fra 2001 til 2006 medlem af byrådet i Mariager Kommune og har gjort sig bemærket som deltager i DR's sangkonkurrence X Factor. Privat danner Kim Christiansen par med partikammerat og folketingskollega Pia Adelsteen. 

37-årige Mette Hjermind Dencker er partiets forbrugerordfører og ordfører for landdistrikter og øer. Hun blev nyvalgt med flotte stemmetal i 2011 og har flere gange gjort sig bemærket i debatten om homoseksuelles rettigheder. Senest da hun i 2013, i en debat i Folketingssalen omhandlende lesbiske pars muligheder, spurgte Enhedslistens Pernille Skipper om ægteskab mellem mennesker og dyr så skulle være det næste, der blev lovligt. En sammenligning, der blev mødt af stærk kritik. Mette Hjermind er uddannet coach og terapeut og har tidligere arbejdet som par- og psykoterapeut. Hun er gift med partiets klima- og energiordfører Mikkel Dencker.

46-årige Hans Kristian Skibby er partiets erhvervsordfører og har været medlem af Folketinget siden 2005. Han er desuden medlem af Hedensted Byråd, hvor han er 2. viceborgmester. Før han kom i Folketinget, arbejdede han som projektspeditør, og inden da som lager- og logistikchef. 

Tilde Bork er bare bare 21 år gammel, men har allerede været opstillet for Dansk Folkeparti ved to valg. Først ved kommunalvalget i 2013, hvor det kun blev til 95 personlige stemmer i Herning. Men ved Europa-Parlamentsvalget sidste år opnåede hun et pænt valgresultat med 1.729 personlige stemmer. Til dagligt læser hun til finansøkonom på Erhvervsakademi MidtVest. Hun er medlem af DFU's hovedbestyrelse.

46-årige Claus Kvist Hansen er byrådsmedlem i Horsens. Han har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud, fordi hans holdninger til EU- og indvandrerpolitik lå for fjernt fra S. Han har været medlem af DF siden 2006. Claus Kvist Hansen er uddannet jurist, og til dagligt er han ansat som leder af sekretariatet for De Videnskabsetiske Komitéer for Region Syddanmark.

Vestjyllands Storkreds

Den 37-årige skatteordfører Dennis Flydtkjær blev valgt i Folketinget i 2011 på det første DF-mandat i Vestjylland. Han har en stærk base i Herning, hvor han er 2. viceborgmester, og fik et flot kommunalvalg med over 2.000 personlige stemmer. Samtidig får han mange stemmer i Ringkøbing-kredsen, hvor han er opstillet som folketingskandidat. Denne gang har han en platform som siddende folketingsmedlem og må forventes at gå yderligere frem. Han er tidligere hovedbestyrelsesmedlem i DFU, uddannet datamatiker og ejede virksomheden Pronamic A/S frem til 2006.

48-årige Christian Langballe har i den forløbne periode været partiets indfødsrets- og kirkeordfører. En vigtig post for Dansk Folkeparti. Han er uddannet teolog og har lige som sin far, nu afdøde partilegende Jesper Langballe, arbejdet som sognepræst. Han har dog ikke helt den samme retoriske styrke og polemiske kant som sin far. Christian Langballe har en mere afdæmpet stil.

Karina Due48-årige Karina Due er byrådsmedlem i Silkeborg, hvor hun var partiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2013. Her fik hun 1.892 personlige stemmer. Til hverdag arbejder hun på nathold som lagerarbejder for at have tid til at passe det politiske arbejde.

Nordjyllands Storkreds

59-årige Bent Bøgsted er Dansk Folkepartis mangeårige beskæftigelsesordfører og står stærkt i Nordjylland. Den tidligere landmand og specialarbejder har siden 2001 repræsenteret de nordjyske DF'ere i Folketinget og er således blandt folketingsgruppens mest garvede politikere på Borgen. Han har gjort sig uheldigt bemærket ved at påkøre en bil på en parkeringsplads og forlade stedet uden at orientere ejeren. Bøgsted beklagede efterfølgende episoden og undskyldte med at han “havde en helt igennem dårlig dag”.

