Her er de seneste års mest saftige nyhedsagurker

AGURKESALAT: Høsten af nyhedsagurker har været usædvanligt mager i år – slet ikke som de forgangne fem somre. Ifølge en medieforsker har agurketiden en vigtig funktion. Radiovært og blogger mener, at agurkernes tid er ved at være forbi. 

Foto: Colourbox
Frederik Tillitz

Sommeren har været fattig på ægte agurkehistorier, som vi kender dem fra tidligere tiders sommerferiedage. BREXIT, kupforsøg, raceruroligheder og det ene terrorangreb efter det andet har optaget spaltepladsen og presset agurkerne ud af mediebilledet.

Ifølge medieforsker ved Roskilde Universitet, Michael Bruun Andersen, har agurketiden en vigtig funktion.

"Agurketiden har den store fordel, at når eliten flytter ud i provinsen, rykker journalisterne og nyhederne også med. Det skaber grobund for at fortælle en lang række historier, der ikke er plads til resten af året," siger han.   

Og selv om der er politisk dødvande, når Christiansborg lukker ned for sommeren, er nogle partier gode til at udnytte tomrummet til at skabe opmærksomhed med deres politiske prøveballoner.

Vi tænker meget gammeldags på agurketiden. Vi skal slide os fri af forestillingen om, at sommeren er en tid, hvor man kun læser om symbolpolitik og livsstildebatter.

Anne Sophia Hermansen, Blogger på Berlingske og radiovært på Radio 24syv

"Nogle politikere er meget bevidste om, at agurketiden er over mediedanmark og bruger det strategisk. Især DF er gode til at udnytte det politiske tomrum over sommeren," siger Michael Bruun Andersen.

Agurketiden forsvinder
Blogger og radiovært Anne Sophia Hermansen skriver hvert år før sommeren et satirisk opslag på sin Facebookprofil om, hvad danskerne kan forvente af agurkehistorier. Hun mener, at skellet mellem agurketid og resten af året er ved at blive udvisket. En udvikling, som til dels skyldes sociale medier.

"Vi tænker meget gammeldags på agurketiden. Vi skal slide os fri af forestillingen om, at sommeren er en tid, hvor man kun læser om symbolpolitik og livsstildebatter. Nu finder man klassiske agurkehistorier året rundt, mens sommeren er fuld af vigtige debatter og politiske holdninger," siger hun og fortsætter:

"Det er en udvikling, der har været i gang over de seneste år. Selv om politikerne befinder sig ude i sommerlandet, har de gennem sociale medier mulighed for at deltage i de politiske debatter."  

I mangel på friske agurker bringer Altinget de sidste fem års bedste, vitaminfattige historier til dem, der ikke har mærket, at agurketiden var over dem.

2016: Selvom sommeren har været spækket med voldsomme nyheder fra hele verden, har dette års agurketid dog en klar vinder: genkomsten af de japanske Pokémon-monstre, der i sommeren ikke kun har invaderet de danske gader og stræder, men også det danske nyhedsfeed. For i kølvandet på appen Pokémon Go har hverken trafikken, kirkegårde eller hengemte lig kunnet være i fred for åndsfraværende fodgængere på jagt efter en charizard, blastoise eller pidgeot.

2015: Sidste års agurketid stod i dyreetikkens navn. Først da en elefant fra Cirkus Arena gik amok på en sagesløs Skoda i Karrebæksminde, gik den efterfølgende debat om dyrplageri forbundet med cirkusdyr også lidt amok. Derefter valgte den amerikanske tandlæge Walter Palmer med en armbrøstpil at nedlægge Zimbabwes kendisløve Cecil, hvilket gjorde ham til sommerens mest forhadte mand. Og til sidst gik grindedrabet på Færøerne viralt, da en video udsendt af organisationen Sea Shepherd skabte ramaskrig og udstillede Rigsfællesskabet som et barbarisk og middelalderligt samfund.

2014: Sommeren stod på daværende fødevareminister Dan Jørgensens (S) korstog mod/for den danske madkultur. Han mente, at danskerne skulle væk fra tv'et, når de spiste aftensmad, hvilket han ifølge overvældende mange danskere overhovedet ikke skulle blande sig i. Derudover ønskede prins Joachim ikke længere at bo på Schackenborg Slot eller i Tønder. Til sidst var der intern splid i DF om, hvorvidt dronningen skulle tage imod en kinesisk gave i form af to kæmpepandaer. 

2013: I 2013 gik der halal i agurken. Om børnehaver, hospitaler og andre offentlige institutioner kunne fravælge svinekød eller ej, fik sommerens strandbølger til at gå højt. Særligt slemt stod det til, da Hvidovre Hospital besluttede at lade alt oksekød være halalslagtet – i Danmark spiser vi kun oksekød, der er blevet skudt med boltpistol! Samme sommer mente Martin Henriksen (DF), at man burde flytte den muslimske ramadan til faste datoer i sommerferien, så muslimske skoleelver ikke skulle troppe sultne op i skole.

2012: DF stod også for gode bidrag til agurketiden i 2012. Denne gang var det i forbindelse med hundeloven, hvor en hund, hvis ejer afgik ved døden, skulle aflives. DF var pludselig imod loven, de selv havde stemt for, da sommerens folkestemning vendte. Og apropos DF's kerneværdier var det også denne sommer, hvor robotsælen Paro for første gang holdt ældre med selskab på danske plejehjem.

2011: Tilbage i 2011 stod der igen mad på sommermenuen, da det kom frem at københavnske fængselsbetjente spiste fængselsindsattes mad. Det måtte de ikke. Og så viste arkæologiske udgravninger, at fortidens horsensianere stort set kun levede af fisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion