Her er de nye EU-kommissærer

KOMMISSÆRKABALE: Puslespillet om de nye EU-kommissærer er endelig gået op, og posterne er blevet fordelt. Margrethe Vestager (R) bliver ny konkurrencekommissær. Se hele listen her. 

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker præsenterede onsdag middag kommissær-posterne i den nye EU-kommission. 
Kommissionsformand Jean-Claude Juncker præsenterede onsdag middag kommissær-posterne i den nye EU-kommission. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Anne JustesenRikke Albrechtsen

EU-Kommissionens kommende formand Jean-Claude Juncker kunne onsdag middag præsentere sit nye hold af EU-kommissærer. Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager får posten som ny konkurrencekommissær.

"Jeg har haft møder med dem alle sammen, og jeg kan personligt stå inde for de kompetencer og de erfaringer, de bringer med sig," sagde Juncker ved præsentationen af den nye  kommission. 

Kommissionen får ny struktur
Juncker har også givet Kommissionen en solid ansigtsløftning.

Sammen med fordelingen af kommissærposterne, præsenterede Juncker også en ny struktur i Unionens lovgivningsmæssige maskinrum. Den nye struktur skal gøre op med silotænkning og dårlig kommunikation mellem ressortområder ved at skabe mere samarbejde på tværs.

"Vi bliver nødt til at vise, at Kommissionen kan forandre sig. Det, jeg præsenterer i dag, er en politisk, dynamisk og effektiv EU-Kommission, gearet til at give EU en ny start," siger Juncker. 

Blandt nytænkningerne er for første gang en såkaldt første-næstformand i Kommissionen, som skal fungere som stand-in for formanden, når han ikke selv er til stede.  Det bliver den hollandske udenrigsminister, Frans Timmermans. 

"Han bliver min højre hånd," siger Juncker om den nye næstformandspost. 

Hertil kommer EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, som er født næstformand i Kommissionen, samt fem andre viceformænd. Disse såkaldte superkommissærer får et øget ansvar for at sørge for bedre et samspil på de områder, som de er ansvarlige for. De kommer også til at fungere som en slags kvalitets-tjekker af ny lovgivning med ret til at stoppe nye initiativer fra de kommissærer, de har under sig. 

"De bliver et filter mellem kommissærerne og resten af Kommissionen," siger Juncker. 

Se hele listen med kommissærer her:

Vytenis ANDRIUKAITIS (Litauen) - Sundhed og fødevaresikkerhed 
63-årig socialdemokrat. Han har siden 2012 været sundhedsminister i Litauen. Han er uddannet kirurg og var blandt andet med til at skrive Litauens forfatning efter frigørelsen fra Sovjetunionen.

Andrus ANSIP (Estland) - Det digitale indre marked
Medlem af Estisk Reformparti og 57 år gammel. Han var premierminister i Estland fra 2005 til marts 2014, hvor han trådte tilbage efter faldende popularitet. Han blev i stedet valgt til Europa-Parlamentet ved valget i maj.

Miguel ARIAS CAÑETE (Spanien) - Klima og energi
64-årigt medlem af det spanske folkeparti. Han er tidligere minister for landbrug og miljø, og han blev valgt til Europa-Parlamentet tidligere i år.

Dimitris AVRAMOPOULOS (Grækenland) - Indvandring og indre anliggender
61-årig forsvarsminister. Han er uddannet jurist og har tidligere været blandt andet minister for turisme og udenrigsminister. Han er næstformand i partiet Nyt Demokrati og desuden tidligere borgmester i Athen.

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Polen) - Indre marked, industri, små og mellemstore virksomheder
Siden november sidste år har den 50-årige politiker været vicestatsminister under Donald Tusk. Polen mister nu således både hende og deres statsminister til EU-poster. Hun har samtidig været minister for infrastruktur og udvikling.

Alenka BRATUŠEK (Slovenien) - Energiunion
Tidligere slovensk premierminister og 44 år gammel. Hun trak sig fra posten efter at have tabt formandsvalget i sit parti, Positivt Slovenien, efter godt et år på posten. Før sin tid som politiker var hun blandt andet ansat i det slovenske finansministerium.

Corina CREŢU (Rumænien) - Regionalpolitik
47-årig journalist og socialdemokrat. Hun var talsmand for den rumænske præsident 2000-2004 og blev herefter valgt til landets senat. Siden Rumænien kom med i EU i 2007, har hun siddet i Europa-Parlamentet.

Valdis DOMBROVSKIS (Letland) - Euroen og social dialog
Tidligere lettisk statsminister, 43 år. Han var landets finansminister, inden han tilbragte fem år i Europa-Parlamentet for at vende tilbage til national politik, hvor han var statsminister 2009-2013. Hans navn var, som så mange andre, i spil til posten som kommissionsformand.

Kristalina GEORGIEVA (Bulgarien) - Budget og human resources
Nuværende kommissær og 61 år gammel. Hun har en lang karriere i Verdensbanken bag sig. Siden 2010 har hun være kommissær for internationalt samarbejde, humanitær hjælp og krisestyring, og hun er altså nu blevet genindstillet.