37-årige Morten Marinus er partiets kommunal- og medieordfører og har været medlem af Folketinget siden 2011. Han slog overraskende Ib Poulsen med nogle få hundrede stemmer ved valget i 2011, fordi Marinus fik flest listestemmer. Marinus var sygehus-portør, før han kom i Folketinget, og er 1. viceborgmester i Jammerbugt Kommune. 

52-årige Lise Bech er selvstændig bogholder og driver firmaet Juelstrup Bogholderiservice. Hun har tidligere siddet i byrådet i Rebild Kommune, men manglede nogle få stemmer i at blive genvalgt i 2013. Hun blev i stedet 1. suppleant til byrådet. Da Rikke Karlson blev valgt til Europa-Parlamentet, gav det plads til Lise Bech i Rebild Byråd igen, hvor hun startede 1. juli 2014.

50-årige Ib Poulsens politiske karriere startede, da han i 2001 blev valgt ind i Thisted Byråd, hvor han i dag er viceborgmester. Han sad i Folketinget fra 2007 til 2011, men røg ud ved valget, selvom han fik højere personlige stemmetal end sine nærmeste konkurrenter. Problemet for Ib Poulsen var, at han stort set kun hentede sine stemmer på hjemmebanen i Thisted-kredsen, hvor vælgerne er ekstremt loyale over for de lokale kandidater. Ib Poulsen er uddannet skibsfører fra Svendborg Navigationsskole og har de seneste år arbejdet som havnebetjent i Hanstholm. 

VENSTRE

Københavns Storkreds: 

Søren Pind45-årige Søren Pind blev i 2011 Venstres nummer to i hovedstaden med knap 2.000 personlige stemmer. Han var ved kommunalvalget i 2005 Venstres spidskandidat i København og har siden både været udviklings- og integrationsminister. Pind har i den forgangne valgperiode været partiets udenrigsordfører, og oprindeligt er han uddannet jurist fra Københavns Universitet.

Jan E. Jørgensen50-årige Jan E. Jørgensen står meget stærkt på Frederiksberg, hvor han er rådmand og har været byrådsmedlem siden 1998. Jan E. Jørgensen er uddannet jurist fra Københavns Universitet, men har i sine yngre dage også arbejdet en kort stund som journalist på Frederiksberg Posten.

Københavns Omegns Storkreds:

Karen Ellemann45-årige Karen Ellemann blev på forhånd også omtalt som favorit til det første mandat i Omegnen. Den tidligere minister var nemlig styrket af, at hun denne gang slap for konkurrencen fra eks-forsvarsminister Gitte Lillelund Bech. Selvom hun til gengæld var presset af tidligere MEP Morten Løkkegaard, som er ny kandidat i Ballerup, har hun ved de to foregående valg vist, at hun kan trække stemmer bredt i storkredsen. Karen Ellemann er søster til Jakob Ellemann-Jensen og oprindeligt uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium.

Morten Løkkegaard50-årige Morten Løkkegaard opnåede ikke genvalg til Europa-Parlamentet i 2014 trods 44.000 personlige stemmer, og derefter blev han Venstres kandidat til Folketinget i Ballerup-kredsen. Han er kendt i den brede befolkning – både som europaparlamentariker, men også som studievært fra TV-Avisen.

Nordsjællands Storkreds:

 Sophie Løhde31-årige Sophie Løhde har trods sin unge alder været længe i politik: Som 18-årig blev hun valgt ind i Frederiksbergs amtsråd og som 22-årig ind i Rudersdals byråd i 2005. To år senere kom hun i Folketinget og er i dag et af navnene, som nævnes til en mulig ministerpost. Sophie Løhde har i den forgående valgperiode været partiets sundhedsordfører. Hun har en BA i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation fra CBS.

Claus Hjort FrederiksenDen 67-årige partistrateg Claus Hjort Frederiksen er traditionelt ikke den store stemmesluger og fik ved valget i 2011 små 4.000 personlige stemmer, hvilket var en lille fremgang. Han er Venstres tidligere beskæftigelses- og finansminister og har under oppositions-tiden været partiets grønlandsordfører. Før han blev minister, var han fra 1985-2001 Venstres partisekretær. Claus Hjort Frederiksen er uddannet jurist.

Hans Andersen40-årige Hans Andersen er Lars Løkke Rasmussens arvtager i Frederikssundkredsen, men generelt set bredt geografisk funderet i Nordsjælland. Andersen er nemlig tidligere kandidat i Helsingør, hvor han også har været byrådsmedlem. Hans Andersen har i den foregående valgperiode været Venstres arbejdsmarkedsordfører og er uddannet revisor fra Handelshøjskolen i København.

Bornholms storkreds:

Peter Juel Jensen49-årige Peter Juel Jensen fik ved valget i 2011 ti gange så mange stemmer som den nærmeste partifælle. Peter Juel Jensen blev første gang valgt til Folketinget i 2007 og har i den forgangne valgperiode været partiets børne- og undervisningsordfører. Han er læreruddannet og tidligere viceskoleinspektør.

Sjællands Storkreds:

Lars Løkke RasmussenDen 51-årige partiformand og kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen er blevet valgt for første gang i sin nye kreds i Køge. De mange bilagssager og striden om formandsposten har kostet stemmer, men det, at han er skiftet fra Nordsjællands Storkreds til landets største storkreds i Sjælland, har på den anden side givet over 50 procent flere V-vælgere mulighed for at sætte kryds ved ham. Venstres partiformand har siddet i Folketinget siden 1994 og varetaget flere ministerposter. Han er oprindeligt uddannet jurist fra Københavns Universitet.

Bertel Haarder70-årige Bertel Haarder er mangeårig minister og i øjeblikket det folketingsmedlem, der har siddet længst tid. Han er desuden med i spillet om posten som formand for Folketinget. Haarder er oprindeligt uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Jacob Jensen42-årige Jacob Jensen er opstillet i en god kreds i Kalundborg og trækker også en del stemmer fra Holbæk-kredsen, hvor han bor. Jensen har i den forgående valgperiode været Venstres kommunalordfører og har tidligere både været finans- og erhvervsordfører. Han er uddannet jurist fra CBS og har arbejdet for Mærsk, inden han kom i Folketinget i 2007.

Louise Schack Elholm37-årige Louise Schack Elholm har i den tidligere valgperiode været partiets folkeskoleordfører. Louise Schack Elholm er cand.polit. fra Københavns Universitet, ligesom hendes mand og partifælle, Torsten Schack Pedersen, i øvrigt er.

39-årige Marcus Knuth er uddannet økonom og har gjort karriere i forsvaret og senere Udenrigsministeriet. I 2008-09 var han udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan. Siden sin udsendelse har han arbejdet i Udenrigsministeriet, senest som seniorrådgiver for Danmarks indsats i Syrien.  

Fyns Storkreds: 

Lars Christian Lilleholt50-årige Lars Christian Lilleholt var en af de tro Løkke-støtter under formandsopgøret sidste år og har i dag en central rolle i partiledelsen. Han har i mange år været energiordfører og har en fortid som informationschef hos Danske Fjernvarmeværkers Forening. Lilleholt er oprindeligt uddannet journalist.

Erling Bonnesen60-årige Erling Bonnesen var borgmester i den nu nedlagte Broby Kommune på Fyn fra 1994 til 2005. Derfor har han også hentet en del stemmer i Faaborg-kredsen, som den gamle Broby Kommune er en del af. Bonnesen er oprindeligt uddannet revisor.