Johannes HAHN (Østrig) - Naboskabspolitik og udvidelsesforhandlinger
Fungerende kommissær for regionalpolitik. 56-årige Hahn er tidligere Videnskabs- og Forskningsminister og har en doktorgrad i filosofi.

Jonathan HILL (Storbritannien) - Finansiel stabilitet og finansielle tjenester
Konservativ politiker og 54 år gammel. Indtil sin nomination til en kommissærpost var han leder af det britiske Overhus. Han er landets tidligere Minister for Skoler.

Phil HOGAN (Irland) - Landbrug og landdistrikter
54-årig politiker fra partiet Fine Gael. Han var Irlands Miljøminister fra 2011 til juli i år, hvor han blev nomineret. Hans valgslogan er 'Hogan needs no slogan'.

Vĕra JOUROVÁ (Tjekkiet) - Justits, forbrugere og ligestilling
Nu tidligere Minister for Regional Udvikling. Den 50-årige jurist fik ministerposten i januar i år. Tidligere har hun arbejdet som konsulent indenfor EU-midler og regional udvikling.

Jyrki KATAINEN (Finland) - Job. vækst, investering og konkurrenceevne
Med sine 42 år er han den yngste af kommissærkandidaterne. Han var indtil for nylig statsminister i Finland – en post han bestred i tre år. Før da var han landets finansminister.

Cecilia MALMSTRÖM (Sverige) - Handel
56-årig fungerende kommissær. Siden 2010 har hun været EU's kommissær for Indre Anliggender. Hun har en Ph.D i statskundskab og har tidligere været EU-minister i Sverige.

Neven MIMICA (Kroatien) - Internationalt samarbejde og udvikling
Den 60-årige socialdemokrat blev ved Kroatiens optagelse i EU 1. juli sidste år landets første kommissær. Han fik posten som kommissær for forbrugerbeskyttelse. 2001-2003 var han sit lands minister for europæisk integration.

Carlos MOEDAS (Portugal) - Forskning, videnskab og innovation
44-årig socialdemokrat. Han er både uddannet ingeniør og økonom og har blandt andet arbejdet i Goldman Sachs. Siden 2011 har han været Portugals Indenrigsminister.

Pierre MOSCOVICI (Frankrig) - Økonomi, finans, skat og told
Frankrigs finansminister siden 2012. Den 56-årige socialdemokrat har tidligere været EU-minister, en stilling han havde 1997-2002. Han har været medlem af Europa-Parlamentet i flere omgange.

Tibor NAVRACSICS (Ungarn) - Uddannelse, kultur, ungdom og statsborgerskab
48-årig advokat og medlem af det national-konservative parti Fidesz. Han har tidligere været Ungarns Justitisminister og blev i juni i år udpeget som landets Udenrigsminister.

Günther ÖTTINGER (Tyskland) - Digital økonomi og samfund
Nuværende energikommissær. Han er 60 år gammel og medlem af det konservative CDU. Den seneste periode har han arbejdet tæt sammen med den danske klimakommissær, Connie Hedegaard. Før sin tid i Kommissionen var Öttinger ministerpræsident i delstaten Baden-Württemberg.

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovakiet) - Transport og rummet
48 år og nuværende kommissær for Administrative Anliggender. Som en af de få nominerede er han embedsmand med en fortid i blandt andet Udenrigsministeriet i Slovakiet. Han blev dog valgt til Europa-Parlamentet tidligere i år, men er altså blevet genindstillet som kommissær.

Christos STYLIANIDES (Cypern) - Humanitær hjælp og krisehåndtering
Nuværende medlem af Europa-Parlamentet, valgt ind i maj. Han er 56 år gammel og uddannet tandlæge. Han har tidligere været talsmand for den cypriotiske regering.

Marianne THYSSEN (Belgien) - Beskæftigelses- og socialpolitik
56-årig jurist. Hun blev nomineret som den sidste i rækken af kommissærkandidater. Bag sig har hun en karriere som medlem af Europa-Parlamentet siden 1991, hvor hun har beskæftiget sig med en lang række områder. Hun har blandt andet være næstformand for EPP-gruppen i Parlamentet.

Frans TIMMERMANS (Holland) - Bedre regulering og inter-institutionelle forhold
Hollands udenrigsminister siden 2012. Han er 53 år gammel og medlem af det socialdemokratiske, hollandske Arbejderparti. Timmermans startede sin karriere som diplomat.

Karmenu VELLA (Malta) - Miljø, fiskeri og søfart
64 år og medlem af det maltesiske Arbejderparti. Han har siddet i det nationale parlament siden 1976. I 1981 fik han sin første ministerpost og han har siden været minister på en række områder – senest Minister for Turisme, som han har været siden 2013.

Margrethe VESTAGER (Danmark) - Konkurrence
Nu tidligere økonomi- og indenrigsminister. Hun er 46 år og har været politisk leder for De Radikale siden 2011. Tidligere har hun været Undervisningsminister og kortvarigt Kirkeminister.

Derudover er der Frederica Mogherini (Italien), der er blevet udnævnt til repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik.

   

(Klik her for at se et større billede).


Inden Kommissionen bliver endeligt godkendt, skal kommissærerne dog i høring, hvilket efter planen skal ske i den sidste uge af september og den første uge af oktober.



Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00