Jane Heitmann46-årige Jane Heitmann blev valgt til Folketinget første gang i 2011 fra den meget lille Assens-kreds, men hun henter også mange stemmer i Faaborg-kredsen, hvor hun bor og har været byrådsmedlem siden 2006. Heitmann har i den forgangne valgperiode været Venstres psykiatri- og forebyggelsesordfører og er oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk fra Syddansk Universitet.

Sydjyllands Storkreds: 

Carl Holst45-årige Carl Holst har siden årtusindskiftet været en markant amtsborgmester og siden regionsformand i Region Syddanmark, der har høstet meget høje personlige stemmetal: Ved regionsvalget i 2013 fik han godt 94.000 stemmer. Han er kendt som en person, der er tæt på partileder Lars Løkke Rasmussen, og han er søn af Peter Holst, der er tidligere folketingsmedlem og mangeårig borgmester i Rødding. Carl Holst er oprindeligt uddannet skolelærer.

Ellen Trane Nørby35-årige Ellen Trane Nørby var sidste år udset til at være spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, men trak sig, da hun skulle på barsel. Trane har også tidligere været en markant politisk ordfører og indgår i partiets øverste ledelse. Hun er oprindeligt uddannet kunsthistoriker fra Københavns Universitet.

Eva Kjer Hansen50-årige Eva Kjer Hansen fra Sønderjylland er tidligere fødevareminister. I dag er hun formand for Folketingets Europaudvalg. Af uddannelse kan hun fremvise en tillægsuddannelse i journalistik, der supplerer hendes baggrund som økonom fra Københavns Universitet.

Hans Christian Schmidt61-årige Hans Christian Schmidt er blevet valgt fra Haderslev-kredsen i Sønderjylland, hvor han tidligere har været aktiv i lokalpolitik i den gamle Vojens kommune fra 1982-2001. I 2001 blev han Fogh-regeringens første miljøminister og nåede sidenhen at blive fødevare- og transportminister og partiets gruppeformand. Under formandsstriden i partiet sidste år støttede Hans Christian Schmidt den siddende formand og var med til at skaffe opbakning bag Løkke. Hans Christian Schmidt er oprindeligt uddannet lærer fra Haderslev Seminarium.

Anni Matthiesen51-årige Anni Matthiesen blev valgt ind for første gang i 2011 på det yderste V-mandat i Sydjylland. Matthiesen er idrætsordfører fra 2013 og friskole- og efterskoleordfører fra 2011. 

Østjyllands Storkreds:

Jakob Ellemann-Jensen41-årige Jakob Ellemann-Jensen er blevet valgt som ny kandidat i Aarhus Syd-kredsen, hvor han har afløst stemmeslugeren Lykke Friis. Ellemann-Jensen har frem til valget været partiets EU- og udviklingsordfører. Oprindeligt er han uddannet jurist fra Handelshøjskolen i København.

Michael Aastrup Jensen39-årige Michael Aastrup Jensen er blevet valgt i Randers-kredsen, hvor han også har været borgmester. Michael Aastrup Jensen har i den forgangne valgperiode været Venstres kultur- og it-ordfører og er oprindeligt uddannet akademiøkonom fra Det Danske Erhvervsakademi.

Troels Lund PoulsenDen seneste valgperiode har været yderst omtumlet for 39-årige Troels Lund Poulsen. I første omgang som følge af sagen om hans mulige indblanding i Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag, og sidenhen med formandsopgøret i Venstre, hvor Troels Lund Poulsen spillede en aktiv rolle for at slå oprøret mod Løkke ned. Lund Poulsen er tidligere VU-formand og har i en periode læst historie på Københavns Universitet.

Britt Bager 37-årige Britt Bager har tidligere arbejdet i Venstres sekretariat på Christiansborg og arbejder i dag som pressemedarbejder i Skatteministeriet. Hun har arbejdet 10 år som stewardesse, samtidig med hun tog to kandidatgrader i henholdsvis jura og sociologi. Desuden har hun en master i journalistik.

Vestjyllands Storkreds: 

Kristian Jensen44-årige Kristian Jensen er partiets næstformand, men var som bekendt et centralt omdrejningspunkt under partiets konflikt sidste år. Jensen er tidligere skatteminister. Han har siddet i Folketinget siden 1998 og er uddannet bankassistent.

Inger Støjberg42-årige Inger Støjberg  har markeret sig som Venstres politiske ordfører frem til valget, hvilket har givet hende god gennemslagskraft og masser af synlighed. Hun har tidligere siddet om beskæftigelsesminister og minister for ligestilling. Støjberg blev i 2013 Master of Business Administration fra Aalborg Universitet.

Esben Lunde Larsen36-årige Esben Lunde Larsen har i den forgangne valgperiode siddet på posten som forskningsordfører og er selv ph.d. i teologi fra Københavns Universitet. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2011 og er tidligere viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kristian Pihl Lorentzen54-årige Kristian Pihl Lorentzen har i den forgangne valgperiode været Venstres transportordfører, og oprindeligt er han uddannet officer fra forsvaret.

Thomas Danielsen31-årige Thomas Danielsen er opstillet i den lille Struer-kreds, men har også trukket en del stemmer fra Holstebro, hvor han har været byrådsmedlem. Han har været partiets ordfører for landdistrikter gennem den seneste valgperiode og er oprindeligt uddannet bankrådgiver.

Nordjyllands Storkreds:

Søren Gade52-årige Søren Gade gjorde comeback i dansk politik, da han 1. maj i år offentliggjorde, at han agtede at stille op til Folketinget for Venstre i Aalborg Vest-kredsen. Søren Gade blev valgt til Folketinget første gang i 2001 og var forsvarsminister i VK-regeringen fra 2004-2010. En post, han måtte forlade efter Jægerbogssagen. I maj 2012 blev han direktør for Landbrug & Fødevarer, men forlod atter denne post i september sidste år.

 Karsten LauritzenPå posten som Vestres retsordfører er 31-årige Karsten Lauritzen blevet mere synlig i medierne siden sidste valg og var yderligere styrket af, at Tina Nedergaard ikke genopstillede i Nordjylland. Lauritzen er tidligere VU-formand og er BSc i politik og administration fra Aalborg Universitet.

Torsten Schack Pedersen38-årige Torsten Schack Pedersen er blevet valgt fra en meget sikker kreds i Thisted. Torsten Schack Pedersen er tidligere formand for VU og gift med Louise Schack Elholm i folketingsgruppen. Han er uddannet økonom fra Københavns Universitet.

Preben Bang Henriksen 61-årige Preben Bang Henriksen kom for alvor i vælten, da han sidste år markerede sig som en af de skarpeste modstandere af V-formand Lars Løkke Rasmussens brug af partimidler. Det endte dog lidt som en fuser for Bang Henriksen, der ellers havde truet med at forlade partiet. Han arbejder som advokat og har i Folketinget været partiets indfødsretsordfører. 

ENHEDSLISTEN

Københavns Storkreds

Johanne Schmidt-Nielsen 31-årige Johanne Schmidt-Nielsen blev som kun 23-årig valgt til Folketinget første gang i 2007, og hun har siden 2009 været partiets politiske ordfører (den første af slagsen i Enhedslisten) samt ordfører på områderne ligestilling, integration, indfødsret og asyl. Johanne Schmidt-Nielsen startede sin politiske karriere som næstformand i DGS, og hun har en bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet. 

Finn Sørensen 68-årige Finn Sørensen har siden 2013 været næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe og er partiets kommunal- og socialordfører. Han blev valgt til Folketinget i 2011 og var inden da næstformand for 3F Industri og Service. Han har tidligere arbejdet som industriarbejder og har gjort sig særligt bemærket som medlem af kunstnerkollektivet Røde Mor. Sørensen var tidligere medlem af Venstresocialisterne (VS) og var med til at stifte Enhedslisten i 1989.

Pelle Dragsted 40-årige Pelle Dragsted sætter sig på Enhedslistens tredje mandat i hovedstaden og er valgt til Folketinget for første gang. Dragsted har været ansat i partiet siden 2005, og han er kendt som topstrategen, der har spillet en vigtig rolle i Enhedslistens moderniseringsproces. Han er også en ihærdig debattør, og op igennem 1990'erne var han en ivrig aktivist for aktionsgruppen Antifascistisk Aktion. Han har læst historie og spansk på Københavns Universitet og er påbegyndt diplom-uddannelse i kommunikationsjournalistik på pressens uddannelsescenter

Sjællands Storkreds

Christian Juhl 62-årige Christian Juhl er læreruddannet og har siddet i Folketinget siden valget i 2011 som partiets arbejdsmarkeds- og udviklingsordfører. Han var oprindeligt også udenrigsordfører, men den post mistede han efter et kontroversielt indlæg i Politiken, hvor han opfordrede til dialog med Islamisk Stat (IS). Christian Juhl har en fortid i DKP og var før 2010 spidskandidat i Aalborg, men uden at blive valgt til Folketinget. Han har tidligere arbejdet som blandt andet skovarbejder, chauffør, jord- og betonarbejder og industriarbejder.

Eva Flyvholm 34-årige Eva Flyvholm er uddannet i internationale udviklingsstudier og offentlig administration på RUC. I 2009 blev hun ansat i Enhedslisten som politisk rådgiver på det internationale område, forsvar og EU. Hun har tidligere arbejdet på plejehjem og i Undervisningsministeriet som studiejob og har siddet i Enhedslistens hovedbestyrelse gennem tre år.

Østjyllands Storkreds

Nikolaj Villumsen 32-årige Nikolaj Villumsen er partiets EU-ordfører, og det var ham, som overtog udenrigsordførerposten fra Christian Juhl. Villumsen var ved sidste valg opstillet i Sjællands Storkreds, men er denne gang opstillet i sin ”egen” kreds – han er nemlig født og opvokset i Aarhus. Som ung var han medlem af Socialistisk Ungdoms Front (SUF), og han var fra 2007-08 i praktik hos partifællen Søren Søndergaard i Europa-Parlamentet. Nikolaj Villumsen har ved siden af den politiske løbebane studeret historie og efterfølgende digital design og kommunikation. 

Søren Egge Rasmussen 53-årige Søren Egge Rasmussen er ligesom flere andre fra Enhedslisten valgt til Folketinget for første gang. Han har en uddannelse som både tømrer og økologisk landmand og har været med til at stifte selskabet Hjortshøj amba. Søren Egge Rasmussen er også bestyrelsesmedlem i energiselskabet NRGI. Fra 1994 til 2002 var han medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten.

Københavns Omegns Storkreds

Søren Bo Søndergaard 59-årige Søren Søndergaard får et comeback i Folketinget. I 11 år sad han i Folketinget for Enhedslisten frem til 2005, hvorefter han fortsatte i kommunalt regi som byrådsmedlem i Gladsaxe fra 2005 til 2007. I 2007 indtrådte han i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU som afløser for Ole Krarup og blev genvalgt i 2009. Han genopstillede ikke, da der igen var valg i maj sidste år. Søren Søndergaard er uddannet svejser og skibsbygger, og han er stadig medlem af det trotskistiske parti Socialistisk Arbejderparti (SAP), der i dag er en del af Enhedslisten. 

Fyns Storkreds

Pernille Skipper 30-årige Pernille Skipper er Enhedslistens socialordfører og retspolitiske ordfører. Hun har siddet i Folketinget siden 2011 og er uddannet jurist. Hun har været ungdompolitisk aktiv i både DGS og Studenterrådet ved Københavns Universitet, og inden sin tid i Folketinget arbejdede hun i Center for Rets- og Politiforskning og retten i Hillerød ved siden af sine studier. Hun fik ved urafstemningen om folketingskandidaterne i Enhedslisten stort set lige så mange stemmer af baglandet som Johanne Schmidt-Nielsen og kan meget vel blive partiets næste politiske ordfører. Ligesom Søren Søndergaard er Skipper en del af SAP.

Rune Lund 38-årige Rune Lund skal nu sidde i Folketinget igen. Det gjorde han også fra 2005-07, men i 2007 opnåede han ikke valg, da Enhedslisten kun fik fire valgt ind i Folketinget. Efter tiden i Folketinget etablerede han sit eget konsulentfirma med en partner, men finanskrisen betød, at de måtte lukke det igen. Siden har han været økonomisk konsulent i Gladsaxe kommune. Rune var i sin gymansietid aktiv i både Operation Dagsværk og DGS og har en kandidateksamen i statskundskab fra Københavns Universitet.

Nordjyllands Storkreds

Stine Brix 33-årige Stine Brix er gruppeformand for Enhedslistens folketingsgruppe og partiets sundhedsordfører. Posten som gruppeformand overtog hun i 2013 fra Per Clausen, der ikke valgte at genopstille til Folketinget. Inden hun blev valgt til Folketinget i 2011, var hun kampagne- og kommunikationsmedarbejder i Enhedslisten, og hun gjorde sig første gang rigtig bemærket i offentligheden som talsperson for kirkeasyl. Brix har læst samfundsvidenskabelig basisuddannelse på Roskilde Universitet, medicin på Københavns Universitet, og i sin gymnasietid var hun aktiv i hovedbestyrelsen for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. 

Sydjyllands Storkreds

Henning Hyllested 61-årige Henning Hyllested er Enhedslistens transportordfører og forbrugerordfører. Han har været medlem af Folketinget siden 2011 og arbejdede inden da som havnearbejder i Esbjerg. Han har været medlem af bestyrelsen for Havnearbejdernes Landsklub fra 2003 til 2012 og medlem af bestyrelsen for 3F Esbjerg Transport fra 2006 til 2012. I sine yngre dage var Henning Hyllested rejsesekretær i Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund.

Nordsjællands Storkreds

Maria Reumert Gjerding36-årige Maria Gjerding er også valgt til Folketinget for første gang. Til daglig er hun ansat som miljøpolitisk medarbejder i Enhedslistens sekretariat i Folketinget, hvor hun har arbejdet siden 2008. Hun er uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitet, og hun har tidligere arbejdet som miljøkonsulent. Hun stillede op ved folketingsvalget i 2011 og ved kommunalvalget i både 2009 og 2013.

Vestjyllands Storkreds

Jakob Sølvhøj 60-årige Jakob Sølvhøj er også valgt til Folketinget for første gang. Han er til daglig formand for FOA’s pædagogiske sektor, og han har haft en lang karriere i fagbevægelsen, først i PMF og siden 2005 i FOA. Siden han var i starten af 30‘erne har Sølvhøj været politisk aktiv på venstrefløjen, og i dag sidder han i Enhedslistens hovedbestyrelse. 

ALTERNATIVET

Københavns Storkreds

Uffe Elbæk 61-årige Uffe Elbæk er partiets spidskandidat i hovedstaden. Før Elbæk blev politiker, var han kendt som leder af uddannelsen KaosPiloterne i Aarhus. Som radikal politiker var han i 2001 med til at sikre, Aarhus kommune fik sin første ikke-socialdemokratiske borgmester siden 1918, og i 2011 blev han radikal kulturminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering. Han trak sig som minister efter at være kommet i modvind i en sag om afholdte arrangementer hos Akademiet For Utæmmet Kreativitet. I 2013 tog Elbæk initiativ til at danne det nye parti.

 41-årige Carolina Magdalena Maier arbejder som centerleder i Videnscenter for Patientstøtte under Region Hovedstaden. Hun er uddannet sociolog ved Københavns Universitet. Hun er født i Haderslev og bor i dag i København, som hun flyttede til som 20-årig.

Københavns Omegns Storkreds

72-årige Ulla Sandbæk er Alternativets asyl- og udenrigsordfører. Hun stillede op til Europa-Parlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EF i 1988-89 samt for Junibevægelsen i 1994 og 1999. Hun har været medlem af Europa-Parlamentet i 15 år indtil 2004 og er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet.

Nordsjællands Storkreds

Christian Poll 50-årige Christian Poll var partiets spidskandidat i Nordsjællands Storkreds og er dermed en del af den nye folketingsgruppe. Han arbejder til daglig som miljøpolitisk rådgiver i Naturfredningsforeningen og er også partiets natur-, miljø-, landbrugs- og ressourceordfører. Poll er opvokset i Lyngby og bor i dag i Birkerød.

Sjællands Storkreds

Rasmus Nordqvist 39-årige Rasmus Nordqvist er medstifter af partiet. Han er oprindeligt uddannet designer fra Danmarks Designskole og er partiets ordfører for iværksætteri og handel, kunst og kultur. Han er spidskandidat for Alternativet og er altså nu valgt ind i Sjællands Storkreds.

Fyns Storkreds

39-årige Roger Matthisen er Alternativets ordfører for uddannelse og forskning. Han arbejder som skuespiller og instruktør og har som frivillig arbejdet med menneskerettigheder i et par år. Roger Matthisen er født og opvokset i Aarhus og Brabrand og har en bachelorgrad fra Statens Teaterskole. Desuden er han uddannet i kommunikation, økonomi og engelsk på CBS.

Østjyllands Storkreds

Josephine Fock 49-årige Josephine Fock  er medstifter af Alternativet og blandt andet arbejdsmarkeds- og retsordfører for partiet. I 1993 blev hun færdiguddannet jurist fra Aarhus Universitet og har siden da arbejdet i fagbevægelsen.

Vestjyllands Storkreds

33-årige René Gade er tidligere kommunikationschef i Silkeborg IF og nu en del af Alternativets folketingsgruppe. Han har i 15 år været iværksætter og har studeret på Aarhus og Københavns Universitet på henholdsvis Nordisk Sprog og Litteratur samt Film- og Medievidenskab. Han er født i Silkeborg og bor i dag i Svejbæk  

Nordjyllands Storkreds

51-årige Torsten Gejl er ordfører for socialpolitik og det nyvalgte folketingsmedlem for Alternativet i Nordjyllands Storkreds. Han er født i Aarhus og er i dag direktør for OCN Danmark. 

DE NORDATLANTISKE MANDATER
Grønland

Aleqa Hammond Aleqa Hammond, tidligere leder af det grønlandske selvstyre, gør comeback til politik efter en lille pause. I efteråret måtte 49-årige Hammond trække sig som regeringsleder og partiformand for Siumut efter en sag om misbrug af omkring 100.000 kroner i offentlige midler. Nu vender hun tilbage til den politiske scene og tager et af de to grønlandske mandater.

37-årige Aaja Chemnitz Larsen er valgt til Folketinget for Inuit Ataqatigiit (IA). Hun er uddannet cand.scient.adm. og er tidligere direktør for Velfærdsforvaltningen i Kommuneqarfik Sermersooq.

Færøerne

Høgni Karsten Hoydal48-årige Høgni Hoydal er formand for Tjóðveldi (Republikanerne). Han har været landsstyremand (minister) og nu lagtingsmedlem. Han har tidligere været medlem af Folketinget og blev valgt i 2001, 2005 og 2007. 

Sjurdur Skaale47-årige Sjúrður Skaale er færøsk journalist, skuespiller og sanger. Han er medlem af Folketinget, han blev indvalgt for Javnaðarflokkurin ved Folketingsvalget 2011 som et af Færøernes to medlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00